Az első találkozásunk óta odavagyok a linzertészta alapú rácsos pitékért. Minden évszakban szoktam csinálni, csak a gyümölcs más benne attól függően, hogy minek van szezonja. Most először próbáltam úgy ki, hogy túró is kerül alulra, de nem utoljára, mert csodás így is. Szerintem nagyon jó csak úgy vasárnapi sütiként is, de kicsi formákban simán megállja a helyét vacsora utáni desszertként is, akár egy gombóc fagyival a tetején.
Hozzávalók (nálam ebből a mennyiségből 3 db 11,5 cm átmérőjű pite lett, de ugyanúgy működik egy nagy tortaformára is):
-a tésztához:
12,5 dkg finomliszt
6,25 dkg hideg vaj kockákra vágva
1 tojás
5 dkg kristálycukor
egy csipet só
1 tk. vanília kivonat
-a túróhoz:
12 dkg túró
1 ek. tejföl
1 citrom reszelt héja
egy fél citrom leve
1 tojás sárgája
2,5 dkg cukor
1 tk. vanília kivonat
-a szilvához:
10-12 db szilva kimagozva és 7x7x7 mm-es kockákra vágva
1 tk. fahéj
2 tk. barna cukor
1 felvert tojás a rácsok tetejére (ez nyilván nem fog elfogyni)
egy kevés porcukor a kész sütire
A tésztával kezdem, a lisztet összekeverem a sóval és cukorral, majd elmorzsolom benne a vajat, végül a tojással és vaníliával homogén tésztát gyúrok belőle. Ha ezzel végeztem, folpackba csomagolva egy órára a hűtőbe teszem pihenni. Utána 3-4 mm vastagra nyújtom a tésztát, a formákba nyomkodom (a harmadát félreteszem a rácsokhoz) és a mélyhűtőbe teszem, míg a sütő előmelegedik 175 fokra (20 perc), megszurkálom villával, leterítem sütőpapírral, szárazbabot vagy egyéb súlyt rakok bele és elősütöm (ezt addig kell, amíg egy kis színt nem kap).
Miközben sül a tészta, előkészítem a töltelékeket, a túróshoz és a szilváshoz is külön-külön összekeverem a hozzávalókat.
Ha a tészta félig kész van, félig megtöltöm a túróval, majd a tetejére halmozom a szilvákat, és berácsozom a szintén 3-4 mm-esre nyújtott nyers tésztacsíkokkal, megkenem a csíkokat tojással és szintén 175 fokos sütőben készre sütöm, majd megszórom porcukorral a tetejét.