Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2018.03.29. csütörtök

Cheddaros, medvehagymás, tökmagos kalács

cheddarosmedvehagymas.jpg

Ha szeretnél valami különlegeset, mégis egyszerűt kipróbálni, akkor ez a te recepted. A tésztája hagyományos sós kalács tészta, a töltelék pedig intenzíven sajtos és medvehagymás.
Az ötletet egy olyan kalács adta, amit a Culinarisban láttam, de csak az elnevezés azonos, a megvalósítás határozottan eltérő.
Nagyon finom magában is, de szerintem az sem szentségtörés, ha egy kis sonkát vagy töltött tojást eszik mellé az ember. :)

Hozzávalók:

-a tésztához:
250 g finomliszt
1 tk. só
1,5 ek. kristálycukoor
3,5 gramm (fél csomag instant élesztő, pl. dr. oektker)
40 gramm étolaj
100 gramm tej
1 tojás (ebből egy keveset félre kell tenni a kenéshez)

-a töltelékhez:
200 gramm cheddar sajt
2 púpos ek. krémsajt
20 levél medvehagyma
1 nagy marék tökmag

A tészta hozzávalóiból kézzel vagy ha van, akkor géppel homogén tésztát dagasztok és lefedve (ha szabadon van, kiszárad és repedezik a széle) duplájára kelesztem (ezt megtehetem elöl a konyhapulton, akkor 1-1,5 óra alatt készül el, vagy betehetem egy éjszakára a hűtőbe, ajánlott fedeles műanyag dobozban tartani mindkét esetben).
A töltelékhez a sajtot késes aprítóval ledarálom a medvehagymával és tökmaggal, majd összekeverem a krémsajttal (ezt is lehet az aprítóval).
A tésztát a babkához hasonlóan téglalap alakúra nyújtom (kb. 30x40 cm, talán kicsit kisebb, olyan 5 mm vastagnak kell lennie), megkenem a sajtos keverékkel, föltekerem, hosszában félbevágom, egybefonom a szálakat, megkenem tojással, megszórom a maradék tökmaggal, végül sütőpapírral bélelt őzgerincformában készre sütöm ez kb. 25-30 percet vesz igénybe, de nagyon függ a sütőtől.

 cheddarmedvehagyma2.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: ünnep kenyér medvehagyma husvet

2018.03.23. péntek

Soba tészta padlizsánnal és mangóval

sobamangopadlizsan.jpg

Nem sok recept van, amiről azt gondolom, hogy változtatás nélkül érdemes megcsinálni, de ez azok közé tartozik. Ottolenghi Plenty című könyvében akadtam rá, és amióta először készült, muszáj újra és újra elővenni, mert elképesztően addiktív. Nagyon furcsa ízvilágú fogás, mégis tökéletes az egyensúly benne.
A soba egy japán hajdinából készült tészta, ami általában tartalmaz búza lisztet is (nem is keveset), ám nem kizárt olyan típust találni, ami 100%-ban hajdinából van (ebben az esetben gluténmentes is), nekünk az a kedvencünk (egyébként én a Culinarisban szoktam venni).
Tekintve, hogy egyszerű megcsinálni, szokott hétköznapi vacsiként is az asztalra kerülni, de vendégeknek is előszeretettel tálalom. Mivel egy hideg fogásról van szó, ideális meleg időben, de a chili tüzessége miatt télen is csodás.

Hozzávalók 2-3 főre:

120 ml rizsecet
40 g porcukor
1 tk. só
1 ek. szezámolaj
2 kis gerezd fokhagyma préselve
egy kicsi piros chili fele apróra vágva
1 lime leve és héja (ha nem talál az ember kezeletlen héjú limeot, akkor a héj lehet citromé is, azt könnyebb beszerezni)
egy padlizsán 2-3 mm-es karikákra majd az kb. 2 cm-es csíkokra vágva (lehet 1x1x1 cm-es kockákra is, én mostanában ezt választom inkább)
kb. 2 dl napraforgó olaj a padlizsán kissütéséhez
nagy szemű só a padlizsánhoz
250 g soba tészta
2 tk. só a tészta főzővizébe
1 mango 2x10x40 mm-es darabokra vágva (kb. 4 cm-es csíkokra)
egy fél lilahagyma vékony csíkokra vágva
egy nagy marék friss bazsalikom levél kicsit összevagdosva
egy nagy marék friss koriander kicsit összevágva

