Gyakran szoktam úgy főzni, hogy meglátok egy fotót a világinterneten, amiről úgy érzem, hogy muszáj azonnal megcsinálnom. Ez a taktika sokszor fordítva is működik, ha éppen nincs semmi ötletem, végig szoktam nyálazni a kedvenc éttermeim facebook oldalán a fotókat/ étlapokat és onnan lövök valami szimpit. Most az első verzió történt, a Susogó oldalán futottam bele egy képbe (ott sóska volt a főszereplő), és rögtön tudtam, hogy ez szerelem és nekem is kell.
Azt kell mondanom, hogy nem csalódtam, elképesztően finom ez a fogás. El tudom képzelni egy komoly vacsi előételeként, de főételként is tökéletesen megállja a helyét.
Hozzávalók 1 főre:
-a spenóthoz:
13 dkg forrázott spenót (forrázva mértem)
6 cm póréhagyma karikákra vágva
1 gerezd fokhagyma préselve
5-6 ek. tej
2 ek. mascarpone
1 ek. frissen reszelt parmezán
só
frissen őrölt fehérbors
egy kevés reszelt szerecsendió
olívaolaj
-a tojáshoz:
1 tojás
só
egy kevés olívaolaj
fekete hagymamag
pirított szezámmag
egy kevés snidling apróra vágva
-a krumplihoz:
3 szem közepes újkrumpli alaposan megmosva, negyedelve
olívaolaj
nagy szemű só (fleur de sel)
A krumplival kezdem, sütőpapírral bélelt tepsire terítem, sózom és kézzel összekeverem egy löttyintésnyi olívaolajjal majd 200 fokra előmelegített sütőben készre sütöm.
A spenóthoz olívaolajon alacsony lángon puhára párolom a póréhagymát, majd mellédobom a fokhagymát, egy percig pirítom őket, felöntöm a tejjel és mascarponéval, sózom, borsozom, belereszelem a szerecsendiót, belerakom a spenótot, 5 perc alatt összefőzöm őket, botmixerrel pürésítem, majd belekeverem a parmezánt.
A buggyantott tojást sokan sokféleképpen készítik, van, aki örvényt csinál a vízbe, van aki ecetet rak bele, van, aki kombinálja ezt a kettőt, nekem azonban egy másik módszerem van. Egy mélytányérba folpackot fektetek, bekenem olívaolajjal, sózom, ráütök egy tojást, fölhajtom a széleket és egy Ikeás kapoccsal rögzítem, majd forrásban lévő vízben 3-4 perc alatt készre főzöm.
Tálalásnál alulra jön a spenót, rá a krumplik, melléjük pedig a tojás megszórva snidlinggel, hagymamaggal és szezámmaggal.
Spenót, krumpli, tojás
4 komment
Címkék: spenót főétel előétel
A bejegyzés trackback címe:
https://mohaessafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr465650942
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Anonymous 2013.11.18. 11:28:16
Szia, tok jo, pont van otthon egy csokor soskam es nem tudtam mit csinaljak belole. Szerinted a mascarponet lehet helyettesiteni tejszinnel, mert csak az van otthon? Koszi Agi
Moha és Sáfrány 2013.11.18. 21:41:23
Szia Ági!
Szerintem simán lehet, csak kóstolgass és annyit rakj bele, hogy neked megfeleljen az állaga! :)
Szerintem simán lehet, csak kóstolgass és annyit rakj bele, hogy neked megfeleljen az állaga! :)
Anonymous 2013.11.20. 13:53:13
Koszi a valaszt :) Tegnap meg is csinaltam, csak nem spenottal, hanem soskaval (valamiert ugy remlett az van a receptben). De igy sem lett rossz!
Moha és Sáfrány 2013.11.23. 12:30:01
Szívesen! :) A Susogóban, ahonnan az ötletet vettem is sóskával volt, úgyhogy igazából csak visszatértél a gyökerekhez! ;)