Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2008.09.30. kedd

VKF! XIX!- Chilis csokiláva gyömbérfagyival


Ez a legromantikusabb édesség, amit valaha ettem. Az eredeti recept Chili & Vaniliáé, és amióta először megcsináltam, azóta mindig ez kerül elő, ha dugni akarok (azért néha máskor is, pl. a mostani alkalom sem erről szólt). Korábban boltban vásárolt vanília fagyival ettük, ám amióta nekem is van nagyon trendiszexi fagyigépem (erről majd később, de tuti, hogy mindenkit meg fog enni a sárga irigység), végre előkerült a kívül szilárd, belül folyós chilis csoki tökéletes társa a gyömbérfagyi személyében.

Hozzávalók (2-3 személyre):

-a chilis csokilávához:
1 egész tojás
1 tojássárgája
2 púpos ek. finom szemű kristálycukor
2 lapos ek. liszt
6 dkg vaj
6 dkg jó minőségű étcsoki
1 lapos ek. kakaó
egy csipet nagyon erős chili vagy egy friss chilipaprika (én egy thai csajtól kaptam bikaerős szárítottat, azt használom)
1 csipet fahéj
1 tk vaníliakivonat

-a fagyihoz:
5 tojássárgája
2 dl tejszín
3 dl tej
7 dkg finom szemű kristálycukor
egy kis ujjnyi gyömbér reszelve
egy fél lime leve

A fagyihoz a tej és tejszín keverékét fölmelegítem (csak annyira, hogy még éppen ne forrjon), közben fehéredésig keverem a tojássárgákat a cukorral, majd beleöntöm a tej és tejszín keverékét, összekeverem, majd visszaöntöm a fazékba és lassú tűzön (úgy, hogy ne forrjon), 4-5 perc alatt besűrítem, lehúzom a tűzről, hagyom kihűlni, majd a fagyigépben a szokásos módon elkészítem. Ha nincs az embernek ilyen készüléke, akkor sem kell kétségbe esni, mélyhűtőbe kell rakni a masszát és fél óránként- óránként botmixerrel átturmixolni 6-8-szor.

A csokilávához a csokit a vajjal, a chilivel és a fahéjjal vízgőz fölött megolvasztom (az alsó lábasba vizet rakok, és annak a tetejére ültetem az edényt, amiben olvasztani akarok), közben a tojást a cukorral és a vaníliakivonattal fehéredésig keverem (érdemes robotgépet használni), ha kész beleöntöm a csoki, a vaj és fűszerek keverékét, majd a végén a lisztet és kakaót is belekeverem. Kivajazott és lisztezett souffle formákba öntöm a masszát, majd 230 fokra előmelegített sütőben 8 perc (Chili & Vanilia 6-ot ír, az én sütőmben ennyi kell neki, hogy a kérge megsüljön, de belül folyós maradjon) alatt készre sütöm. Tálaláskor egy gombócot kanalazok mellé a fagyiból.

6 komment

Címkék: édesség fagyi vkf

2008.09.30. kedd

VKF! XIX.- Spenótos ricottás lazactekercs szív alakú grillezett polentával és szarvasgombás mascarpone mártással


Ezt a fogást úgy találtam ki, hogy nagyon romantikus szívecskés legyen, ám történt egy apróbb malőr, hiába tűztem össze nagyon alaposan a szív alakúra a lazacot, amikor kivettem a serpenyőből, nem akart úgy maradni, úgyhogy út közben megelégedtem a tekerccsel, így is maradt benne cukiság.
És akkor most ejtenék egy-két szót a romantikáról. Egy hónapja (najó, igazából több éve) keresek valakit, akinek lehet ilyen vacsorát főzni, de most nagyon ráhajtottam, minden szembejövő hímmel közöltem, hogy a Moha és Sáfrány romantikus vacsorát fog főzni és gyere, de senki nem akart udvarolni, úgyhogy baráti és testvéri vacsora lett belőle, de az öcsém szerint ha egy fiút meg akarok fogni, ezt főzzem neki, úgyhogy ha valaki akar az udvarlócskám lenni, én pedig magam mellett szeretném tudni, előfordulhat, hogy olyan körülmények között is el fog készülni ez a fogás, ahogy most is kellett volna.