Az ecetet a cukorral és az 1 tk. sóval felforralom (csak addig, amíg a cukor elolvad, ez kb. 1 p), majd hozzáadom a chilit, szezámolajat és fokhagymát, kihűtöm kicsit és mehet a bele a lime leve és héja (ezt korábban is meg lehet csinálni).
A padlizsánokat bő forró olajban aranybarnára sütöm (magas hőmérsékleten, nálam 9/9), papírtörlővel leitatom és nagy szemű sóval megsózom, majd félrerakom (ha kockákra vágja az ember, elég kevesebb olaj és nagy lángon meg kell pirítani kicsit, majd alacsony lángon puhára párolni).
A tésztát a csomagoláson látható időnél egy perccel kevesebb ideig főzöm, aztán alaposan lemosom hideg vízzel és összekeverem a szósszal, a padlizsánnal, a mangóval, a hagymával és a zöldfűszerek nagy részével, majd félrerakom (a hűtőbe) összeérni pár órára, végül a maradék zöldfűszerekkel megszórva tálalom.

sobamangopadlizsanfekvo.jpg

 

3 komment

Címkék: tészta főétel gluténmentes laktózmentes ottolenghi

2017.04.13. csütörtök

Babka

babka.jpg

Ez a süti tulajdonképpen egy csokis kalács, ami elképesztően mutatós a formázási módja miatt, de azért ízben és állagban is kicsit több a puritánabb unokatestvéreinél.
Egy Kelet-európai eredetű étel, ami aztán izraeliként lett világhírű. Számtalan fajta töltelékkel készül (diós-mazsolás-fahéjas, mákos, almás, igazából bármi, amihez kedvet kap az ember), de a csokis verziók a legnépszerűbbek.
Az én receptem 3 helyről lett összegyúrva, Ottolenghi Jerusalem című könyvébőla töltelék, Uri Scheft Breaking BREADS könyvéből a tészta és az én fejemből a változtatások.
Azt hiszem, hogy talán ez az édesség készül nálunk a leggyakrabban, mert az első alkalom óta folyamatos a figyelmeztetés, hogy rég volt már (általában 2 hete), amit nem bánok, mert elképesztően finom és tök egyszerű megcsinálni, mégis olyannak néz ki, mintha egy cukrászmester lenne az ember.

babka.gif


Hozzávalók 2 kalácshoz:

-a tésztához:
500 g liszt
1 csomag (7 g) instant élesztő
80 g olvasztott vaj
120 g tej
75 g kristálycukor
2 egész tojás
1 bio narancs lereszelt héja
1 bio citrom lereszelt héja
1 tk. vaníliakivonat
fél tk. só


-a töltelékhez:
200 g 70%-os csoki (ebből 100 g lehet narancsos :) )
2 ek. narancslekvár (nálam Giuseppe féle csodálatos vérnarancs)
12 dkg vaj
5 dkg porcukor (kipróbáltam kristállyal is, és azzal is nagyon jó volt)
3 dkg kakaó
10 dkg durvára darált dió
1 tk. kardamom
egy csipet só


-a sziruphoz (amiről én először azt gondoltam, hogy egy hülyeség, és jól ki is hagytam és bár finom volt úgy is, azért ezzel együtt sokkal finomabb):
100 g víz
100 g kristálycukor
1 tk. vaníliakivonat
1 tk. Cointreau

