Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2009.10.24. szombat

Epres, limoncellós tiramisu

epreslimoncellostiramisu.jpg
A családunkban kicsi korunk óta ez Az édesség. Mivel a gyerkek nem kapnak kávét és alkoholt, az anyukám a Sacher szkácskönyv ajánlatát megfogadva epres verzót csinált nekünk, és ahogy nőttünk, rájöttünk, hogy felnőtt fejjel is jobban szeretjük ezt, és már a szesztől sem kell megfosztanunk magunkat, így került bele a limoncello az eper tökéletes kiegészítőjeként.
Hosszú várakozás és rengeteg pakolás után végre saját konyhám van, úgyhogy adta magát, hogy ezzel a desszerttel avassam föl (bár sokkal korábban meg kellett volna jelennie a Moha és Sáfrányon, mivel még a 2. GBT után megígértem a hölgyeknek, hogy kikerül).
Nem tudok olyan vacsorát elképzelni, aminek ne lenne tökéletes zárása; ám ha az ember valami szerencsétlent akar utána az ágyába cipelni (vagy esetleg le akarja fotózni), akkor érdemes 1 adagos edényben készíteni, mivel gyakorlatilag lehetetlen nagy tálból kivéve szépen tálalni.



Hozzávalók:

-a krémhez:
6 tojás sárgája
6 evőkanál finom szemű kristálycukor
0,5 dl limoncello
0,5 kg mascarpone
1 tk. vaníliakivonat

1,5 csomag mélyhűtött eper (kb. 70 dkg) (ha szezon van, nyilván érdemes azt használni)

1 csomag babapiskóta (20 dkg)

jó minőségű kakaópor a tetejére

A tojássárgáját a cukorral és a vanília kivonattal fehéredésig keverem (elektromos habverővel), majd vízgőz fölött folyamatosan kevergetve (szintén habverővel, de itt már érdemes kézire váltani) megfőzöm (ez azt jelenti, hogy akkor van kész, ha már meleg). Miután kihűlt, összekeverem a mascarponéval és a limoncellóval.
Az epret botmixerrel pürésítem, majd kezdődhet a rétegezés.
Alulra kerül egy sor babapiskóta, rá egy réteg eper, arra pedig egy réteg mascarponés krém, ezt addig folytatom, amíg el nem fogynak a hozzávalók (érdemes akkora edény(eke)t választani, hogy 2-3 réteg legyen) (a tetejére a krém kerüljön), aztán legalább egy napra hűtőbe teszem, tálalás előtt pedig megszórom a tetejét kakaóval.

13 komment

Címkék: család édesség

A bejegyzés trackback címe:

https://mohaessafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr265650975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2009.10.24. 16:46:34

nohát nohát! ilyet még nem ettem. finom lehet.

hybrid

Moha és Sáfrány 2009.10.24. 17:31:40

hat akkor ki kene probalnod! ma este?

anna 2009.10.24. 20:17:46

tenyleg nagyon jo volt

Anonymous 2009.10.25. 02:11:22

és tényleg finom volt! szenkjú!

hyb

Moha és Sáfrány 2009.10.25. 12:39:08

koszonom! :)

fakanal 2009.10.25. 18:26:55

ÉS a fotó is milyen szép!

Trixy 2009.10.25. 22:03:14

yammi.... jol nez ki. meg epres tiramisut nem csinaltam, csak bananosat. kiprobaljuk ;) csok dragam

Anonymous 2009.10.25. 23:07:49

lányos! kép! étel! est! :D

Moha és Sáfrány 2009.10.26. 09:05:03

fakanal!

koszonom! igazabol kicsit aggodtam, mert kb. masfel eve mar probaltam lefotozni, de annyira bena lett a kep, hogy ki sem raktam, ugy tunik, hogy kellett hozza, hogy vegre elovegyem a sok eve gyujtogetett konyhamat. :)

dragam!

tenyleg ki tudod probalni, lehet venni glutenmentes babapiskotat?

nevtelen!

igen, meg sok ilyet! ;)

Delish 2009.10.28. 20:44:01

Szia, ki fogom probálni, nagyon tetszik. Kukkants be hozzám, van neked egz meglepim. http://bakaorsi-delish.blogspot.com/

udv, Orsi

Moha és Sáfrány 2009.10.29. 23:15:21

orsi!
majd meseld el, hogy sikerult!
nagyon szepen koszonom a meglepit! :)

Feli 2009.12.20. 20:42:08

Hm nagyon fincsinek nez ki!
Feltetlenül ki fogom probalni!

Feli

Moha és Sáfrány 2009.12.30. 18:55:15

feli!

koszonom! ha megcsinaltad, meseld el, hogy sikerult! drukkolok! :)