Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2007.09.15. szombat

Hagymás, spenótos pakora

Ez volt a vacsora mindenki által legjobbnak ítélt része, ráadásul nagyon egyszerű megcsinálni, és az alapreceptet rengeteg féle képpen lehet variálni. Nemcsak más ételek kiegészítéseként lehet enni, ideális nassolós kaja. Ez a változat eléggé semleges ízű, ha magában csinálnám, valószínűleg sokkal több fűszert raknék bele.

Hozzávalók:
1,5 nagy fej vöröshagyma fél karikára vágva, szétszedve
4 nagy marék spenót
20-25 dkg csicseriborsó liszt (én az Ázsiában találtam, vigyázat, nagyon drága!)
víz (annyi, amennyivel nyúlós masszát kapunk, kb. 1-1,5 csésze)
3 tk. pirított koriandermag
2 tk. őrölt chili
2 tk. kurkuma
1 egész zöld chili apróra vágva
egy ujjnyi friss gyömbér reszelve
olaj a sütéshez


Először összekeverem a száraz hozzávalókat, majd mehet bele a zöldség és a víz. Fél óra pihenés után fél tenyérnyi darabokat a forró olajba szaggatok (villanytűzhelyen 8 a 11-ből), majd amint kicsit átsültek, papírtörlőre szedem őket. Amikor kész az összes, mehetnek vissza az olajba, amíg szép színt nem kapnak.

8 komment

Címkék: spenót indiai

2007.09.14. péntek

Csapati



Ez a tegnap posztolt indiai vacsora egyik elengedhetetlen része, mivel a világ azon részén minden étkezéskor készül valamilyen féle kenyér. Ez a legegyszerűbb verzió, ahol megtehetik, tandorban sütik, nálunk marad a teflon serpenyő. Amennyiben az ember gáztűzhellyel rendelkezik, elég kicsit elősütni közepes (8-9/11) fokozaton, majd rádobni közvetlenül a lángra, ha villannyal főz az ember, ez a fázis kimarad. Nálam az indiai kaja úgy működik, mint a csoki, ha egyszer eszembe jut, nem nyugszom addig, amíg nem ettem. Természetesen nyaralás közben, Horvátországban is rám jött, ahol szintén készítettem ezt az ételt. Itthon villany van, Rovinjban viszont gáz, úgyhogy a lényegi különbség miatt annyira rákaptam a kenyér sütésre, hogy végig tészta darabokat vakargattam a körmömről.

Hozzávalók:
kb. 20 dkg liszt (én fele-fele arányban szoktam teljes kiőrlésű és finomlisztet használni)
kb. 1 csésze meleg víz, igazából amennyit felvesz
1,5 tk.
fél dl olaj

A száraz anyagokat összekeverem, majd mehet bele a víz, közben folyamatosan gyúrom, és addig öntöm, amíg nem áll össze jól formálható masszává. Olyan tíz percig kell gyúrni a közben már hozzáadott olajjal, aztán fél óráig pihentetni, majd diónyi darabokra szedni, hajszál vékonyra nyújtani és a bevezetésben közzétett módon megsütni.

5 komment

Címkék: kenyér indiai

2007.09.13. csütörtök

Fekete lencse dahl


A hétvégén összefutottam egy rég nem látott kedves barátommal, és nagy részegségünkben megbeszéltük, hogy akkor átjön vendégségbe a héten. Mivel már moha és sáfrány vagyok, meg egyébként is, ha nem szeretnék főzni, nem is lehetne blogom, úgy gondoltam, hogy ez akkor vacsorát jelent.
Egy ideje imádom az indiai konyhát és régóta vágytam rá, hogy ezeket megcsináljam, ráadásul a fiatalember szereti is az egzotikus ételeket (sajnos a környezetemben sokan nem rajonganak érte), úgyhogy megfelelőnek találtam az estét, hogy véghez vigyem az erről a vacsiról szőtt álmaimat.
Ez az étel nagyon népszerű Indiában, mivel az ott élők jelentős hányada vegetáriánus, és elsősorban hüvelyesek fogyasztásával oldják meg a fehérje bevitelt. Készül babból, lencséből, sárgaborsóból, csicseriborsóból.

