Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2007.09.08. szombat

Sárgaborsó főzelék

Ez a poszt egy múlt heti rémes élményemnek köszönhető. Az egész napos munka után a Drágámmal vásároltunk kicsit, és természetesen azt csináltam, mint mindig, elfelejtettem enni, és csak akkor jutott eszembe, hogy kéne, amikor fölálltam a géptől.
A Bazilika környékén sétáltunk, ahol van egy Főzelékfaló Ételbár. A barátaim közül mindenki dícsérte, és egészséges ételre vágytam, úgyhogy elérkezettnek láttam az időt a kipróbálásra. Arról nem is beszélek, hogy a kiszolgálás rémes volt (mellékesen elég nehéz olyat produkálni egy gyorsétkezdében), de a kaja, amit kértem, a sárgaborsó főzelék, kiábrándító. Nem hittem el, hogy ezt ennyire el lehet rontani. Csodálkozom, hogy mindenki jókat mond erről a helyről. Úgy gondolom, hogy itt az ideje megmutatni nekik, hogy milyen is ez az étel jól megcsinálva seízű undorító rántás nélkül.

Hozzávalók (1-1,5 főre, a többiek mást ettek):
20 dkg sárgaborsó
8 dl víz (meg amit még közben utánatölt az ember)
4 szem egész fekete bors
1 babérlevél
egy kisebb fej hagyma egészben

(esetleg egy fej hagyma, liszt, olaj, ha ugyanazzal ennéd, mint én)

Az összes hozzávalót fölteszem, nagy lángon fölforralom, majd lejjebb veszem és pépesre főzöm 1,5-2 óra alatt gyakran kavargatva, a vizet pótolva, ha szükség van rá.
Mi lisztbe forgatott bő olajban kisütött hagyma karikával szoktuk enni.


11 komment

Címkék: család főzelék

2007.09.05. szerda

Közkívánatra: Sárgarépa krémleves

Tudom, szörnyen hangzik. Ha valaki sokat főz, akkor előbb-utóbb nagy mennyiségű vacsoravendégre számíthat. Nálunk is ez a helyzet, és amikor kérdezik az emberek, hogy mi a menü, és én kiejtem a számon a sárgarépa krémlevest, mindenki elkezd viszolyogni, ám amint megkóstolják, belátják, hogy fölösleges volt a hiszti, ez az egyik legfinomabb leves, amit valaha ettem. Az egyik kedvenc éttermemben, az Admirálisban kóstoltam akkor még szezonális levesként, ám később itt is olyan népszerű lett, hogy most már valódi nevén szerepel az étlapon.

Hozzávalók:
2 megtermett sárgarépa
3 gerezd fokhagyma (préselve)
1 liter zöldség alaplé
1-1,5 dl tejszín
olíva olaj
3 dkg vaj
a tálaláshoz pirított szezámmag, esetleg mandula vagy tejszínhab

A vajon és az olajon megfuttatom a fél vagy negyed körökre vágott sárgarépát, és amint összeesett, mehet mellé a fokhagyma, amivel még párolom 1 percig. Ha ez kész, mehet bele az alaplé, amivel addig kell gyöngyözve forralni, amíg meg nem puhul a zöldség. Ezután lehúzom a tűzről és botmixerrel összeturmixolom, fölöntöm a tejszínnel és még egy percre mehet a melegre. Én szezámmaggal szoktam enni, de lehet sajtos krutont, tejszínhabot, tökmagot vagy mandulát adni mellé.

14 komment

Címkék: leves

2007.09.04. kedd

Tócsni

Úgy tűnik, hogy tócsnidömping van a gasztrobloggerek között, én sem szeretnék lemaradni; és egyébként is, az ember sokkal szívesebben dönt a tűzhely, mint az archicad mellett ilyen időben (nagyon remélem, hogy egy főnök szerű lény sem olvassa ezt a bejegyzést).
A többiek ilyet csináltak:

zsúrkenyér
dalit
maci
fakanál
àlabeck
spenót receptek
bonnie
kiskukta
szinbádék
zsófi
gigi
zsuzsi

Moha és sáfrány pedig ilyet:

Hozzávalók:
5 szem közepes méretű krumpli (a reszelő legnagyobb lyukán reszelve)
kb. 1,5 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma (préselve)
3-4 evőkanál liszt (vagy amennyit fölvesz)
1 tojás (Kriszta!, kipróbáltam tojás nélkül, és teljesen jól működik)
kb. 1 evőkanál petrezselyem
1,5 tk. só
frissen őrölt bors
olaj a sütéshez (egyszer Rovinjban elfogyott az étolaj utolsó este, úgyhogy kénytelen voltam olíva olajban kisütni, nagyon finom, de nem illendő viselkedés)

Az olaj kivételével összekeverem a hozzávalókat, hagyom fél órát pihenni, majd teflonserpenyőben közepes lángon (villanytűzhelyen 7-8 fokozat) kisütöm. Célszerű a lehető legvékonyabb lepényeket a serpenyőbe kanalazni, így biztosan nem marad nyers a tészta. Hajlamos kicsit megszívni magát, úgyhogy érdemes papírtörölközőn pihentetni evés előtt. Nálunk elmaradhatatlan kiegészítője a görög saláta, a képen csak azért van paradicsom mellette, mert a hűtő nincs csúcsformában.


6 komment

Címkék: tót

2007.09.03. hétfő

Rosszlányok spagettije

Ezt az ételt egy fiatalember társaságában eltöltött kimerítő éjszaka után készítették az olasz hölgyek, mivel a férfiaknak a tengeren a helyük és szükségük van energiára, amit ez a nagyon gyorsan elkészíthető tészta remekül tud fedezni.

Hozzávalók 3 személyre:
kb. fél csomag szardella (nálam 72 grammos üvegben volt itthon)
egy doboz jó minőségű paradicsom konzerv
3 gerezd fokhagyma (préselve)
egy marék kapribogyó
egy marék magozott fekete olajbogyó
egy csokor friss petrezselyem
olíva olaj
frissen őrölt bors
1,5 tk.
fél csomag spagetti (közepesen vékony)
esetleg frissen reszelt parmezán

Fölteszem a vizet a tésztának és a csomagoláson feltüntetett időpontnál egy perccel kevesebbet főzöm, majd leszűröm. Míg a spagetti készül, az olíva olajon megfuttatom a fokhagymát és a szardellát, majd ráöntöm a paradicsomot, sózom, borsozom és addig főzöm, amíg a tészta nem jut el a leszűrés fázisáig. Ezután összeöntöm őket, beledobom az olaj- és kapribogyót, és kb. egy percig közepes lángon együtt főzöm őket. Ha lekerült a tűzről, hozzákeverem a petrezselymet. Kicsit halas étel, úgyhogy nem feltétlenül kell hozzá parmezán, de mi megkóstoltuk és a végén úgy gondoltuk, hogy teszünk rá.

4 komment

Címkék: olasz tészta