Tudom, szörnyen hangzik. Ha valaki sokat főz, akkor előbb-utóbb nagy mennyiségű vacsoravendégre számíthat. Nálunk is ez a helyzet, és amikor kérdezik az emberek, hogy mi a menü, és én kiejtem a számon a sárgarépa krémlevest, mindenki elkezd viszolyogni, ám amint megkóstolják, belátják, hogy fölösleges volt a hiszti, ez az egyik legfinomabb leves, amit valaha ettem. Az egyik kedvenc éttermemben, az Admirálisban kóstoltam akkor még szezonális levesként, ám később itt is olyan népszerű lett, hogy most már valódi nevén szerepel az étlapon.Hozzávalók:
2 megtermett sárgarépa
3 gerezd fokhagyma (préselve)
1 liter zöldség alaplé
1-1,5 dl tejszín
olíva olaj
3 dkg vaj
a tálaláshoz pirított szezámmag, esetleg mandula vagy tejszínhab
A vajon és az olajon megfuttatom a fél vagy negyed körökre vágott sárgarépát, és amint összeesett, mehet mellé a fokhagyma, amivel még párolom 1 percig. Ha ez kész, mehet bele az alaplé, amivel addig kell gyöngyözve forralni, amíg meg nem puhul a zöldség. Ezután lehúzom a tűzről és botmixerrel összeturmixolom, fölöntöm a tejszínnel és még egy percre mehet a melegre. Én szezámmaggal szoktam enni, de lehet sajtos krutont, tejszínhabot, tökmagot vagy mandulát adni mellé.

