Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2007.09.30. vasárnap

VKF! IX.- Kagylós sáfrányos linguine

Végre! Amióta van VKF! , mindig is szerettem volna indulni rajta. Nagyon izgatottan vártam már a témát, amit most dibbuk talált ki nekünk. Úgy gondolta, hogy ha az előző arról szólt, hogy más bőrébe kell belebújni, itt az ideje magunkba nézni kicsit, a mostani fejezet címe Belsőséges hangulatban. Nem kicsit estem kétségbe, amikor először olvastam. Aki nézegette már a receptjeimet, könnyen rájöhet, hogy a máj, szív, szalontüdő nem tartozik a kedvenceim közé. Szerencsére nyitva hagyta a kiskaput, elég, ha az étel nevében szerepel valami hasonló. Hosszú gondolkozás után leszűkült a lista három lehetőségre, az egyik opció a gyümölcsvelő volt, a másik a nyelvhal, a harmadik pedig a linguine. Azért döntöttem az utóbbi mellett, mert remekül passzol hozzá a kagyló és az áll a legközelebb a belsőséghez. Azért azt hiszem a mezőnyből én használtam ki leginkább a kibúvót, mivel még nem is magyarul szerepel az étel nevében az ominózus szerv. A linguine kicsi nyelveket jelent olaszul.

Hozzávalók:

40 dkg linguine
3/4-1 kg zöldkagyló (lehet fekete is, az a lényeg, hogy tengeri legyen)
4 gerezd fokhagyma (préselve)
2-3 dl minőségi fehérbor
1,5 csomag sáfrány (0,18 g)
1,5 dl tejszín
1 csokor friss petrezselyem
3-4 dkg vaj
olíva olaj

frissen őrölt bors
opcionálisan egy lime reszelt héja

Első lépésként érdemes a linguinet megfőzni (nem teljesen, mert a szószban nyeri el a végleges formáját), mivel a mártás gyorsan kész van, elég neki annyi idő, amíg a tészta eléri a megfelelő állapotot. A mártáshoz olíva olajon és vajon megfuttatom a fokhagymát, majd mehet bele a bor, a sáfrány, a kagyló, illetve a só meg a bors. A szörnyek annyi idő alatt fogyaszthatóvá válnak, míg a bor alkoholtartalma elillan. Ezután összeöntöm a tésztával és egy kis főzővízzel, és 1-2 percig együtt főzöm őket. Miután lehúztam a tűzről, hozzákeverem a petrezselymet és a lime héját.

5 komment

Címkék: olasz tenger tészta vkf

2007.09.30. vasárnap

Valaha nizzai saláta volt

Amint az a címből is kiderül, a hagyományos nizzai saláta adta az ötletet ehhez az ételhez. Alapvetően jónak tartom az eredeti változatot is, de a hozzávalók egy részét kicseréltem valamelyik rokonára, ami közelebb áll a szívemhez (tonhal-sprotni, főtt krumpli-sült krumpli). Igazi lányos kaja, nagyon egészséges, nem hízlal és mégis nagyon jól lehet lakni vele. Mi a mihájjal ettük a fotelban fetrengve , a legjobb tv vacsora.

Hozzávalók:

1 kígyóuborka kockákra vágva
3 paradicsom kockákra vágva
fél csomagnyi vegyes salátalevél (1/3 jégsaláta, vagy amit kíván az ember, az a lényeg, hogy semleges ízű legyen)
1-2 mogyoróhagyma
1 doboz sprotni (lehetőleg rigai)
fél marék kapribogyó
1 marék sötét olajbogyó
3-4 keménytojás negyedelve

3-4 nagy marék ceruzabab (ha nincs friss, lehet mélyhűtött is)
2-3 dkg vaj
olíva olaj
1-2 dl víz


5-6 szem krumpli
olíva olaj
nagy szemű só


az öntethez:
1-2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál mustár
1 lime leve
1,5-2 dl olíva olaj (háromszor annyi, mint a lime lé)

frissen őrölt bors

Érdemes a krumplival kezdeni a dolgot, mert sok idő, amíg megsül. A képen látható formára vágom, nagyon kevés olíva olajat locsolok rá, sózom, összekeverem és mehet a 200-210 fokos előmelegített sütőbe, kb. egy óra alatt készül el. A ceruzababot fedő alatt puhára párolom a vajjal, olajjal és sóval. A tányérra rakom az első bekezdésben felsorolt hozzávalókat a tojás és hal kivételével, azok kerülnek a tetejére a krumplival együtt. Meglocsolom az öntettel, és mehet is az asztalra.

1 komment

Címkék: saláta tenger hal

2007.09.26. szerda

Sütőtökös, rukkolás risotto

Ez a recept Gordon Ramsey nyomán született, ő készített hasonlót a magyarul A fickó F-fel című műsorában. A TV paprikán az előbb említett illetve a Ramsay, a konyha ördöge futott. Annak ellenére, hogy főztem belőle, nem tartom jónak sorozatot, rettenetesen erőltetett és mű benne minden ellentétben az éttermek megmentésére tett kísérletekkel, ami tényleg szórakoztató és egyébként is mindig örömmel tölt el, ha 12-es karikát látok a Tv paprikán.

Hozzávalók:

1 közepes sütőtök 1x1x1 cm-es kockákra vágva
1,5 csésze risotto rizs
1 liter zöldség alaplé
1-2 dl fehérbor
1 fel vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma préselve
egy kis marék friss zsálya
egy csomag rukkola
7 dkg vaj
egy nagy marék parmezán
olíva olaj

frissen őrölt bors

Vajon és olíva olajon puhára párolom a tököt sóval és frissen őrölt borssal. Ha elérte a megfelelő állagot, a felét kiveszem és a maradékot botmixerrel pépesítem. Míg ez elkészül, alacsony lángon kb. 10 perc alatt megfonnyasztom a hagymát, majd rádobom rizst és a fokhagymát. Nagy lángon egy percig pirítom, aztán felöntöm a borral. Ha az alkoholtartalma elpárolgott, mehet rá a zöldség alaplé merőkanalanként és a tök püré. Folyamatos kavargatás mellett készre főzöm, majd egy perccel a vége előtt mehet bele a rukkola, a zsálya és a sütőtök kockák. Ha lekerült a tűzről, hozzákeverem a vajat és a parmezánt. Rukkolával és parmezán forgáccsal a tetején szoktuk enni.

6 komment

Címkék: olasz

2007.09.24. hétfő

Póréhagymás cukkini krémleves

Nem tudok sokat írni erről a levesről, valószínűleg azért, mert már nagyon hozzászoktam. Régóta készül nálunk és gyakori fogás, egyszerű megcsinálni, egészséges és nagyon jó első fogás olyan vacsorák alkalmával, amikor a főétel piros vagy narancssárga.

Hozzávalók:
2 közepes méretű cukkini
1 nagy vagy másfél kicsi póréhagyma
3 dkg vaj
olíva olaj
1,5 l zöldség alaplé
kb. 1 evőkanál kapor
1-1,5 dl tejszín

A karikára vágott zöldségeket vajon és olíva olajon megfonnyasztom a kaporral majd mehet rá az alaplé. Alacsony lángon puhára főzöm a cukkinit és a hagymát, botmixerrel összeturmixolom a levest, hozzáöntöm a tejszínt és még egyszer fölforralom. Én pirított szezámmaggal szeretem.

1 komment

Címkék: leves

süti beállítások módosítása