A tészta hozzávalóit dagasztógéppel homogén tésztává dagasztom, majd lefedve hagyom duplájára kelni kb. 1 óra alatt szobahőmérsékleten (lehet úgy is időzíteni, hogy 12 órával korábban csinálja meg a tésztát az ember és akkor a hűtőben kell keleszteni). Közben a tölteléket is megcsinálom, vízgőz fölött megolvasztom a csokit, vajat és narancslekvárt, összekeverem a cukorral, kakaóval, dióval és hagyom kicsit kihülni (de fontos, hogy kenhető maradjon). Két egyforma részre vágom az újra összegyúrt tésztát, téglalap alakúra nyújtom őket (kb. 30x40 cm-esre), megkenem a töltelék felével, föltekerem és hosszában félbevágom, majd a vágási felülettel fölfele 3-4-szer körbetekerem a feleket, megismétlen a másik felével és őzgerincformában készre sütöm 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt mindkét kalácsot.
Miközben sül, a szirup hozzávalóit nagy lángon összeforralom (szerintem nem baj, ha az alkohol elpárolog) és hagyom kihűlni. Majd amikor kivettem a sütit a sütőből (fontos, hogy még meleg legyen), rálocsolom a szirupot és hagyom, hogy beszívja (ez azt jelenti, hogy érdemes megvárni, amíg teljesen hideg lesz és csak akkor kiszedni a formából, addigra tuti megivott mindent).

igykeszul.jpg

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: reggeli ünnep buli kenyér édesség

2017.02.02. csütörtök

Sütőtökkrémleves

sutotokkremleves.jpg

Tudom, hogy tele van a világinternet sütőtökkrémlevesekkel, de ez annyira csodálatos, hogy muszáj megosztanom a receptjét. Én nagyon rajta vagyok ezen a műfajon, úgyhogy ahol csak tehetem, ezt kérek, majd csalódottan nyugtázom, hogy na nekik sem jött össze.
Szerintem nagyon fontos egyensúlyba hozni az ízeket, de a tök édessége miatt ez a legritkább esetben jön össze, itt a vaj, tejszín és kókusztej zsírossága, az alaplé sóssága, a tabasco erőssége és a krémsajt savanyúsága tökéletes eredményt képez.
Nagyon jól működik egy alkalmi vacsora első fogásaként is, de egy szelet sajtos pirítóssal tökéletes hétköznapi vacsora is lehet. És mivel nincs a tök sütőben elősütve, nagyon gyorsan el is készül.

Hozzávalók 3 főre:

-a leveshez:
1 kisebb sütőtök fele 1x1x1 cm-es kockákra vágva (kb. 330 g)
1 kis fej mogyoróhagyma apró kockákra vágva
egy póréhagyma fele fölkarikázva (kb. 100 g)
fél liter zöldség alaplé (lehet hús is, ha valaki nem vegetáriánus)
olívaolaj
10-15 csepp tabasco (ha gyerekek is esznek belőle, elég az 5)
fél dl tejszín
fél dl kókusztej (még jobb, ha kókusztejszín/krém)
3-4 dkg vaj
1 nagy evőkanál Philadelphia (vagy olyan típusú) krémsajt
só, ha az alaplé mellé kellene még (nekem ennél a levesnél mindig szokott)

-a tálaláshoz:
fejenként 1 tk. tejszín
fejenként 1 tk. tökmagolaj
egy kevés pirított tökmag

A sütőtökre magas lángon (8/9) kevés olívaolajon kérget pirítok a lábosban, mérsékelem a lángot (4/9) és a tökkel együtt puhára párolom a hagymákat, felöntöm az alaplével, magas lángon felforralom, hozzáadom a tabascot, majd hagyom közepes lángon gyöngyözve forrni kb. fél órát (ha nagyon sietne az ember, és elég puhák voltak a zöldségek, nem muszáj ennyi ideig, de ezalatt érnek jól össze az ízek), hozzáadom a tejszínt, kókusztejet, vajat, krémsajtot, hagyom, hogy elolvadjanak, aztán valamilyen géppel turmixolom (botmixer, turmix, thermomix), pirított tökmaggal, tökmagolajjal és tejszínnel meglocsolva tálalom.

