Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2008.04.11. péntek

Sültpaprika krémes, cukkinis lasagne



Már régóta vágytam lasagnére és azon morfondíroztam, hogy hogyan is lehetne valahogy máshogy megközelíteni a kérdést, mint általában szoktam. Aztán beugrott a halas VKF!-re készített padlizsántorony, amiből akkor megmaradt egy kis paprikakrém, amit másnap spagettivel ettem és nagyon finom volt. Ehhez automatikusan társult a cukkini is, így született meg a vacsora gondolata.
Be kell, hogy valljam, egy kicsit gonosz is voltam, mert tudtam, hogy az öcsém nem tud ellenállni egy sütőből kivett nagy tál gőzölgő tésztának, de utálja a zöldségeket, különösen a paprikát, de úgy éreztem, hogy ebben a formában talán értékelni fogja és igazam is lett, meg tudta enni, sőt az én drága Orsi barátnőm is többször vett belőle, pedig ő is hasonló véleménnyel van erről zöldségről, mint a Gábojka. Úgyhogy ajánlom ezt azoknak, akik késztetést éreznek, hogy valakivel addig általuk nem kedvelt ízeket szerettessenek meg.

Hozzávalók:


35 dkg lasagne tészta (én most szárazat használtam, lehet frisset is vagy házit attól függően, hogy mennyi időnk van vagy mit találunk a boltban)
5 dkg reszelt karaván
5 dkg reszelt ementáli
2 csomag mozzarella

a paprikakrémhez:
6 megtermett pritamin paprika
4 gerezd fokhagyma préselve
1 kis doboz mascarpone
1 dl tejszín
friss bazsalikom
olíva olaj

frissen őrölt bors

a cukkinihez:
3 közepes méretű cukkini ellipszis alakúra vágva (kb. 3 mm vastag)
olíva olaj

frissen őrölt bors

a besamellhez:
4-5 dkg vaj
3 evőkanál liszt
5-7 dl tej (annyit kell önteni rá, hogy a szokásosnál hígabb legyen a mártás)
szerecsendió


A paprikákat 200 fokos sütőben addig sütöm, amíg kicsit meg nem feketedik a héjuk, majd egy uzsonnás zacskóba rakom őket, és hagyom kihűlni (erre azért van szükség, mert így könnyen le lehet húzni a héjukat).
Ha ezzel kész vagyok, olíva olajon megfuttatom a fokhagymát, rádobom a mostanra már pucér paprikákat, sózom, borsozom és hagyom 1-2 percet főni, majd botmixerrel pürésítem, aztán hozzáadom a mascarponét és a tejszínt, hagyom még egy kicsit a tűzön, és a végén beletépkedem a bazsalikom leveleket.
A besamellhez a vajon megfuttatom a lisztet, fűszerezem és fokozatosan öntöm rá a tejet, miközben közepes lángon főzöm és kézi habverővel keverem addig, amíg el nem fogy az összes hozzávaló.
A cukkiniket nagy lángon mindkét oldalukat sózva, borsozva hirtelen átsütöm. Ekkor kezdődhet az összeállítás. Alulra egy réteg paprikakrém kerül, rá egy réteg tészta (maradhat köztük egy kis hely), erre egy réteg besamell, aminek egy kevés sajtot halmozok a tetejére (a mozzarellát nem, mert az a tetejére megy), utána megint tészta következik paprikakrémmel betakarva, cukkinik, majd megint tészta, besamell és sajt, amíg el nem fogynak az alapanyagok. Én besamellel szoktam befejezni, aminek a tetejére már csak a mozzarella kerül. 190 fokos sütőben addig sütöm, amíg meg nem pirul a teteje.

5 komment

Címkék: tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://mohaessafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr935651007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gourmandula 2008.04.11. 14:21:00

Moha művésznő! Magácskának nincs valamilyen köze a Moha és Páfrány virágoshoz (ami asszem most éppen bezárt sajna) a Délinél? A logótok is nagyon hasonló. Ez nem lebuktatás ám, csak sztem azt a virágost, nagyon különleges bolt (volt?).

Moha és Sáfrány 2008.04.11. 18:11:00

hehe, a nevemet zenekarunk legoszloposabb tagja, hybrid tango (a szoviccek nagy kedveloje) talalta ki egy rovinji nyaralas alkalmaval, mikor mar lehetett tudni, hogy lesz blog, csak meg a nevvalasztas okozott nemi bizonytalansagot.
egyebkent egy kis kozom van hozza, mert az anyukam tervezte :)
de eddig eszembe se jutott a hasonlosag.
egyebkent tenyleg nagyon jo bolt volt es a csajok is nagyon helyesek, de azt hiszem inkabb ugy dontottek, hogy babaznak es ezert zartak be.

anyamanya 2008.04.11. 22:33:00

Nagyon kedves tálalás! :)

Anonymous 2008.04.16. 20:00:00

enni jó volt!

obskurus

orsiborsi 2008.04.22. 00:49:00

hááát...igaz ami igaz, nem rajongok a paprikáért...de magamtól talán észre sem vettem volna, hogy abból készült a krém! nagyon különlegesen finomságos volt!!!:)
süti beállítások módosítása