Hozzávalók 8 személyre:
fél kg fekete lencse (urid)
1 hámozott paradicsom apró kockákra vágva
1 kis konzerv sűrített paradicsom
sok-sok víz (amennyit fölvesz, nem tudom pontosan, hogy mennyi, mert apránként öntöttem hozzá, de inkább literben mérhető)
2 dl tejszín
4-5 dkg vaj
6 gerezd fokhagyma préselve
egy kövér hüvelykujjnyi friss gyömbér reszelve
3-4 tk garam masala
1-2 tk őrölt koriander
1 tk nigella
3 tk őrölt chili (por)

olaj (napraforgó pl., nem olíva)

A lencsét sós vízben előfőzöm 3/4 órán keresztül, leszűröm, majd az olajban megpirítom a fűszereket, a gyömbért és a fokhagymát. Körülbelül egy perc után mehet bele a hüvelyes, fél dl tejszín, a só, a két féle paradicsom és a víz. Néha megkavarva nagyjából 3 órán keresztül kell főzni (igazából kóstolással eldönteni, hogy puha-e már a lencse), majd a végén hozzákeverni a maradék tejszínt és a vajat. Mi csapatival és hagymás, spenótos pakorával ettük, beszámoló azokról is hamarosan.

1 komment

Címkék: indiai

2007.09.11. kedd

Pizza


Ez az utolsó recept rendelés a drágámtól. Akkor csináltam neki ilyet, amikor borozós munkavacsi volt, nem véletlen, hogy erre esett a választásom, lehet baba pizzákat csinálni, amit nagyon jól lehet kézzel is enni iszogatás meg beszélgetés közben.
Ma sokan voltak, úgyhogy mindenki az igényének megfelelőt kapott. Készült sima pizza, calzone, a fotón is látható kicsi verziók, illetve az est fénypontja, a "baszódj meg tolvaj geci", amit az én drága miháj barátnőm kapott vigaszdíjul az éjszakai betörőkért. Gondoltátok volna, hogy nagyon nehéz olajbogyó csíkokból azt kirakni, hogy baszódj meg tolvaj geci?

Hozzávalók:

-a tésztához:
fél kg liszt (nálam finomliszt)
1,5 zacskó instant élesztőn (a por)
kb. 4 dl meleg víz

cukor
kicsi olíva olaj

-a szószhoz:
1 nagy gerezd fokhagyma
1 doboz jó minőségű paradicsom konzerv (amint elköltöztem, ez házilag eltett paradicsom passatára fog változni)
friss bazsalikom
frissen őrölt bors


-a tetejére:
mozzarella
és amit szeretnél, nálam az egyiken 4 féle sajt volt, a másikon mozzarella, gomba, kukorica és kapribogyó

Először a tésztát csinálom meg, mert időre van szüksége, hogy megkeljen. A por állagú dolgokat összekeverem, hozzáöntöm a vizet, kézzel dagasztom, majd átsimogatom egy kis olajjal (erre azért van szükség, hogy pihenés közben a felülete ne alakuljon páncéllá) és mehet a sütőbe letakarva kelni a legalacsonyabb hőfokra (nálunk 50 fok).
Ekkor jöhet a szósz, olíva olajon megfuttatom a fokhagymát (préselve van) és egy kevés friss bazsalikomot, majd mehet rá a paradicsom, a só és sok frissen őrölt bors. Fél óra alat alacsony lángon elkészül, a végén mehet bele a maradék friss fűszer.
Kinyújtom a tésztát, mérettől függ, hogy mekkorát, a babához 3/4 ökölnyi adag kell és mehet rá a szósz meg amit kíván az ember. 210 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt elkészül.

8 komment

Címkék: olasz

süti beállítások módosítása