Egész télen foglalkoztatott a cékla krémleves gondolata, ám időhiány miatt soha nem jutottam el a megvalósításig. Most azonban megünnepelve a sok leadást, korán keltem föl és ellátogattam a piacra, ahol rám mosolyogtak ezek a zöldségek és rögtön megszületett az ötlet, hogy milyen formában is kéne nekiállni ennek a levesnek, és az sem volt mindegy, hogy lassan a cékla szezon végére érünk, úgyhogy én most ünnepélyesen ezzel az étellel búcsúzom a téltől.
Hozzávalók:
-a leveshez:
2 közepes méretű cékla meghámozva és 1x1x1 cm-es kockákra vágva
2 kicsi krumpli 1x1x1 cm-esre darabolva
1 nagy szál póréhagyma karikákra vágva
1,5 liter zöldség alaplé
1 dl tejszín
3 dkg vaj
olíva olaj
-a galuskához:
250 g ricotta
2 evőkanál liszt
1 tojás
2 marék parmezán
2 teáskanál asztali torma
só
frissen őrölt bors
Vajon és olajon közepes lángon kb. 5 percig párolom a céklát és a hagymát, majd felöntöm az alaplével. Nagy lángon fölforralom, beledobom a krumplit és hagyom gyöngyözve forrni, amíg puhára nem főnek a zöldségek.
Eközben összekeverem a galuskához a masszát és hagyom pihenni.
Ha megfelelő állagúak a zöldségek, botmixerrel turmixolom, hozzáöntöm a tejszínt és még egyet forralok rajta.
A galuskákat két evőkanál segítségével formázom és lobogó sós vízben 1-2 perc alatt készre főzöm, majd a tányérba szedett levesbe rakom.
Cékla krémleves tormás ricotta galuskával
5 komment
Címkék: leves cékla
A bejegyzés trackback címe:
https://mohaessafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr195651008
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Zsuzsa 2008.04.07. 20:14:00
Jónak tűnik ez a cékla-torma párosítás. Nálam azt hiszem, már jövő télre marad. :)(jópofa az edény is!)
Moha és Sáfrány 2008.04.07. 21:59:00
tenyleg jo. ;) remelem jovo telen lesz szerencsed hozza, a nalunk levo emberek elegge lelkesek voltak tole.
en is imadom ezt a tanyert, a camponaban van egy nagy katay, ahova rengeteg gyonyoruseget rendeltek, de nem voltak tulsagosan nepszeruek, ugyhogy sok dolgot leertekeltek. erdemes korulnezni arra-fele!
en is imadom ezt a tanyert, a camponaban van egy nagy katay, ahova rengeteg gyonyoruseget rendeltek, de nem voltak tulsagosan nepszeruek, ugyhogy sok dolgot leertekeltek. erdemes korulnezni arra-fele!
orsiborsi 2008.04.22. 00:52:00
én is nagyon lelkes voltam!!!:D
még a szakács-kisasszony részét is megettem!:)
még a szakács-kisasszony részét is megettem!:)
andris 2009.01.05. 11:40:00
Kedves Szerző!
Nagyon köszönöm a receptet, sikeült a családom Karácsonykor meglepnem ezzel a levessel, és bár 3 nagyi is volt az ebéden, nagy sikert aratott - az előzetes aggodalmaik ellenére! :)
Én megbolondítottanm kis cirtommal, az én ízlésem ezt kívánta. Csak gondoltam jelzem, hátha más is így van ezzel!
Mégegyszer köszi!
Nagyon köszönöm a receptet, sikeült a családom Karácsonykor meglepnem ezzel a levessel, és bár 3 nagyi is volt az ebéden, nagy sikert aratott - az előzetes aggodalmaik ellenére! :)
Én megbolondítottanm kis cirtommal, az én ízlésem ezt kívánta. Csak gondoltam jelzem, hátha más is így van ezzel!
Mégegyszer köszi!
Moha és Sáfrány 2009.01.07. 15:21:00
kedves andris!
nagyon orulok, ugy meg vagyok hatodva, hogy az en egyik receptem kerult a karacsonyi asztalra! es hogy a nagyikat is lenyugozted, csodas!
koszonom a tippet!
nagyon orulok, ugy meg vagyok hatodva, hogy az en egyik receptem kerult a karacsonyi asztalra! es hogy a nagyikat is lenyugozted, csodas!
koszonom a tippet!