Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2014.12.11. csütörtök

Cacio e pepe

cacioepepe_1.jpg

A nagy év végi rohanásban és ünnepi előkészületekben általában kevés ideje van főzni az embernek, ilyenkor a legjobb barát egy ilyen recept, mivel 15 perc alatt kész van.
Egy római tésztaételről van szó, ami csodálatos példája az olasz konyha letisztultságának, mivel gyakorlatilag csak tészta, sajt, bors és vaj szerepel a hozzávalók listáján, a neve is árulkodó: sajt és bors. Eredetileg a parmezán helyett cacio de roma sajt van benne, ám ez nehezen beszerezhető itthon, ezért helyettesítettem.
Szerintem tökéletes választás, ha az ember egy igazán autentikus olasz tésztával szeretné elkápráztatni a vendégeit.


Hozzávalók 2 főre (ez állítólag csak az én világomban 2 fő, normális helyeken 1) :

15 dkg tészta
6 dkg reszelt parmezán (a reszelő legkisebb lyukán reszelve)
10 dkg reszelt pecorino (a reszelő legkisebb lyukán reszelve)
4 dkg vaj
egy löttyintésnyi olívaolaj

sok frissen őrölt feketebors

A tésztát sós vízben a csomagoláson látható időnél egy perccel kevesebb ideig főzöm, leszűröm, a főzővízből félreteszek egy keveset (1 dl-t kb.). Közben egy serpenyőben felolvasztom a vajat, sózom, borsozom, ráöntöm a vizet, a tésztát, az olajat, a sajtot és egy perc alatt összefőzöm. Reszelt sajttal és sok frissen őrölt borssal tálalom.

cacioepepe2.jpg

12 komment

Címkék: olasz tészta gyorsétkezde

A bejegyzés trackback címe:

https://mohaessafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr506974433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2014.12.12. 09:25:17

A nagy év végi rohanásban és ünnepi előkészületekben általában kevés ideje van főzni az embernek, ilyenkor a legjobb barát egy ilyen recept, mivel 1 perc alatt kész van.
Egy magyar ételről van szó, ami csodálatos példája a magyar konyha letisztultságának, mivel gyakorlatilag csak kenyér, sajt és vaj szerepel a neve is árulkodó: vajas kenyér sajttal.
Szerintem tökéletes választás, ha az ember egy igazán autentikus magyar szendviccsel szeretné elkápráztatni a vendégeit.

konfuciuska 2014.12.12. 22:24:54

@áDám: Amúgy aki nem tudja, hol kapjon ilyen sajtot, az ne írjon jól fizetett cikket... Aki meg 15 deka tésztát akar két embernek elosztani, az nyugodtan éhen is veszhet miattam :D Meg a haver is, akit meghívott "enni"...

Amúgy meg nem az a "letisztultság", hogy kevés hozzávaló van benne. Az (lenne) a letisztulás, ha Te, kedves cikkíró, nem írnál több "cikket", hanem elmennél mások érdekében valódi értéket létrehozó munkát végezni. Na meg az a letisztultság, hogy ha kiköltözöl a tett helyszínére, ÁTÉLED, hogy ők miket esznek, mit főznek, milyen körülmények között mindezt, és utána (se!) kezdesz észt osztani idehaza!

Na takarodj ki a valódi világba!

konfuciuska 2014.12.12. 22:27:45

Arra már ki sem térek, hogy miből löttyintesz (következésképp mennyi) olivaolajat... Hogy mered ezt a fércelményt közreadni??

piffpaff 2014.12.13. 10:34:24

Na, és akkor most mindenki, aki:

1) nem főzött még ilyen ételt,
2) nem komponált még ilyen fotót,
3) nem készített el ilyen fotót,
4) nem vezetett még itt blogot,
5) továbbá fogalma sincs az evőeszközök használatáról,
6) és fogalma sincs az olasz étkezési szokásokról,

Az húzzon el innen jó messzire és mélyedjen magába. Különben még ennél is nevetségesebb lesz.

eßemfaßom meg áll 2014.12.13. 11:35:08

De jóóó megjött a blogonhozzászólásengedélyezési és kommentelőelzavarási munkatárs

Broad 2014.12.13. 19:21:51

egy szóval: gasztrósznobizmus...

schillerandi 2014.12.14. 12:23:16

@Voodookoop: MIÉRT NEM TAKARODSZ A TROLL NÉNIKÉDBE?

SzakácsnőAzOrdibáláshoz 2014.12.14. 14:18:06

tisztelt áDám. nagy tisztelettel olvastam fentebbi hozzászólásait, de egy aprócska tévedésében felvilágosítanám: ezért a posztért a blog szerzője nem kap sehonnan senkitől egy megveszekedett huncut buznyákot sem . Valamint a többi posztjáért sem.
Bizonyára mindannyian érdeklődéssel olvasnánk, mi támasztja alá, hogy az Ön véleménye egy Súlyos Vélemény – nyilván különben minek írta volna, nem pedig egy szublimálódásra ítélt vagdalkozás. Ön mit mutat föl kedves áDám, amivel a világot gazdagítja, szeretném Önt csodálni. De vigyázzon, Ön rakta magasra a mércét a hozzászólásában, szeretném látni, ahogy átugorja.
süti beállítások módosítása