Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2013.02.19. kedd

Latkesz lazaccal, lazackaviárral és tormás tejföllel

latkesz1.jpg



Egy nagyon megtisztelő feladat ért, Tomcsányi Dóri barátnőm diploma témaként a modern gasztronómiát választotta, és engem kért föl gasztronómiai segítőnek, ami azt jelenti, hogy általam főzött fogások fogják őt inspirálni a kollekció tervezése során. Volt olyan szerencsénk, hogy eltölthettünk közel egy hetet Párizsban, ahol én nyilván a kóstolást tartottam legfontosabb küldetésemnek, így volt alkalmunk gondolkozni az ételeken is. A latkeszbe akkor futottunk bele, mikor a Le Marais negyedben (Párizs zsidónegyede) kószáltunk nagyon éhesen éttermet keresve, és én természetesen nem bírtam ki, muszáj volt valamit gyorsan enni még a vacsi előtt, így került képbe ez az étel.
Ez a fogás gyakorlatilag megegyezik a tócsnival, és leggyakrabban chanukkakor kerül az asztalokra. Nálam is nagyon hasonló a recept, de valami miatt mégis kicsit máshogy csinálom, ennek a tésztájából nálam kimarad a tejföl, a petrezselyem, kisebbre reszelem a krumplit, és mást rakok a tetejére.

A végére egy csodás hír, végre elszántam magam, és megcsináltam a Moha és Sáfrány facebook oldalt,
itt megtaláltok:

http://www.facebook.com/mohaessafrany

Érdemes lájkolni, mert bár rendes asszony vagyok és minden nap főzök, nem gyakran tudok nappal fotózni, oda viszont merek telefonos képeket meg egyéb infókat is fölrakni, és rendelni is ér!!!

Hozzávalók (ez kb. 5 főnek elég előételként):

-a latkeszhez:
2 közepes krumpli meghámozva és lereszelve (én ennek szoktam a nagyobb lyukát használni)
1 tojás
5 dkg finomliszt (ez függ a krumplitól és a tojás méretétől)
1 tk. só
frissen őrölt bors
1 gerezd fokhagyma préselve
olívaolaj a sütéshez

-a tejfölhöz:
1-1,5 dl tejföl
1 tk. dijoni mustár
1,5 tk. jó minőségű torma
1/3 tk. só

-a tetejére:
latkeszenként egy falat lazac
latkeszenként 1 tk. lazackaviár
latkeszenként egy kis marék saláta
snidling

A latkesz hozzávalóit összekeverem, hagyom fél órát pihenni, majd kevés olívaolajon teflonserpenyőben közepes lángon megsütöm őket, végül papírtörlőn leitatom.
A tormás tejföl hozzávalóit összekeverem és elkezdem az építkezést. Alulra jön a latkesz, rá egy kicsi tejföl, arra a saláta, rá egy nagyobb adag tejföl, majd a lazac, a kaviár és végül a snidling.


Szólj hozzá!

Címkék: ünnep előétel doritomcsanyi

süti beállítások módosítása