Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2008.05.14. szerda

Semmise, avagy zöldspárga újkrumplival és cukkinivel


Lila Füge

vetette föl a kérdést, hogy mit eszik a gasztroblogger, ha igazából semmit sem eszik. Egyébként eszembe nem jutott volna posztolni a mai 20 perc (a zöldségek fölvágásával együtt) alatt elkészülő ebédemet, de úgy gondolom, hogy talán adhatok tippet azokra a napokra, amikor üres az ember hűtője és rohannia kell. Úgyis kicsit elszaporodtak mostanában a Moha és Sáfrányon a flancos, bonyolult ételek, itt az ideje valami egyszerűnek.
Gourmandula művésznő! Örülnék, ha megörökítenéd azt az ominózus salátát! ;)

Hozzávalók 3-4 személyre:

8 közepes szem újkrumpli cikkekre vágva
1 csomag zöldspárga 1-1,5 cm-es darabokra vágva
1,5 cukkini kb. 1x1x1 cm-es kockákra vágva
1,5 mogyoróhagyma csíkokra vágva
1 paradicsom meghámozva és fölkockázva
friss kakukkfű
friss rozmaring
olíva olaj
frissen őrölt bors

szarvasgombás pecorino forgácsok a tetejére (természetesen lehet más sajttal is)

Olíva olajon nagy lángon elkezdem sütni a krumplikat a fűszerekkel együtt, mikor látom, hogy kezd puhulni, mellé dobom a spárgát, a paradicsomot, a hagymát és a cukkinit, addig pirítom őket, amíg meg nem puhulnak a zöldségek. A végén sajtforgácsokkal tálalom.




6 komment

Címkék: gyorsétkezde

2008.05.12. hétfő

Rózsavizes mini pavlova

Ez a süti Nigella két receptjének az ötvözete, ő eredetileg karácsonyra ajánlja a rózsavizes változatot, és a kicsiket pedig gyerekeknek. Én mostanában nagyon rákaptam erre az intenzív illatú csodás vízre, úgyhogy nem hagyhattam ki ebből a sütiből, és bizton állíthatom, akkor is nagyon ízlett volna, ha 1-2 évvel fiatalabb vagyok.

Hozzávalók:

4 tojásfehérje
18 dkg finom szemű kristálycukor
1 csipet só
1 tk. ecet (Nigella fehéret ajánl, nálam csak balzsam volt és nem volt gond)
1tk. vanília kivonat
2 tk. rózsavíz (nem kell spórolni vele, a sütőben kevésbé lesz intenzív az íze)
3 dl tejszín
1 csomag habfixáló
1-2 marék ribizli
1-2 marék málna
1-2 marék áfonya

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásfehérjéket a sóval félkemény habbá verem, majd evőkanalanként adagolom hozzá a cukrot, ha ez megvan, a kemény hab tetejére öntöm a vanília kivonatot, az ecetet, a rózsavizet és óvatosan összeforgatom. A sütőpapírral bélelt tepsire kicsi köröket halmozok (figyelve arra, hogy meg fognak nőni), majd lecsavarom a hőmérsékletet 150 fokra és berakom a tortákat. 30 perc sütés után kikapcsolom a sütőt és résnyire nyitom az ajtaját (én egy fakanállal szoktam kitámasztani) és hagyom ott még 30 percet hűlni. Eközben a tejszínhabot robotgéppel kicsit fölverem, majd beleöntöm a habfixálót és azzal együtt verem kemény habbá. Ha eleget hűltek a sütik, kiveszem őket, a közepüket kicsit benyomkodom (mivel ide kerül a krém), megtöltöm tejszínhabbal, a tetejüket pedig megszórom a gyümölcsökkel. Nigella porcukrot is szitál rájuk, nekünk nem hiányzott.

16 komment

Címkék: édesség