
Már évek óta álmodozom arról, hogy sajtot csinálok, de eddig valahogy soha nem vitt rá a lélek, pedig mindig is tudtam, hogy pofon egyszerű. És ha már
paneer, akkor nyilván spenóttal kell (lassan kezdem úgy érezni, hogy önmagam paródiája vagyok,
kb. minden második recept spenótos), rendelni is ezt szoktam leggyakrabban az indiai éttermekben, mert annyira szeretem, hogy ez a mély érzés sokszor győzedelmeskedik a kíváncsiság fölött.
Ez az étel a
bádzsik közé tartozik, ami szaft nélküli zöldséges ételt jelent általában (itt egy kis ellentmondást vélek felfedezni, mivel ennek igenis van, de hát a
szakirodalom ezt mondja, szívesen fogadom
kommentben a megfejtéseket). Az étel neve pedig spenótos frissen készült sajtot jelent, sokat gondolkoztam, hogy
saagot vagy
palakot írjak-e, aztán a végén amiatt döntöttem emellett, mert a
palakot csak spenótra használják, míg a
saag egy kicsit tágabb kör.
Aki eddig kicsit félt a tej ilyen jellegű elkészítésétől, meg kell nyugtatnom nincs miért, pofon egyszerű és mégis tíz pontos
házitündérnek fogja mindenki tartani a
szakácsot.
Az indiaiak úgy tartják, hogy mind az öt érzékszervünkkel eszünk, nem elég látni, érezni, szagolni, hallgatni az ételt, hozzá is kell érni, éppen ezért kézzel esznek. Mivel minden étkezésnél készül friss kenyér, azért van némi segítség, és nem lesz zöld az ember körme, ajánlom, hogy próbáljátok ki ti is, így valahogy sokkal meghittebb az ember viszonya a vacsorájával.
Hozzávalók:-a
paneerhoz:
1,5 liter friss házi tej (én még nem próbáltam boltival, ha egyszer véletlenül azt tenném, a lehető legzsírosabb tejet választanám)
2 citrom kifacsart leve
fél pohár joghurt
só
-a szószhoz:
1 fej vöröshagyma közepes méretűre kockázva
4 gerezd fokhagyma préselve
egy
kb. 5 cm-es friss gyömbér darab apróra vágva
1 kimagozott
chili apróra vágva
60 dkg spenót leforrázva, majd
turmixolva (lehet mélyhűtött is, de nem a pépesített változat)
2 paradicsom meghámozva és apró kockákra vágva
3/4 pohár joghurt
olaj (valamilyen semleges ízű,
pl. napraforgó olaj)
2 dl víz
1,5 teáskanál mustármag
2,5 teáskanál őrölt koriander
2,5 teáskanál
garam masala1,5 teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál őrölt
chilisó
A tejet fölforralom, majd
alacsonyabbara veszem a lángot (4/11), hozzáöntöm a joghurtot, a citromot a sót és várom, hogy két részre váljon a folyadék,
kb. 10 perc múlva leveszem a tűzről és hagyom
kihűlni. Ha ez megtörtént, kis lyukú szűrőn vagy gézen átszűröm és hagyom úgy egy óráig csöpögni, majd másfél órán keresztül préselem mondjuk egy nehéz könyvet rátéve. Ezt akár 1-2 nappal korábban is meg lehet csinálni, hűtőben eláll addig.
Az olajon megsütöm a kockára vágott/morzsolt
paneert, ha egy kis színt kapott, kiveszem, aztán beledobom a fűszereket, majd közepesre veszem a lángot és megfonnyasztom a hagymát és a gömbért, aztán mehet bele a fokhagyma, majd egy fél perc múlva a spenót, a paradicsom és a só. Főzöm negyed óráig, beleöntöm a joghurtot, visszateszem a
paneert, aztán csapatival vagy
naannal tálalom, nálunk most
aloo naan (krumplis indiai kenyér) volt hozzá, recept a következő posztban.