Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2010.10.30. szombat

Almás crumble vaníliahabbal

almascrumble.jpg

Amióta az eszemet tudom, tisztában vagyok vele, hogy létezik ez a sütemény és azt is tudtam róla, hogy soha nem fogom megcsinálni, mivel egy kicsit sem izgatott; talán a kinézete miatt volt az a prekoncepcióm, hogy ez nem lehet igazán jó; hát hatalmasat tévedtem, ez az édesség csodás.
Egy angol eredetű desszertről van szó, a lényege az, hogy a puhára párolódott gyümölcsöket ropogós linzertészta fedi. Szuperkönnyű megcsinálni, pillanatok alatt kész van, és fantasztikus őszi illat lesz a lakásban.
Lehet nagyobb edényben is készíteni, de úgy tálalásnál nem nyújt túlságosan impozáns látványt, úgyhogy én a kicsi tálakban készült egy fős adagokat preferálom.
A mostani verzióhoz időhiány miatt vaníliahab készült, de ha az ember hajlandó fagyit venni, illetve ráér csinálni, azzal talán még jobb.

Hozzávalók 3 főre:


-a sütihez:

1 nagyobb alma meghámozva, 8x8x8 mm-es kockákra vágva
tálanként fél tk. őrölt fahéj (összesen másfél)
tálanként 1 tk. barnacukor
5 dkg liszt
3 dkg finomszemű kristálycukor
3,5 dkg hideg vaj
egy csipet só

-a habhoz:

1 dl habtejsziín
1 tk. habfixáló
fél tk. vanília kivonat
1 tk. porcukor

Az almát a sütésre kijelölt tálkákban összekeverem a barnacukorral és a fahéjjal.

A tészta száraz hozzávalóit összekeverem, majd elmorzsolom a vajjal, az almára halmozom a morzsát és 175 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg szép színt nem kap a teteje (20-25 perc kell neki kb.).
A tejszínt habbá verem (mikor már majdnem kész, akkor kerül bele a fixáló), majd hozzákeverem a vaníliakivonatot és a cukrot, végül a forró sütemény tetejére halmozom két evőkanállal formázva a habot.

2 komment

Címkék: édesség