 _dsc7251.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: leves

2017.01.21. szombat

Citromtarte

citromtarte.jpg

 

A Báló azt mondta, hogy akkor vesz el feleségül, ha csinálok neki olyan citromtortát, amit a Kistücsökben evett. Na ez nem az a torta, amivel konkrétan a férjet fogtam, mert annak elfelejtettem leírni a receptjét, de szerinte finomabb lett, mint az akkori, pedig ő már azért is elvett.
Én úgy gondolom, hogy ez részben annak is köszönhető, hogy most szezon van és sikerült meyer citromot beszereznem. Már nagyon sokan leírták, hogy ez miért is jó, és mindenkinek igaza van, tényleg csodálatos. Én a sima citromtól is el vagyok ájulva, de miután fölvágtam az elsőt, egész este a kezemet szagolgattam és nem is akartam máshoz hozzányúlni, nehogy elmúljon a meyer citromszag.
De természetesen akkor se történik tragédia, ha csak simát sikerül beszerezni, abból is nagyon finom lesz, ha az ember nem hagyja el a citormhéjat belőle. Nekem az a bajom ezzel a műfajjal, hogy amiket ettem, azok szinte mind savanyúak a gyümölcs levétől, de nincs benne az illóolaj, ami szerintem a citromos ételek lényege, amit a sok-sok reszelt héjtól kap meg a süti.
A recept végén leírom, de azért itt is szólok, hogy ki kell hűteni és érdemes egy napot pihentetni felvágás előtt, mert úgy finomabb.

Hozzávalók egy 20 centis átmérőjű piteformához:

-a tésztához (ebből kétszer annyi lesz, mint amennyi kell, a felét le lehet fagyasztani és később felhasználni):

190 g liszt (egy részét érdemes mandulalisztre cserélni, pl 170-20 g arányban)
100 g kockára vágott hideg vaj
62,5 g porcukor
egy egész tojás fele
egy csipet só
egy fél kezeletlen citrom reszelt héja

 -a krémhez:

1 egész tojás
1 tojás sárgája
2 meyer citrom leve
legalább 2 kezeletlen citrom héja (én kezeletlen meyerrel még nem találkoztam úgyhogy simát használtam)
fél bögre (a bögre 2,4 dl-es) cukor (105 g)
3 evőkanál vaj (ez kb. 7 dkg)
1 tk. vaníliakivonat
1 tk. cointreau (elhagyható)
4-5 kocka fehércsoki opcionálisan

A tészta hozzávalóiból robotgéppel homogén tésztát keverek majd legalább fél órára a hűtőbe rakom pihenni (ha nincs gépi segítsége az embernek, akkor a vajat gyorsan elmorzsolja kézzel a lisztben és a többi hozzávalóval homogén tésztát gyúr.
Ha kipihente magát, 2-3 mm-esre nyújtom, kivajazott piteformába igazítom, kicsit megszurkálom villával majd legalább fél órára a mélyhűtőbe teszem.
Ha eleget hűlt, 180 fokra előmelegített sütőben készre (ha már szép a színe, akkor van a kész; a krémmel nem fog sülni, úgyhogy nem szabad félkészen hagyni) sütöm (nem szükséges a nehezék bele).
A krémhez a cukrot és a tojást meg a sárgáját elektromos habverővel fehéredésig keverem, a végén hozzáadom a citromhéjat, vaníliát, Cointreau-t, majd vízgőz fölött addig keverem folyamatosan kézi habverővel a citromlevet fokozatosan adagolva hozzá, amíg meleg nem lesz (ez kb. 8-10 percet vesz igénybe), a végén pedig elkeverem benne (és fel is olvasztom) a vajat és a csokit, az utóbbit csak akkor, ha azt volt kedvem adni hozzá.
Megtöltöm a tésztakosarat a krémmel és vagy zsebsárkánnyal vagy a sütőben grill fokozaton kicsit karamellizálom a tetejét. Alaposan kihűtve tálalom és igyekszem nem a megevés napján csinálni, mert másnaposan finomabb.

