Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2007.10.21. vasárnap

Töltött padlizsán

Nálunk mindig ősszel kerülnek elő a különböző töltött zöldségek, valószínűleg amiatt, mert tökéletesen megfelelnek az évszaknak, megvan bennük a nyári zöldség ételek frissessége és a téli kaják melegsége. Az eredeti verzió egy olasz tévés szakácsé, Gino D’Acampoé, és Antony Worrall Thompson Daily Cooks című műsorában láttam. Ez itt abszolút a reklám helye, érdemes nézni, mivel minden részben több szakács főz teljesen eltérő stílusban és nagyon jó ötleteket lophat onnan az ember, Magyarországon a Zone Clubon vetítik.

Hozzávalók:

2 nagyobb padlizsán hosszában félbevágva
15-20 dkg friss spenót fonnyasztva
3-4 gerezd fokhagyma préselve
egy kis csomag pirított fenyőmag
5 dkg pecorino reszelve
1 paradicsom konzerv
egy csokor friss petrezselyem
1 csomag mozzarella
olíva olaj

frissen őrölt bors

6-8 szelet kenyér
1 gerezd fokhagyma félbe vágva
olíva olaj


A padlizsánokat négyzetesen bevagdosom úgy, hogy a héjuk ne sérüljön, sózom borsozom, meglocsolom olíva olajjal és a 200 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a húsa meg nem puhul. Ezalatt van időm elkészíteni a tölteléket. Olívaolajon megfonnyasztom a fokhagymát, majd beleöntöm a paradicsom konzervet, sózom, borsozom és puhára főzöm. Ha ezzel végeztem, mehet bele a fenyőmag, a spenót, a pecorino és a petrezselyem, majd a legvégén a közben elkészült padlizsán húsa, amivel együtt még egyszer fölforralom. A kész szószt visszatöltöm a héjba és mozzarellával alaposan megpakolva mehet vissza a forró sütőbe. Mikor kezd pirulni a teteje, csíkos serpenyőben/grillen megsütöm a kenyeret, ha elkészült megkenem fokhagymával, sózom és löttyintek rá egy kis extra szűz olíva olajat.

Szólj hozzá!

Címkék: olasz spenót

2007.10.17. szerda

Spenótos túrógombóc

Ez az étel a tejben(-)vajbannak köszönhetően készült el, ott volt egy poszt arról, hogy ez reménytelen kaja és én gondoltam, hogy majd jól megmutatom, hogy nemisaz. Tényleg nem, nagyon egyszerű megcsinálni és eléggé jól lehet variálni, igazi könnyű vacsi.

Hozzávalók:

fél kg túró
2 tojás
2 csapott evőkanál liszt
4 csapott evőkanál búzadara
30-35 dkg friss fonnyasztott spenót

szerecsendió

6-7 dkg vaj
darált napon szárított paradicsom
1 csésze zsemlemorzsa


tejföl

Az első bekezdésben felsorolt hozzávalókat krumplinyomóval alaposan összedolgozom és hagyom másfél órát pihenni, ez nagyon fontos, mert a búzadarának időre van szüksége, hogy megszívja magát. Mikor lassan letelik a massza összeérésére szánt idő, a vajon megpirítom a zsemlemorzsát és a paradicsomot. A gombócokat kb. tíz perc alatt készre főzöm (akkor jó, ha "ki akar ugrani a fazékból"), aztán átmerem a prézlibe és összeforgatom. Most tejföllel ettük, de el tudom képzelni sajtszósszal is.

4 komment

Címkék: család spenót