Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2008.02.24. vasárnap

VKF! XIII.- Morzsás lazac szarvasgombás, ricottás szív alakú raviolival


Ezt az ételt is a Cafe 57-ben kóstoltam először, a most futó étlapjuk egyik állandó szereplőjéről van szó. Már az első találkozáskor tudtam, hogy muszáj lesz az én repertoáromba is fölvenni különleges alkalmakra. Eredetileg a Valentin-napi vacsora főétele lett volna előtte póréhagymás édeskömény krémlevessel, utána szív alakú chilis csokis desszerttel, ám sajnos rajtam kívülálló okok miatt akkor elmaradt ez az esemény, de a 3 hónapja gondosan kieszelt menüt azért nem szerettem volna veszni hagyni, így átneveztem Ferikém a felhő szülinapi vacsorájává.
Ki is ment a fejemből, hogy most van a XIII. VKF! nevezési határideje, amíg nem vettem észre a figyelmeztetést a forduló háziasszonyánál, fakanálnál, aki különleges köreteket vár az indulóktól. Kapóra jött, hogy pont ezt terveztem szombati vacsinak, mert azt hiszem tökéletesen megfelel a célnak.
Boldog szülinapot Ferikém a felhő!

Hozzávalók:

-a tésztához (ebből 3 adag lesz):
10 dkg durumliszt
1 tojás
1 csipet só
1-2 evőkanál olíva olaj
liszt a nyújtáshoz

-a töltelékhez:
fél doboz ricotta (125 g)
1 marék frissen reszelt parmezán (természetesen a reszelő legkissebb lyukán reszelve)
1,5-2 tk szarvasgomba pástétom, friss szarvasgomba vagy amit talál az ember (a mennyiséget kóstolgatással célszerű eldönteni)
1 csipet só
nagyon kevés frissen őrölt bors

-a lazachoz:
2 szelet lazacfilé
2 fej vöröshagyma negyedelve
3 gerezd fokhagyma negyedelve
1 szál sárgarépa nagyobb darabokra vágva
fél fej édeskömény nagyobb darabokra vágva
egy negyed szárzeller 5 centis csíkokra vágva
5-7 friss kakkukfű ág
1,5 dl száraz fehérbor (nálam Nyakas chardonnay)

frissen őrölt bors
a morzsához:
1,5-2 marék panko (bővebben A bűvös szakácsnál, egyébként egy japán eredetű morzsáról van szó, nálunk az Ázsiában lehet kapni és nem is érdemes mással kísérletezni, a legtökéletesebb morzsa ilyen célra)
1,5 dkg puha vaj
1-2 ek olíva olaj


-a szószhoz:
1 fej cukkíni kb. 5 centis, vékony csíkokra vágva (én eredetileg zöldspárgával terveztem, de nem sikerült beszerezni)
fél gerezd fokhagyma préselve
1,5 dl tejszín
2 dkg vaj
olíva olaj

frissen őrölt bors (nem túl sok)

Előmelegítem a sütőt 200 fokra, majd a lazac filéket sózom, borsozom, egy nagy tűzálló edénybe rakom, majd mellédobálom a zöldségeket és a kakukkfüvet, fölöntöm a borral és vízzel addig, amíg még nem lepi el (a tetejét nem szeretném eláztatni), rájuk halmozom a vajjal és olajjal elkevert morzsát és mehet is a sütőbe, akkor van kész, mikor a teteje a képen látható módon néz ki.
Ezalatt géppel az első posztomban bemutatott módon kinyújtom a tésztát, aztán egy szív alakú sütiformával kiszaggatom, a felének a tetejére halmozok 1-1 teáskanálnyi tölteléket (csak egyszerűen összekeverem a hozzávalókat), bevizezem a szélét és ráragasztok egy üres tésztát. Alaposan belisztezett deszkán tárolom a főzésig (ha valakinek úgy hozza a sors, lefagyasztani is érdemes őket), különben odaragadtnak és ha föl akarom szedni őket, szétjönnek és kifolyik a töltelék).
A szószhoz olíva olajon és vajon megpirítom a cukkiniket, mikor kezdenek jól kinézni, mehet bele a fokhagyma, a só és a bors, majd rögtön a tejszín, amivel 1-2 perc alatt besűrítem.
Ekkora már majdnem megsült a lazac, úgyhogy a tésztákat lobogó sós vízben 3 perc alatt készre főzöm, majd 1-2 evőkanál főzővíz társaságában átmerem a szószba, ahol 1-2 perc alatt összemelegítem.
Tányérra teszem a lazacot, köré halmozom a tésztát és a szószt, majd 1-2 levél rukkolával megszórva tálalom.




4 komment

Címkék: hal tészta vkf

A bejegyzés trackback címe:

https://mohaessafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr725651011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor 2008.02.24. 17:40:00

fincsimincsi 8)

Gourmandula 2008.03.04. 23:35:00

Hallóhalló, kedves Moha művésznő! Virágot kaptál! Most szólj hozzá! :))

http://gourmandula.blogspot.com/2008/03/itt-tavasz-vlasz-krdsre.html

barb michelen 2008.03.29. 09:50:00

Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

Moha és Sáfrány 2008.03.31. 21:39:00

az eltávolított megjegyzés spam volt, egyébként nem csinálnék ilyet, de nagyon felháborít, hogy már itt is ilyenekkel bombáznak.
süti beállítások módosítása