 

 

Szólj hozzá!

2017.01.06. péntek

Phở chay

A phở szerintem a világ egyik legjobb levese és bár egész évben szezonja van, most a nagy fagyokban különösen. A legelfogadottabb vélemények szerint észak Vietnámból indult hódító útjára. Számtalan változata létezik, ahány ház, annyi szokás, legelterjedtebb változata a phở bò, ami marhahússal készül, de létezik kacsás, csirkés, húsgombócos, tenger gyümölcseis és vegetáránus változat is. Nincsenek aranyszabályok, hiszen a szó eredeti jelentése a tészta maga, mindenki azt tesz bele, mellé és rá, ami csak jól esik.
A vietnámi éttermek elterjedésével itthon is berobbant a köztudatba, az ismerősi köröm hamar rajongóvá vált. Nekem kicsit várnom kellett, mivel az itteni éttermekben a vegetáriánus változat is marhahúslevessel készül, de szerencsémre végre megnyitott a Sáo 哨, ahol mindenből csinálnak húsmentes verziót is. Megkóstoltam és összegyűjtöttem a bátorságomat, hogy én is nekiálljak.
Nincs egyszerű helyzetben, aki hús nélkül szeretne húslevest főzni, mert hiányzik belőle a lényeg, de határozottan állíthatom, hogy ügyes voltam, kicsi hiányérzet sem maradt bennem, csodásan sikerült a végeredmény, amiben nagy segítségemre volt a fűszerpakk, ami minden változatnak szerves része és nagyon határozott karaktert ad a kajának, illetve az, hogy a phở chaynak (vegetáriánus pho) tényleg van hagyománya.
Rengeteg videót és receptet néztem meg, amiből összeállítottam a saját verziómat, amit nagyon jó szívvel ajánlok, mert tényleg elképesztően sikerült.
Elég nagy adag lesz az alapléből, ami valószínűleg nem fog elfogyni, hacsak nem egy hadseregre készül, érdemes egy személyes adagokban lefagyasztani a maradékot és így bármikor baromi gyorsan el tud készülni az ismétlés.

Hozzávalók:

-az alapléhez (ebből 6-8 adag lesz):
4 l hideg víz
1 kis fej kelkáposzta egészben
3 fej sárgarépa meghámozva és 2-3 részre vágva
1 fej karalábé meghámozva és kettévágva
1 nagy szál póréhagyma 3-4 részre vágva
3 szem szárított shitake gomba
5 szem csiperke gomba
1 fej alma 4 cikkre vágva (a magháza nélkül, de a héja rajta marad)
1 közepes fej zeller meghámozva és 2 részre vágva
1 ek. nádcukor
1 ek. só
2 ek. halszósz (ha az ember tényleg vega, akkor ez simán elhagyható)

-az alaplébe kerülő fűszerek:
1 fej hagyma megpucolva és 2 részre vágva
1 kb. 10 cm-es gyömbér 4-5 részre vágva hosszában
4 db. csillagánizs
3 db. fekete kardamom
1 rúd fahéj

-belevalók (fejenként):
3-5 dkg széles, hosszú rizstészta (phở)
1 nagy marék szójacsíra
egy kis marék szárított fafül gomba hideg vízbe beáztatva majd az alaplében 2 perc alatt fölmelegítve
tofu (egy 2 cm-es szelet kevés szójaszósszal és halszósszal forró olajon (mogyoró pl.) átsütve és csíkokra vágva
(mehet bele bármi, amihez kedve van az embernek, répa, karalábé, sült gomba, vega marha, vega húsgombóc, tojáslepény csíkokra vágva)

-a tetejére:
1 nagy marék friss koriander
1 nagy marék friss menta
1 nagy marék friss vietnámi bazsalikom
1 kis szál újhagyma fölkarikázva
egy kevés piros chili fölkarikázva
opcionálisan pirított hagyma vagy mogyoró

-mellé:
1-2 cikk lime
Sriracha chiliszósz
utánpótlás a zöldfűszerekből és szójacsírából

Az alaplével kezdek, az összes zöldséget, sót, cukrot és halszószt belerakom egy nagy fazékba, magas lángon felforralom, aztán alacsonyabbra veszem a lángot és hagyom gyöngyözve forrni kb. 2-3 órán keresztül. Amíg fölforr a víz, gyorsan előkészítem a fűszereket, egy száraz teflonserpenyőbe dobom a gyömbért, hagymát (a vágott felével), a fahéjat, csillagánizst és kardamomokat, feketére pirítom és bedobom az alaplébe a többi zöldség mellé (ha túl feketére sikerülnek, folyó víz alatt kicsit le is lehet mosni őket).
Ha már elég finom a leves, elkezdek előkészülni a tálaláshoz, leszűröm a lét és ha szeretnék bele plusz zöldségeket, ebben főzöm meg őket (kb. 10 perc alatt, de a beáztatott fafül gombának elég 2 is). A tésztát a csomagoláson látható utasítás szerint megcsinálom, egy nagy tálba teszem (mivel ez egy főfogás, hatalmas tányérból (legalább 7 dl) szokás enni), rádobom a szójacsírát, a tofut, rámerem a levest és a gombát, megszórom az újhagymával, zöldfűszerekkel, chilivel, limemal és chiliszósszal tálalom, illetve külön tálban rakok mellé a fűszerekből és csírából is, hogy lehessen pótolni evés közben.

 


 

Szólj hozzá!

Címkék: leves vietnámi

2016.07.04. hétfő

Avocado toast

avocadotoast.jpg

Ha nagyon meleg van, az embernek általában nincs kedve órákat a tűzhely mellett állni, de azért néha szeretne enni, ha lehet, akkor valami könnyűt. Ez a kaja pont ilyen; azzal együtt, hogy fölforr a víz, kb. 10 perc alatt van kész és csodálatosan finom.
Egyébként egy eléggé népszerű ételről van szó, az instán éppen, mikor ezt írom, 163001 avocadotoast hashtaggel ellátott kép van ebben a pillanatban. És bár hiába semmiség, az éttermi tapasztalataim alapján eléggé el lehet baszni. Ha ilyen történik velem, hogy valamit rendelek, amire nagyon vágyom és aztán csalódom, akkor általában dühösen megcsinálom magamnak, így volt ezzel is, és hát annyira menő lett, hogy muszáj volt fölraknom ide is.
Igazából bármi mehet rá, amit az ember talál a hűtőben, saláta, bacon, lazac, kaviár, rákocskák, grillezett gomba, spárga vagy sajt, én most ennyi cuccot találtam az IGENtől elgyötört konyhámban, de így is tökéletes volt, szerintem egyétek meg.

Hozzávalók 1 főre (ha az egy fő annyit tud enni, mint én, akkor kettőre):

-az avokádókrémhez:
egy megtermett avokádó fele (mehet egy kicsit több is) (lehetőleg haas, ez az a fekete héjú fajta, sok közértben van már és azon kívül, hogy ez nem barnul meg, szerintem ez a legfinomabb is)
egy fél lime leve
1 kis gerezd fokhagyma préselve
pár ág friss koriander apróra vágva

frissen őrölt feketebors

-az összeállításhoz
2 szelet pirítós (ha lehet teljes kiőrlésű vagy rozs kenyér, nem csak azért mert úgy egészségesebb, hanem ehhez jobban is passzol)
a maradék avokádó vékony csíkokra vágva
2 buggyantott tojás
maldon só
pár parmezánforgács
pár levél koriander
pár levél zsázsa

