Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2017.01.21. szombat

Citromtarte

citromtarte.jpg

 

A Báló azt mondta, hogy akkor vesz el feleségül, ha csinálok neki olyan citromtortát, amit a Kistücsökben evett. Na ez nem az a torta, amivel konkrétan a férjet fogtam, mert annak elfelejtettem leírni a receptjét, de szerinte finomabb lett, mint az akkori, pedig ő már azért is elvett.
Én úgy gondolom, hogy ez részben annak is köszönhető, hogy most szezon van és sikerült meyer citromot beszereznem. Már nagyon sokan leírták, hogy ez miért is jó, és mindenkinek igaza van, tényleg csodálatos. Én a sima citromtól is el vagyok ájulva, de miután fölvágtam az elsőt, egész este a kezemet szagolgattam és nem is akartam máshoz hozzányúlni, nehogy elmúljon a meyer citromszag.
De természetesen akkor se történik tragédia, ha csak simát sikerül beszerezni, abból is nagyon finom lesz, ha az ember nem hagyja el a citormhéjat belőle. Nekem az a bajom ezzel a műfajjal, hogy amiket ettem, azok szinte mind savanyúak a gyümölcs levétől, de nincs benne az illóolaj, ami szerintem a citromos ételek lényege, amit a sok-sok reszelt héjtól kap meg a süti.
A recept végén leírom, de azért itt is szólok, hogy ki kell hűteni és érdemes egy napot pihentetni felvágás előtt, mert úgy finomabb.

Hozzávalók egy 20 centis átmérőjű piteformához:

-a tésztához (ebből kétszer annyi lesz, mint amennyi kell, a felét le lehet fagyasztani és később felhasználni):

190 g liszt (egy részét érdemes mandulalisztre cserélni, pl 170-20 g arányban)
100 g kockára vágott hideg vaj
62,5 g porcukor
egy egész tojás fele
egy csipet só
egy fél kezeletlen citrom reszelt héja

 -a krémhez:

1 egész tojás
1 tojás sárgája
2 meyer citrom leve
legalább 2 kezeletlen citrom héja (én kezeletlen meyerrel még nem találkoztam úgyhogy simát használtam)
fél bögre (a bögre 2,4 dl-es) cukor (105 g)
3 evőkanál vaj (ez kb. 7 dkg)
1 tk. vaníliakivonat
1 tk. cointreau (elhagyható)
4-5 kocka fehércsoki opcionálisan

A tészta hozzávalóiból robotgéppel homogén tésztát keverek majd legalább fél órára a hűtőbe rakom pihenni (ha nincs gépi segítsége az embernek, akkor a vajat gyorsan elmorzsolja kézzel a lisztben és a többi hozzávalóval homogén tésztát gyúr.
Ha kipihente magát, 2-3 mm-esre nyújtom, kivajazott piteformába igazítom, kicsit megszurkálom villával majd legalább fél órára a mélyhűtőbe teszem.
Ha eleget hűlt, 180 fokra előmelegített sütőben készre (ha már szép a színe, akkor van a kész; a krémmel nem fog sülni, úgyhogy nem szabad félkészen hagyni) sütöm (nem szükséges a nehezék bele).
A krémhez a cukrot és a tojást meg a sárgáját elektromos habverővel fehéredésig keverem, a végén hozzáadom a citromhéjat, vaníliát, Cointreau-t, majd vízgőz fölött addig keverem folyamatosan kézi habverővel a citromlevet fokozatosan adagolva hozzá, amíg meleg nem lesz (ez kb. 8-10 percet vesz igénybe), a végén pedig elkeverem benne (és fel is olvasztom) a vajat és a csokit, az utóbbit csak akkor, ha azt volt kedvem adni hozzá.
Megtöltöm a tésztakosarat a krémmel és vagy zsebsárkánnyal vagy a sütőben grill fokozaton kicsit karamellizálom a tetejét. Alaposan kihűtve tálalom és igyekszem nem a megevés napján csinálni, mert másnaposan finomabb.

 

 

Szólj hozzá!

