Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2015.03.12. csütörtök

Gyökérkenyér

gyokerkenyer1.jpg

Ezt a kenyeret szuper egyszerű megcsinálni, nem kell hozzá semmilyen speciális eszköz és maximum 8 percet rabol el az ember életéből.
Sok fajta típussal kísérleteztem, és sok kedvencem van, de valahogy az elmúlt fél évben ez a befutó. Más fajtákat is szoktam sütni, de nyugodtan állíthatom, hogy ez a mindennapi kenyerünk.
A jó kenyérnek alapvetően két titka van, a lassú kelesztés és a gőzös sütés. A lassú kelesztést viszonylag egyszerű megoldani, a gőzhöz kellenek trükkök. Nekem több dolog vált be (a tegyél a sütő aljára egy kis edény vizet nem), vagy a lefedve, zárt edényben sütés (ahhoz ez a kenyér túl nagy), a sütőzacskós sütés, illetve a jégkockák folyamatos dobálása a sütőbe. Már nem is emlékszem, hogy hol olvastam először, de nagyon hálás vagyok azóta is érte, az pedig külön mókás, hogy Gabojszával pont ugyanarra a megoldásra jutottunk ennél a kenyérnél egymástól függetlenül.
Ebből a tésztából elég sok kenyér lesz, ami nem fogy el, azt le szoktam fagyasztani, és a mélyhűtőből kivéve sütőben melegítve olyan lesz, mintha akkor lett volna kész (hideg sütőbe rakom be, amit föltekerek 250 fokra, így 8-10 perc alatt elkészül).
Mint azt sokszor leírtam már, én nem szoktam kenyeret venni. Részben azért, mert nagyon kevés helyen lehet normálishoz hozzájutni (amik nekem soha nem esnek útba), részben pedig azért, mert ettől szuper háziasszonynak érzem magam, ráadásul lófasz energia ráfordítással.                                                           Érdemes kipróbálni, ha az ember egyszer ráérez az ízére és rájön, hogy milyen egyszerű megcsinálni, tuti nagy ívben elkerüli a pékségeket.

Hozzávalók (ebből a mennyiségből két nagyobb kenyér lesz):

3 csésze (2,4 dl a csésze) BL 80-as kenyérliszt (működik finomból is, de nem lesz annyira jó a végeredmény) + egy kevés a formázáshoz
1,5-2 tk. só
1 tk. instant (por) élesztő (én ezt a típust szeretem a legjobban)
1,5 csésze (2,4 dl a csésze) víz
4-5 jégkocka

A száraz hozzávalókat összekeverem egy villával, beleöntöm a vizet (nem kell megijedni, egy kicsit folyós tészta lesz a végeredmény, nem az a jól dagasztható fajta), elkeverem villával, lefedem (én zárható műanyag dobozban szoktam csinálni) és legalább 12 órát hagyom pihenni szobahőmérsékleten.
Ha megkelt a tészta, előveszek egy tepsit, kibélelem szilikonos sütőpapírral, bőven megszórom liszttel, a tésztát is áthajtogatom kicsit (azt is sok liszttel megszórva), majd kiteszem a felét a tepsire (mindenhol legyen alatta lisztes a felület, mert rettentően ragad), igyekszem téglalap formára igazgatni és a két hosszabbik szélét behajtom úgy, hogy középen a felezőnél találkozzanak (ekkor már elvileg mindenhol a lisztes része van kívül), hosszúkásra nyújtom és megtekerem jópárszor, megismétlem a tészta másik felével, majd egy konyharuhával letakarva 1 órát hagyom pihenni. Ezután 230 fokra előmelegített sütőben készre sütöm úgy, hogy közben 4-5 percenként dobok egy jégkockát a sütő aljába (nem a tepsire, mert akkor elázik a kenyér alja).

gyokerkenyer2.jpg

 

3 komment

Címkék: kenyér

süti beállítások módosítása