Vizet forralok a tojásnak, ami vagy így készül, vagy láttam egy szuper módszert, amivel szintén biztos, hogy sikerül, amit most jól el is mesélek. Amikor már felforrt a víz (csak gyöngyözve, nálam 6/9), 10 másodpercre beledobom az alaposan megmosott tojást, majd belelógatok egy merőkanalat (a legjobb a baba) és egyszerűen abba ütöm bele a tojást, amit 3 perc alatt készre főzök. Mindkét módszerrel viszlát széteső és ecetízű jószágok.
Mindeközben minden mást meg lehet csinálni, összekeverem a krém hozzávalóit (az avokádót kettévágom, a magját kiszedem, egy kanállal kikaparom a belsejét, a másik felét vékonyan bevágom és szintén a kanállal kiemelem a tálaláshoz szükséges csíkokat, amiket félrerakok), összetöröm villával, közben pedig beledolgozom a koriandert, fokhagymát, sót, borsot és a fél lime levét.
A kenyereket megpirítom, ráhalmozom a krémet, eddigre elkészülnek a tojások is, rájuk csúsztatom, maldon sóval ízesítem, mellé pakolom a csíkozott avokádót és megszórom a tetejét korianderrel, parmezánnal és zsázsával.

_dsc6035.jpg

3 komment

Címkék: reggeli gyorsétkezde

2015.12.31. csütörtök

Lazacos lencse saláta

puylencsesalata1.jpg

Hát igen, eltelt egy kis idő az előző bejegyzésem óta (cserébe nyitottam egy helyet), de úgy éreztem, hogy nem mehet el 2015 egy új recept nélkül, pláne, hogy Újév előtt nagyon aktuális egy lencse saláta.
Egyes helyeken ezen a napon nem szabad halat enni, mert elúszik az ember szerencséje, más kultúrkörökben pedig kifejezetten szokás, mert a pikkelyes állatok fogyasztásától dől a lé. Aki az utóbbiak táborába tartozik, az egye nyugodtan holnap, aki pedig nem az utána.
Nagy kedvenceim a hideg-meleg saláták, ez pedig egy különösen jól kitalált fajta, egyáltalán nem azt érzi utána az ember, hogy nyúlkaját evett és mikor jön már a főétel.
Szerintem elegáns vendégsében ugyanúgy megállja a helyét, mint egyedül pizsamában tvzés közben.
Nagyon boldog új évet mindnekinek és éljen a lencse! <3

 

Hozzávalók 1 nagyon éhes embernek vagy 2 főnek előételként:

-a salátához:
50 g puy lencse (lehet más fajta lencsével is, csak meg kell nézni, hogy azt a típust be kell-e áztatni, a vöröset nem ajánlom annyira, mert nem maradnak egyben a szemek)
1 babérlevél
10 dkg lazac filé
1 kis fej lilahagyma nagyon vékony csíkokra vágva
egy kis szem érett avokádó (ha lehet hass, ezt onnan lehet fölismerni, hogy fejete a héja)
2 marék bébispenót
pár csepp citromlé
olívaolaj

frissen őrölt bors

-az öntethez:
1 tk. dijoni mustár
1 ek. tejszín
1 ek. citomlé
3 ek. olívaolaj

frissen őrölt bors

-a tálaláshoz:
pár friss koriander levél
1 ek. pirított tökmag

A lencsével kezdem, felöntöm annyi vízzel, ami bőven ellepi, sózom, beledobom a babérlevelet és közepes lángon készre főzöm (ez kb. fél órát vesz igénybe), majd hagyom kicsit kihűlni.
A lazacot megmosom, sózom (ha lehet, nagyszeművel), borsozom és olívaolajon nagy lángon megsütöm. Nagyon kell vigyázni, hogy ne készüljön túl, akkor jó, ha kicsit még rózsaszín a belseje. Ha fogható hőmérsékletű, darabokra tépkedem.
Az öntethez a hozzávalókat az olaj kivételével kézi habverővel összekeverem, majd lassú sugárban hozzácsorgetva elkeverem benne az olajat is, amíg homogénné nem áll össze.
Összekeverem a lazacot, a lencsét, a hagymát, a spenótot és az avokádót (amit kettévágok és kiskanállal darabokat szaggatok belőle) egy kevés öntettel, a tetejére még csorgatok belőle, majd megszórom a korianderrel és tökmaggal.

puylencsesalata2.jpg

 

Szólj hozzá!