Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2007.10.14. vasárnap

Gomba krémleves


Végre! Nagyon vártam már, hogy legyen időm főzni. Az utolsó poszt óta éjjel-nappal dolgoztam és nem nagyon volt időm semmire, de most egy fél hétvégére visszaváltoztam építészből nővé, csak vásárolgattam és a konyhában tevékenykedtem. Ahogy az a korábbi posztokból is kiderült, nagy barátja vagyok a krémleveseknek. Nagyjából minden zöldségből azt csinálok. A most közzétett változat gyakran készül nálunk, ma pedig különösen életmentő volt a nagy másnaposságra való tekintettel. Drága barátnőm a wampon nem is engedte levenni a napszemüvegemet, de amióta ettem a levesből már jobb a helyzet, bár randevúra még nem vállalkoznék. De nem csak az ilyen szörnyű napokra ajánlom, egy tartalmas vacsora első fogásának is nagyon jó.

Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma préselve
35 dkg csiperke gomba
25 dkg nameko tőkegomba (más is lehet, nálam most ez volt)
olíva olaj
3-4 dkg vaj
1,5 liter zöldség alaplé
1-1,5 dl tejszín

A vajon és az olajon megfuttatom a gombákat és a hagymát, amikor már összeestek, mehet bele a fokhagyma, még egy percig pirítom, majd felöntöm az alaplével. Nagy lángon fölforralom, aztán lassú tűzön kb. háromnegyed óráig főzöm. Ezután leveszem a főzőlapról és botmixerrel összeturmixolom, felöntöm a tejszínnel és még egyszer összeforralom. Én szezámmaggal szeretem.

3 komment

Címkék: leves