Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2014.12.11. csütörtök

Cacio e pepe

cacioepepe_1.jpg

A nagy év végi rohanásban és ünnepi előkészületekben általában kevés ideje van főzni az embernek, ilyenkor a legjobb barát egy ilyen recept, mivel 15 perc alatt kész van.
Egy római tésztaételről van szó, ami csodálatos példája az olasz konyha letisztultságának, mivel gyakorlatilag csak tészta, sajt, bors és vaj szerepel a hozzávalók listáján, a neve is árulkodó: sajt és bors. Eredetileg a parmezán helyett cacio de roma sajt van benne, ám ez nehezen beszerezhető itthon, ezért helyettesítettem.
Szerintem tökéletes választás, ha az ember egy igazán autentikus olasz tésztával szeretné elkápráztatni a vendégeit.


Hozzávalók 2 főre (ez állítólag csak az én világomban 2 fő, normális helyeken 1) :

15 dkg tészta
6 dkg reszelt parmezán (a reszelő legkisebb lyukán reszelve)
10 dkg reszelt pecorino (a reszelő legkisebb lyukán reszelve)
4 dkg vaj
egy löttyintésnyi olívaolaj

sok frissen őrölt feketebors

A tésztát sós vízben a csomagoláson látható időnél egy perccel kevesebb ideig főzöm, leszűröm, a főzővízből félreteszek egy keveset (1 dl-t kb.). Közben egy serpenyőben felolvasztom a vajat, sózom, borsozom, ráöntöm a vizet, a tésztát, az olajat, a sajtot és egy perc alatt összefőzöm. Reszelt sajttal és sok frissen őrölt borssal tálalom.

cacioepepe2.jpg

12 komment

Címkék: olasz tészta gyorsétkezde