Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2007.11.09. péntek

Sajtos képviselőfánk

Nagyon megkívántam egy kis sajtos képviselőfánkot, de lusta voltam elmenni a Daubnerbe, úgyhogy úgy döntöttem, megpróbálom én megcsinálni. A receptet én találtam ki, mivel sehol nem olvastam olyat, ami tökéletesen megfelelt volna az ízlésemnek.

Hozzávalók:

-a tésztához:
2 dl víz
15 dkg vaj
20 dkg finomliszt
4 egész tojás

3 dkg darált friss parmezán

-a töltelékhez:
2 doboz tejföl
1 tejszín fél cosmag habfixálóval keményre verve (a felénél kell hozzáadni a port)
5 dkg puha vaj
5 dkg füstölt sajt darálva (nálam karaván)
8 dkg ementáli darálva
3 dkg pecorino darálva
5 dkg friss parmezán darálva

A vizet a vajjal és a sóval fölforralom, majd beleöntöm az egész lisztet és a tűz fölött csomómentesre keverem és 2-3 percig főzöm. Miután levettem a tűzről, a tojásokat egyenként alaposan hozzákeverem, ha ezzel végeztem,mehet bele a parmezán is. Ha kihült a massza, habzsákba kanalazom és kicsi kupacokat nyomok belőle a sütőpapírral bélelt tepsibe, vigyázat, sokszorosukra nőnek, nem szabad túl nagy halmokat csinálni! A 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Érdemes a sütőben hagyni kihülni, így nem esnek össze. A töltelékhez hablapáttal összekeverek mindent, aztán a félbevágott fánkokba töltöm.

2 komment

Címkék: buli sós süti

2007.11.07. szerda

VKF! X.- Csokis pavlova torta

A főzés iránti szeretetemben nagyon fontos szerepe van a családnak, mint az az előző posztból kiderült, ám nemcsak nekik köszönhetek mindent. Rengeteget tanultam különböző tévés szakácsoktól és könyvekből. Közülük is nagy kedvencen Nigella, akitől a mostani recept eredeti változata származik.

Hozzávalók:

-3 tojásfehérje
15 dkg sütőcukor (finom szemű kristálycukor), ha nincs lehet sima kristáycukorral helyettesíteni
1,5 evőkanál kakaópor
2,5 dkg főző csoki nagyon kis darabokra törve
1 kávéskanál balzsamecet

-2 dl hideg habtejszín
1 csomag habfixáló

-30 dkg vegyes erdei gyümölcs (szamóca, málna, ribizli, szeder)

A fehérjét géppel kemény habbá verem, majd fokozatosan hozzáadom a cukrot még mindig habverővel dolgozva. Ha ezzel kész vagyok, hablapáttal óvatosan beleforgatom a csokit, kakót és az ecetet. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, 3-4 cm magas hengert formázva belőle. Amint bekerült a sütőbe, amit korábban 180 fokra melegítettem elő, hirtelen 150 fokra állítom a hőmérsékletet; kb. 1 és negyed óra alatt sül meg. A sütőt résnyire hagyva langyosra hűtöm, majd rákanalazom a tejszínhabot (alacsony fokozaton félig fölverem, majd magas fokozaton a porral együtt készre), és a gyümölcsöket. Mi úgy szeretjük a legjobban, ha a torta alap még kicsit meleg, a mélyhűtött gyümölcsök pedig még kicsit fagyosak.

4 komment

Címkék: édesség vkf

2007.11.05. hétfő

VKF! X.- Spenót gombás poféznivel


A mostani VKF! témáját Lila Fügének köszönhetjük, aki arra kért minket, gondoljuk át, hogy ki az, akinek a főzési szenvedélyünket köszönhetjük. Nekem nem volt nehéz dolgom, a családom anyai ágán mindenki nagyon jól főz, természetes, hogy ők határozták meg mostani hozzáállásomat az ételekhez. Az itt leírt recept sok generáción keresztül jutott el hozzám, a spenótot Mamókától, a dédnagymamámtól örököltem a nagymamámon és az anyukámon keresztül, a pofézni pedig a Sanyikán (másik dédnagymamám), a nagypapámon és az anyukámon keresztül került hozzám. Igazi generációkon átívelő étel ez és mindig eszembe jut róla az egész család és arra gondolok, hogy milyen is lehetett az, amikor ők ették ugyanezt.

Hozzávalók:

-a spenóthoz:
fél kg fagyasztott spenót vagy annak megfelelő friss fonnyasztva (fagyasztottból az iglot ajánlom)
2-3 gerezd fokhagyma préselve
2-3 evőkanál finomliszt
2 dl tej
2 egész tojás
olaj (ehhez az ételhez szerintem az étolaj passzol)

őrölt fehérbors

-a poféznihez:
3 szikkadt zsömle ( 3 részbe vágva)
3 dl tej
2 tojás felverve
bő olaj a sütéshez

-a pofézni tetejére:
30 dkg csiperkegomba (nem ajánlok más gombát, ehhez a viszonylag semleges ízű passzol)
1 fej vöröshagyma apróra vágva
a pofézniből maradt tojás+ 2 db
1-2 evőkanál petrezselyem (lehet szárított is)

frissen őrölt bors

A főzelékhez az olajon viszonylag magas hőmérsékleten megfuttatom a lisztet és a fokhagymát, majd felöntöm a hideg tejjel. Ezután mehet bele a felolvasztott spenót a só és a bors, majd közepes lángon körülbelül öt percig főzöm. Ha ezzel megvagyok, beleütöm a tojásokat, összekavarom, lehúzom a lángról, botmixerrel összeturmixolom, aztán mehet vissza a tűzre és még egyszer fölforralom.
A poféznihez a zsömlét nagyon gyorsan belemártom a tejbe, aztán szélsebesen a tojásba, utána pedig egyenként a forró bő olajba (a mi villanytűzhelyünkön a legmagasabb fokozat) dobom őket és gyorsan készre sütöm, azért fontos, hogy az olaj nagyon meleg legyen, mert máskülönben a pofézni túlságosan megszívja magát olajjal, így is szükség van arra, hogy az ember papítörőre rakja a zsömléket, mielőtt a tányérra kerülnének.
A gombát és a hagymát kevés olajon a frissen őrölt borssal és a petrezselyemmel készre sütöm, majd sózom és felöntöm a felvert tojásokkal (amiket célszerű szintén megsózni kicsit) és megvárom, amíg azok megszilárdulnak. Ha ez kész, akkor a poféznik tetejére kanalazom a gombát és igyekszem úgy a tányérra rakni, hogy ne áztassa el a spenót.


A képen a nagymamám, a nagypapám és a Helyettes szerepel.

4 komment

Címkék: család spenót vkf

süti beállítások módosítása