Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2015.12.31. csütörtök

Lazacos lencse saláta

puylencsesalata1.jpg

Hát igen, eltelt egy kis idő az előző bejegyzésem óta (cserébe nyitottam egy helyet), de úgy éreztem, hogy nem mehet el 2015 egy új recept nélkül, pláne, hogy Újév előtt nagyon aktuális egy lencse saláta.
Egyes helyeken ezen a napon nem szabad halat enni, mert elúszik az ember szerencséje, más kultúrkörökben pedig kifejezetten szokás, mert a pikkelyes állatok fogyasztásától dől a lé. Aki az utóbbiak táborába tartozik, az egye nyugodtan holnap, aki pedig nem az utána.
Nagy kedvenceim a hideg-meleg saláták, ez pedig egy különösen jól kitalált fajta, egyáltalán nem azt érzi utána az ember, hogy nyúlkaját evett és mikor jön már a főétel.
Szerintem elegáns vendégsében ugyanúgy megállja a helyét, mint egyedül pizsamában tvzés közben.
Nagyon boldog új évet mindnekinek és éljen a lencse! <3

 

Hozzávalók 1 nagyon éhes embernek vagy 2 főnek előételként:

-a salátához:
50 g puy lencse (lehet más fajta lencsével is, csak meg kell nézni, hogy azt a típust be kell-e áztatni, a vöröset nem ajánlom annyira, mert nem maradnak egyben a szemek)
1 babérlevél
10 dkg lazac filé
1 kis fej lilahagyma nagyon vékony csíkokra vágva
egy kis szem érett avokádó (ha lehet hass, ezt onnan lehet fölismerni, hogy fejete a héja)
2 marék bébispenót
pár csepp citromlé
olívaolaj

frissen őrölt bors

-az öntethez:
1 tk. dijoni mustár
1 ek. tejszín
1 ek. citomlé
3 ek. olívaolaj

frissen őrölt bors

-a tálaláshoz:
pár friss koriander levél
1 ek. pirított tökmag

A lencsével kezdem, felöntöm annyi vízzel, ami bőven ellepi, sózom, beledobom a babérlevelet és közepes lángon készre főzöm (ez kb. fél órát vesz igénybe), majd hagyom kicsit kihűlni.
A lazacot megmosom, sózom (ha lehet, nagyszeművel), borsozom és olívaolajon nagy lángon megsütöm. Nagyon kell vigyázni, hogy ne készüljön túl, akkor jó, ha kicsit még rózsaszín a belseje. Ha fogható hőmérsékletű, darabokra tépkedem.
Az öntethez a hozzávalókat az olaj kivételével kézi habverővel összekeverem, majd lassú sugárban hozzácsorgetva elkeverem benne az olajat is, amíg homogénné nem áll össze.
Összekeverem a lazacot, a lencsét, a hagymát, a spenótot és az avokádót (amit kettévágok és kiskanállal darabokat szaggatok belőle) egy kevés öntettel, a tetejére még csorgatok belőle, majd megszórom a korianderrel és tökmaggal.

puylencsesalata2.jpg

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása