Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2007.11.03. szombat

Sajtos pogácsa

Már csütörtökön nagyon szombat érzésem volt az ünnep miatt és ehhez az is hozzátartozik, hogy a helyettes hoz pogit a piacról, de mivel csütörtökön nincsen se szombat se piac, nem volt tökéletes egészen addig a nap, amíg ki nem vettem a sütőből a képen látható elengedhetetlen tartozékát a lustálkodós délutánoknak.

Hozzávalók:

fél kg finomliszt átszitálva
15 dkg vaj bele + 5 dkg a rétegek közé
másfél zacskó instant élesztő (a por állagú)
2 tojás + 1 a kenéshez
kb. 2 dl langyos tej (amennyit fölvesz)
5 dkg füstölt sajt bele
3 dkg ementáli sajt bele + a tetjére

cukor

Összekeverem a lisztet az élesztővel, a sóval és a cukorral, majd belemorzsolom a vajat és a reszelt sajtot, végül a tojással és tejjel homogén tésztává gyúrom. Ezután mehet pihenni a sütőbe 3/4-1 órára. Ha kivettem, még egyszer átgyúrom, vékonyra (kb. 8 mm) nyújtom és megkenem az egyik felét bőségesen vajjal, félbehajtom, majd ezt folytatom attól függően, hogy mennyire vagyok türelmes (érdemes 6-szor, 8-szor); pogácsaszaggatóval kikszaggatom, megkenem a tetejüket egy egész felvert tojással, megszórom sajttal és a 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöm.

4 komment

Címkék: buli sós süti

2007.10.31. szerda

Sült ricottás saláta


Ezt a receptet Jamie Oliver olasz könyvében találtam és rögtön tudtam, hogy állandó fellépő lesz nálunk is. Ő más arányokkal és paradicsom salátával csinálja, én azonban több zöldségre vágyom általában és nem utolsó sorban drága takács lajosné barátnőmnek is jót tesz az ilyesfajta ebéd ha ilyen étvágytalan mostanában. Innen küldök neki kétszázmillió puszikát és köszönöm a segítséget!


Hozzávalók:

-a sült ricottához:
250 g ricotta
1 csapott evőkanál liszt
1 tojás
2 marék frissen reszelt parmezán

frissen őrölt bors
olíva olaj a sütéshez

-a saláta alaphoz:
5 marék vegyes salátalevél (nálam csak jégsaláta volt)
3 paradicsom kockázva
fél kígyóuborka kockákra vágva
olajbogyó
kapribogyó
1 mogyoróhagyma csíkokra vágva

-a sült krumplihoz:
5 szem krumpli a képen látható módon felszeletelve
olíva olaj
nagy szemű tengeri só

-az öntethez:
2 teáskanál mustár
1 rész citromlé (balzsamecettel is el tudom képzelni)
3 rész olíva olaj (kb. másfél dl)

frissen őrölt bors
friss bazsalikom apróra vágva

A krumplit alaposan összekeverem egy löttyintésnyi olíva olajjal (tényleg nagyon kevés kell), a sóval és 200 fokos sütőben ropogósra sütöm. Amíg ez készül, összedolgozom a ricottához szükséges alapanyagokat és pihentetem kicsit. Közben az olíva kivételével összekeverem az öntet hozzávalóit, majd az olajat lassan csorgatva habverővel homogén folyadékká dolgozom. Ha ezzel végeztem, a tányérra szedem a salátát, uborkát, paradicsomot és meglocsolom az öntettel (azért most, mert a többi alapanyagnak nem tesz olyan jót, ha elázik illetve a tetején szép), majd mehet rá a krumpli, a közepes lángon serpenyőben kisütött lepények, az olaj-, és kapribogyó meg a mogyoróhagyma.

7 komment

Címkék: saláta

süti beállítások módosítása