Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2017.02.02. csütörtök

Sütőtökkrémleves

sutotokkremleves.jpg

Tudom, hogy tele van a világinternet sütőtökkrémlevesekkel, de ez annyira csodálatos, hogy muszáj megosztanom a receptjét. Én nagyon rajta vagyok ezen a műfajon, úgyhogy ahol csak tehetem, ezt kérek, majd csalódottan nyugtázom, hogy na nekik sem jött össze.
Szerintem nagyon fontos egyensúlyba hozni az ízeket, de a tök édessége miatt ez a legritkább esetben jön össze, itt a vaj, tejszín és kókusztej zsírossága, az alaplé sóssága, a tabasco erőssége és a krémsajt savanyúsága tökéletes eredményt képez.
Nagyon jól működik egy alkalmi vacsora első fogásaként is, de egy szelet sajtos pirítóssal tökéletes hétköznapi vacsora is lehet. És mivel nincs a tök sütőben elősütve, nagyon gyorsan el is készül.

Hozzávalók 3 főre:

-a leveshez:
1 kisebb sütőtök fele 1x1x1 cm-es kockákra vágva (kb. 330 g)
1 kis fej mogyoróhagyma apró kockákra vágva
egy póréhagyma fele fölkarikázva (kb. 100 g)
fél liter zöldség alaplé (lehet hús is, ha valaki nem vegetáriánus)
olívaolaj
10-15 csepp tabasco (ha gyerekek is esznek belőle, elég az 5)
fél dl tejszín
fél dl kókusztej (még jobb, ha kókusztejszín/krém)
3-4 dkg vaj
1 nagy evőkanál Philadelphia (vagy olyan típusú) krémsajt
só, ha az alaplé mellé kellene még (nekem ennél a levesnél mindig szokott)

-a tálaláshoz:
fejenként 1 tk. tejszín
fejenként 1 tk. tökmagolaj
egy kevés pirított tökmag

A sütőtökre magas lángon (8/9) kevés olívaolajon kérget pirítok a lábosban, mérsékelem a lángot (4/9) és a tökkel együtt puhára párolom a hagymákat, felöntöm az alaplével, magas lángon felforralom, hozzáadom a tabascot, majd hagyom közepes lángon gyöngyözve forrni kb. fél órát (ha nagyon sietne az ember, és elég puhák voltak a zöldségek, nem muszáj ennyi ideig, de ezalatt érnek jól össze az ízek), hozzáadom a tejszínt, kókusztejet, vajat, krémsajtot, hagyom, hogy elolvadjanak, aztán valamilyen géppel turmixolom (botmixer, turmix, thermomix), pirított tökmaggal, tökmagolajjal és tejszínnel meglocsolva tálalom.

 _dsc7251.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: leves

süti beállítások módosítása