Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2013.03.14. csütörtök

Mapo tofu

mapotofu.jpg



Ez az étel a szecsuáni konyha egyik legnépszerűbb fogása. Az eredeti verzióban van darált sertéshús is, nálam ez nyilván kimaradt, de ha tettem volna bele, rögtön az elején kellett volna lepirítani.
A legenda szerint egy idős hölgy arcát sebhelyek csúfították, aki emiatt elszigetelve élt. Egy viharos este egy gazdag üzletember toppant be hozzá, és az asszony elragadtatva attól, hogy vendége van, ezt az ételt dobta össze szerényes kamrájából. Ez annyira lenyűgözte a látogatót, hogy rengeteg további utazót küldött az asszonyhoz.
Ez a fogás is iskolapéldája annak, ha az ember egyszer beszerezte a kínai konyhához szükséges alapanyagokat, onnantól kezdve pillanatok alatt össze lehet dobni a vacsorát.
Bárkinek ajánlom ezt a fogást, nem nagy ördöngösség megcsinálni, csak ügyesen kell hozzá vásárolni, de minden különleges hozzávaló beszerezhető pl. az Ázsia Bt.-ben.


Hozzávalók 3 főre:

1 csomag tofu
1 közepes fej vöröshagyma csíkokra vágva
2 gerezd fokhagyma karikákra vágva
fél zöldpaprika csíkokra vágva
friss chili opcionálisan (óvatosan kell bánni vele a chiliolaj és bab miatt)
3 tk. fermenált bab paszta (ázsia boltban kapható)
2-3 ek. chili olaj
2 ek. hoisin szósz
1,5 tk. szecsuáni bors
1 ek. light szójaszósz
mogyoróolaj
1,5 tk. cukor
0,5-1 dl víz
1 szál újhagyma átlósan apróra vágva

A hagymát, fokhagymát, tofut és bab pasztát megfuttatom az olaj és chiliolaj keverékén magas lángon. Amikor kicsit megpirultak, mellédobom a paprikát (a chilit is), megszórom szecsuáni borssal és pirítom még kicsit; felöntöm a vízzel, beleöntöm a cukrot, hoisin szószt, szójaszószt, majd 5 perc alatt összefőzöm őket.
Ha kész, megszórom újhagymával és rizzsel tálalom.

Szólj hozzá!

Címkék: kínai főétel

süti beállítások módosítása