Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2008.04.22. kedd

Katalán krém

Ezzel az étellel a sokak által méltatott Két Szerecsenben találkoztam először, és mint sokszor, itt is azt éreztem, hogy ezt muszáj nekem is. Rengeteg receptet elolvastam, és sokat is próbálkoztam, miután rájöttem, hogy ezekkel az arányokkal lesz tökéletes a végeredmény, köszi Chili&Vanilia!
A katalán krém lényegében megegyezik a crème brûléevel, annak fahéjjal esetleg valamilyen formában naranccsal készült változata.
Szerintem tökéletes lezárása egy komoly, sok fogásos vacsorának, és nem is olyan macerás megcsinálni, de csak akkor érdemes nekiállni, ha jó az ember sütője (én egyszer pórul jártam egy nem jól záródó példánnyal, illetve van az ember keze-ügyében karamellizáló pisztoly, mivel csak ezzel érhető el, hogy a forró karamell réteg alatt hideg maradjon a lágy krém.

Hozzávalók:


4 tojássárgája
6 dkg finom szemű kristálycukor
2,5 dl tejszín
1 rúd vanília
1 tk. őrölt fahéj (próbáltam egész rúddal is, de nem lett elég átható az íze)
kb. 4 evőkanál barnacukor a tetejére

A tojássárgáját a cukorral, a fahéjjal és a vaníliarúd kikapart belsejével fehéredésig keverem habverővel (én kézivel szoktam, mert én is meg a Maca is utáljuk a hangos gépeket, de sokkal gyorsabban megvan azzal és nem lesz izomláza az embernek, úgyhogy ajánlom a gépek bevetését).
Eközben a tejszínt a megmaradt vanília rúddal fölmelegítem, vigyázva arra, hogy ne forrjon fel, majd fokozatosan, állandó kevergetés mellett a tojásos alaphoz adom, aztán visszaöntöm az edénybe és alacsony lángon 1-2 perc alatt állandó keverés mellett besűrítem.
Ha kész a krém, soufflé formákba öntöm, magas falú tepsibe állítom a tálakat, majd felöntöm annyi forró vízzel a tepsit, hogy félig ellepje a formákat, aztán 150 fokos sütőben fél órán keresztül sütöm. Egy éjszakán keresztül hűtőben pihentetem, majd másnap megszórom barna cukorral a tetejét és karamellizáló pisztollyal összefüggő kemény réteget "égetek" a tetejére.

Szólj hozzá!

Címkék: édesség

süti beállítások módosítása