Hozzávalók (több, mint két főre, itt a lazacon kívül minden mennyiség 8 emberes adag):

-a lazachoz:
annyi 1x5x20 cm-es lazacfilé, ahányan esznek

frissen őrölt bors
olíva olaj
-a töltelékhez:
fél kg friss vagy fagyasztott spenót (csak ne a krémes legyen)
egy doboz ricotta
1-2 marék frissen reszelt parmezán a reszelő legkisebb lyukán lereszelve
1 gerezd fokhagyma préselve
olíva olaj
szerecsendió

frissen őrölt színes bors

-a polentához:
2 bögre kukoricadara
4 bögre víz

5 dkg vaj
2 marék frissen reszelt parmezán a reszelő legkisebb lyukán lereszelve
olíva olaj

a mártáshoz:
egy doboz mascarpone
2-3 tk. szarvasgombás pástétom (amit sikerült beszereznem, abban több volt a vargánya a kelleténél, de így is meg lehetett enni)


Fölforralom a sós vizet, lassan folyamatosan kevergetve beleöntöm a kukorica darát, majd folyamatosan kevergetve készre főzöm, lehúzom a tűzről, elkeverem benne a vajat és sajtot, majd sütőpapírra borítom kb. 1 cm-es vastagságban és hagyom kihűlni és megdermedni.
A lazacot sózom, borsozom az egyik oldalát vastagom (7-8 mm) megkenem a töltelékkel (ehhez olíva olajon megfuttatom a fokhagymát a szerecsendióval, összefőzöm a spenóttal, hagyom kihűlni és összekeverem a többi hozzávalóval), föltekerem, fogpiszkálóval összetűzöm és teflonserpenyőben egy kevés olíva olajon oldalanként 1,5-2 perc alatt magas lángon készre sütöm (a lazac úgy jó, ha egy egész kicsit nyers marad a közepe). Az eredeti elképzelés szerint a lazacfiléket úgy vágtam félbe, hogy alul egy kis szál összetartsa és mind a két felét föltekertem így egy szív alakot kapva.
A polentát szív alakú sütiformával kiszaggatom,majd olíva olajon mind a két oldalát magas lángot megpirítom.
A szószhoz mindent összeforralok és már lehet is tálalni.

2 komment

Címkék: hal vkf

2008.09.30. kedd

VKF! XIX.- Édeskömény krémleves ricottás szív alakú sült raviolival

Eddig minden VKF! kiírást keresztbe tett ujjakkal olvastam el, mert nagyon aggódtam, hogy valaki le fogja lőni az én témámat, hát többet nem kell izgulnom, jelentem ez most megtörtént. Doctor Pepper romantikus vacsorát kért a pályázóktól.
Szerintem az ilyen jellegű menü úgy jó, ha sok féle étel van benne, de mindenből csak kevés, korábban gyakran estem abba a hibába, hogy rengeteget ettünk, és az éjszaka azzal telt, hogy egymás mellett fetrengtünk az ágyban a hasunkat fogva és az egyetlen mondat, ami a szánkat elhagyta, a "túl sokat ettem" volt.
Általában az ilyen ételsort a főételre szoktam szervezni, ami most lazac volt, ami előtt mindig édeskömény krémlevest csinálok, mert szerintem nagyon kedvelik egymást, ám halkan megjegyzem, nem csak ilyen nemes alkalmakkor kerül asztalra, mivel másnaposságra is ez a legjobb (najó, leszámítva a mekikaját, de ilyet nem illik írni).

Hozzávalók:

-a leveshez:
3 kicsi édeskömény gumó kb. 1x1x1 cm-es kockákra vágva
1,5 szál póréhagyma 4-5 mm-es karikákra vágva
1,5 liter zöldség alaplé
olíva olaj
2-3 dkg vaj
1 dl tejszín

-a raviolihoz:
egy kevés tészta e szerint a recept szerint
bő olaj a sütéshez (napraforgó pl.)
-a töltelékhez:
5 dkg ricotta
fél-1 marék parmezán a reszelő legkisebb lyukán lereszelve

frissen őrölt színes bors

A hagymát és az édesköményt olíva olaj és vaj keverékén 3-5 perc alatt megpárolom, majd felöntöm az alaplével, fölforralom, leveszem alatta a lángot és gyöngyözve forralom addig, amíg meg nem puhulnak a zöldségek, ha ez megvan, botmixerrel összeturmixolom, beleöntöm a tejszínt, még egyet turmixolok rajta, aztán gyorsan fölforralom és mehet is a tányérba.
A tésztát tésztagéppel vékonyra nyújtom, szív alakú sütiformával kiszaggatom, a szélét megkenem vízzel, és egy kis tölteléket halmozok a közepére (ehhez csak összekeverem a hozzávalókat), majd egy másik szívet ráragasztok és bő olajban mind a két felét megsütöm és a leves mellé vagy a tetejére rakom (lehet nyugodtan rá is, ügyesen tud úszni).

Szólj hozzá!

Címkék: leves vkf