2017.01.06. péntek

Phở chay

A phở szerintem a világ egyik legjobb levese és bár egész évben szezonja van, most a nagy fagyokban különösen. A legelfogadottabb vélemények szerint észak Vietnámból indult hódító útjára. Számtalan változata létezik, ahány ház, annyi szokás, legelterjedtebb változata a phở bò, ami marhahússal készül, de létezik kacsás, csirkés, húsgombócos, tenger gyümölcseis és vegetáránus változat is. Nincsenek aranyszabályok, hiszen a szó eredeti jelentése a tészta maga, mindenki azt tesz bele, mellé és rá, ami csak jól esik.
A vietnámi éttermek elterjedésével itthon is berobbant a köztudatba, az ismerősi köröm hamar rajongóvá vált. Nekem kicsit várnom kellett, mivel az itteni éttermekben a vegetáriánus változat is marhahúslevessel készül, de szerencsémre végre megnyitott a Sáo 哨, ahol mindenből csinálnak húsmentes verziót is. Megkóstoltam és összegyűjtöttem a bátorságomat, hogy én is nekiálljak.
Nincs egyszerű helyzetben, aki hús nélkül szeretne húslevest főzni, mert hiányzik belőle a lényeg, de határozottan állíthatom, hogy ügyes voltam, kicsi hiányérzet sem maradt bennem, csodásan sikerült a végeredmény, amiben nagy segítségemre volt a fűszerpakk, ami minden változatnak szerves része és nagyon határozott karaktert ad a kajának, illetve az, hogy a phở chaynak (vegetáriánus pho) tényleg van hagyománya.
Rengeteg videót és receptet néztem meg, amiből összeállítottam a saját verziómat, amit nagyon jó szívvel ajánlok, mert tényleg elképesztően sikerült.
Elég nagy adag lesz az alapléből, ami valószínűleg nem fog elfogyni, hacsak nem egy hadseregre készül, érdemes egy személyes adagokban lefagyasztani a maradékot és így bármikor baromi gyorsan el tud készülni az ismétlés.

Hozzávalók:

-az alapléhez (ebből 6-8 adag lesz):
4 l hideg víz
1 kis fej kelkáposzta egészben
3 fej sárgarépa meghámozva és 2-3 részre vágva
1 fej karalábé meghámozva és kettévágva
1 nagy szál póréhagyma 3-4 részre vágva
3 szem szárított shitake gomba
5 szem csiperke gomba
1 fej alma 4 cikkre vágva (a magháza nélkül, de a héja rajta marad)
1 közepes fej zeller meghámozva és 2 részre vágva
1 ek. nádcukor
1 ek. só
2 ek. halszósz (ha az ember tényleg vega, akkor ez simán elhagyható)

-az alaplébe kerülő fűszerek:
1 fej hagyma megpucolva és 2 részre vágva
1 kb. 10 cm-es gyömbér 4-5 részre vágva hosszában
4 db. csillagánizs
3 db. fekete kardamom
1 rúd fahéj

-belevalók (fejenként):
3-5 dkg széles, hosszú rizstészta (phở)
1 nagy marék szójacsíra
egy kis marék szárított fafül gomba hideg vízbe beáztatva majd az alaplében 2 perc alatt fölmelegítve
tofu (egy 2 cm-es szelet kevés szójaszósszal és halszósszal forró olajon (mogyoró pl.) átsütve és csíkokra vágva
(mehet bele bármi, amihez kedve van az embernek, répa, karalábé, sült gomba, vega marha, vega húsgombóc, tojáslepény csíkokra vágva)

-a tetejére:
1 nagy marék friss koriander
1 nagy marék friss menta
1 nagy marék friss vietnámi bazsalikom
1 kis szál újhagyma fölkarikázva
egy kevés piros chili fölkarikázva
opcionálisan pirított hagyma vagy mogyoró

-mellé:
1-2 cikk lime
Sriracha chiliszósz
utánpótlás a zöldfűszerekből és szójacsírából

Az alaplével kezdek, az összes zöldséget, sót, cukrot és halszószt belerakom egy nagy fazékba, magas lángon felforralom, aztán alacsonyabbra veszem a lángot és hagyom gyöngyözve forrni kb. 2-3 órán keresztül. Amíg fölforr a víz, gyorsan előkészítem a fűszereket, egy száraz teflonserpenyőbe dobom a gyömbért, hagymát (a vágott felével), a fahéjat, csillagánizst és kardamomokat, feketére pirítom és bedobom az alaplébe a többi zöldség mellé (ha túl feketére sikerülnek, folyó víz alatt kicsit le is lehet mosni őket).
Ha már elég finom a leves, elkezdek előkészülni a tálaláshoz, leszűröm a lét és ha szeretnék bele plusz zöldségeket, ebben főzöm meg őket (kb. 10 perc alatt, de a beáztatott fafül gombának elég 2 is). A tésztát a csomagoláson látható utasítás szerint megcsinálom, egy nagy tálba teszem (mivel ez egy főfogás, hatalmas tányérból (legalább 7 dl) szokás enni), rádobom a szójacsírát, a tofut, rámerem a levest és a gombát, megszórom az újhagymával, zöldfűszerekkel, chilivel, limemal és chiliszósszal tálalom, illetve külön tálban rakok mellé a fűszerekből és csírából is, hogy lehessen pótolni evés közben.

 


 

Szólj hozzá!

Címkék: leves vietnámi