Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2009.07.19. vasárnap

Spenótos, gombás sült tofu szezámmaggal és rizzsel

spenotosgombastofu.JPG

Már évek óta szemeztem ezzel a recepttel egy szakácskönyvben, de valahogy mindig elmaradt a főzés, ám hála a most hétvégi piactúrának és a biopiacon kapható csodás shitake gombáknak, megszületett. Viszonylag gyorsan elkészülő fogásról van szó és szerintem jól megállja a helyét egy japán menü előételeként, illetve hétköznapi vacsorának is el tudom képzelni.

Hozzávalók:

-a tofuhoz:
30 dkg (1 csomag) tofu 5x3x0,4 cm-es darabokra vágva
2 ek. szójaszósz
20 dkg friss shitake gomba (a nagyobbak félbevágva)
20 dkg friss spenót
3 gerezd fokhagyma préselve
1 ek. rizsliszt 1 ek. vízzel elkeverve
2 dl dashi (a recept húslevest ír, én értelemszerűen zöldségalaplével helyettesítettem, de sokkal jobb lett a dashis verzió)
mogyoróolaj
szezámmag


-a rizshez:
1 csésze jázminrizs
fél tk. só
1,2 csésze víz

A rizst alaposan megmosom, felöntöm a vízzel, lefedem alufóliával és hagyom 10 percet. Közepes lángon felforralom a vizet (az alufóliát végig rajta kell hagyni), hagyom 2 percig forrni, majd a legalacsonyabbra veszem a lángot és negyed óráig főzöm, ezt követően fél percig maximumon tartom a lángot, majd leveszem a tűzről, egy fedőt ráteszek még az alufóliára és hagyom 20 percig pihenni.
A gombákat mogyoróolajon nagy lángon megsütöm, majd hozzáadom a fokhagymát és a spenótot, megsózom és hagyom, hogy a spenót összeessen, majd tálalásig félrerakom.
A tofut 20 perccel a sütés előtt meglocsolom a szójaszósszal, majd ha már kész vannak a zöldségek, nagy lángon mind a két oldalukat megsütöm, majd szintén félrerakom.
A maradék szójaszószt felforralom, hozzáöntöm a dashit és 1-2 percig főzöm, majd egy keveset a lisztes keverékhez merek és az egészet visszaöntöm az edénybe,majd 1 perc alatt összefőzöm.
Alulra rakok a zöldségekből, ráfektetem a tofut, meglocsolom a mártással és a végén megszórom szezámmaggal.

Szólj hozzá!

Címkék: japán spenót előétel

süti beállítások módosítása