Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2014.04.19. szombat

Barchesz

barchesz.jpg

 

Nálam nemcsak ilyenkor, hanem év közben is gyakran készül ez a kalács, mert nem macerás megcsinálni, nagyon finom pirítva és simán is, és egy hétig eláll. Általában mák is kerül a tetejére, de a húsvéthoz nem illik, úgyhogy ez most elmaradt.
Tényleg nem túl ördöngös dolog, az is nyugodtan nekiállhat, aki egyébként mérsékelten pékeskedik otthon.
A receptben megadott mennyiségekből 1 kalács lesz, ha valaki ezt nem tartaná elégnek, érdemes megtartani az arányokat és 2 kisebbet csinálni az egy óriás helyett, mert ez egy igazán helyes méret.


Hozzávalók (ebből 1 kalács lesz):

250 g finomliszt
fél csomag (3,5 g) instant élesztő (a por)
1 csapott tk. só
1,5. ek. kristálycukor
0,5 dl étolaj
1 dl tej (ennek a mennyisége függ a liszttől, ezért érdemes fokozatosan adagolni)
1 egész tojás felverve (amiből egy kicsit félre kell tenni a kenéshez)

A száraz hozzávalókat összekeverem villával, majd beleöntöm a nedveseket, ekkor még mindig villával keverem egészen addig, amíg össze nem áll kicsit, majd áttérek kézi dagasztásra (akinek van gépe, az nyilván csinálja azzal az egészet), és addig gyúrom, amíg sima, egyenletes tésztát nem kapok. Letakarva hagyom duplájára kelni szobahőmérsékleten (ez 1-1,5 órát vesz igénybe), vagy egy éjszakán át a hűtőben kelesztem. Ezután átgyúrom a tésztát és 4 (nekem a négyes fonás tetszik a legjobban) egyenlő részre osztom, majd kb. 2 cm átmérőjű hengereket formázok a tésztából.
És kezdődhet a fonás, a hengereket összetapasztom az egyik végükön, majd a képen látható módon befonom. Ezután megint duplájára kelesztem a tésztát, megkenem a maradék tojással és 180 fokra előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben készre sütöm.

negyesfonas.JPG

Nagyon boldog húsvétot kíván mindenkinek a Moha és Sáfrány!

3 komment

Címkék: ünnep kenyér

süti beállítások módosítása