Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2007.11.20. kedd

Palak paneer

Már évek óta álmodozom arról, hogy sajtot csinálok, de eddig valahogy soha nem vitt rá a lélek, pedig mindig is tudtam, hogy pofon egyszerű. És ha már paneer, akkor nyilván spenóttal kell (lassan kezdem úgy érezni, hogy önmagam paródiája vagyok, kb. minden második recept spenótos), rendelni is ezt szoktam leggyakrabban az indiai éttermekben, mert annyira szeretem, hogy ez a mély érzés sokszor győzedelmeskedik a kíváncsiság fölött.
Ez az étel a bádzsik közé tartozik, ami szaft nélküli zöldséges ételt jelent általában (itt egy kis ellentmondást vélek felfedezni, mivel ennek igenis van, de hát a szakirodalom ezt mondja, szívesen fogadom kommentben a megfejtéseket). Az étel neve pedig spenótos frissen készült sajtot jelent, sokat gondolkoztam, hogy saagot vagy palakot írjak-e, aztán a végén amiatt döntöttem emellett, mert a palakot csak spenótra használják, míg a saag egy kicsit tágabb kör.
Aki eddig kicsit félt a tej ilyen jellegű elkészítésétől, meg kell nyugtatnom nincs miért, pofon egyszerű és mégis tíz pontos házitündérnek fogja mindenki tartani a szakácsot.
Az indiaiak úgy tartják, hogy mind az öt érzékszervünkkel eszünk, nem elég látni, érezni, szagolni, hallgatni az ételt, hozzá is kell érni, éppen ezért kézzel esznek. Mivel minden étkezésnél készül friss kenyér, azért van némi segítség, és nem lesz zöld az ember körme, ajánlom, hogy próbáljátok ki ti is, így valahogy sokkal meghittebb az ember viszonya a vacsorájával.


Hozzávalók:

-a paneerhoz:
1,5 liter friss házi tej (én még nem próbáltam boltival, ha egyszer véletlenül azt tenném, a lehető legzsírosabb tejet választanám)
2 citrom kifacsart leve
fél pohár joghurt


-a szószhoz:
1 fej vöröshagyma közepes méretűre kockázva
4 gerezd fokhagyma préselve
egy kb. 5 cm-es friss gyömbér darab apróra vágva
1 kimagozott chili apróra vágva
60 dkg spenót leforrázva, majd turmixolva (lehet mélyhűtött is, de nem a pépesített változat)
2 paradicsom meghámozva és apró kockákra vágva
3/4 pohár joghurt
olaj (valamilyen semleges ízű, pl. napraforgó olaj)
2 dl víz
1,5 teáskanál mustármag
2,5 teáskanál őrölt koriander
2,5 teáskanál garam masala
1,5 teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál őrölt chili


A tejet fölforralom, majd alacsonyabbara veszem a lángot (4/11), hozzáöntöm a joghurtot, a citromot a sót és várom, hogy két részre váljon a folyadék, kb. 10 perc múlva leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. Ha ez megtörtént, kis lyukú szűrőn vagy gézen átszűröm és hagyom úgy egy óráig csöpögni, majd másfél órán keresztül préselem mondjuk egy nehéz könyvet rátéve. Ezt akár 1-2 nappal korábban is meg lehet csinálni, hűtőben eláll addig.
Az olajon megsütöm a kockára vágott/morzsolt paneert, ha egy kis színt kapott, kiveszem, aztán beledobom a fűszereket, majd közepesre veszem a lángot és megfonnyasztom a hagymát és a gömbért, aztán mehet bele a fokhagyma, majd egy fél perc múlva a spenót, a paradicsom és a só. Főzöm negyed óráig, beleöntöm a joghurtot, visszateszem a paneert, aztán csapatival vagy naannal tálalom, nálunk most aloo naan (krumplis indiai kenyér) volt hozzá, recept a következő posztban.

11 komment

Címkék: spenót indiai

A bejegyzés trackback címe:

https://mohaessafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr295651021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gourmandula 2007.11.20. 21:58:00

drága Moha, óóó, téged az Ég küldött!! :)
Nagyon régóta halogatom a panír készítését, mert mindig meggyőzöm magam, hogy ez macera, de most jött a mennyei hátsóbalendítés általad, és végleg megszületett az elhatározás! Köszi! :) Egyébként a palak panír nekem is őrült nagy kedvenc, csak nálam meg a felfedezőkedvem győz többet, mert pont ezt az alapkaját annyira kevés helyen csinálják úgy, ahogy arra Indiából emlékszem (és amiért beleszerettem)...

Gourmandula 2007.11.20. 22:00:00

ja, nálam a lustapanír az tofu... tomtom, csalás, meg nem ugyanaz, de sokszor siklom légies mozdulattal, elegánsan át eme cselély tényen. Úgy is finom. :)

Moha és Sáfrány 2007.11.21. 00:51:00

Gourmandula! Nagyon örülök! Tényleg érdemes, nagyjából öt perc időt vesz el az ember életéből, hogy ilyet csináljon (najo, meg az izgulás közben), tehát tényleg nem macera.
Ó! Micsoda információk derülnek itt ki, olyan jó neked, hogy jártál Indiában, remélem tervezed még sok indiai recept posztolását, köztük esetleg valami paneert! ;) És talán ezt is, amit én írtam, mert bevallom, sok receptet olvastam, de alapvetően az élmények után mentem és nem vagyok benne biztos, hogy ez így autentikus, olyan jó lenne egy szakértő véleményét is megtudni!
Nekem is olyan sokszor megfordult a fejemben, hogy lehetne tofut használni, de valahogy soha nem mertem.

Gourmandula 2007.11.21. 09:51:00

hát azért szakérteni nem tok... :)
de mindenképpen megcsinálom, csak még útban van egy töltött articsóka előtte. :) egyébként elég sok indiai cucc van már feltéve nálam, és ahogy táplálkozom, ezek száma csak egyre gyarapodik majd, mert elég sokat eszem ilyeneket. Ami a tofut illeti, próbáld ki, hibátlanul megállja a helyét.

nana 2007.11.21. 13:39:00

igenigenigen!! én is régóta tervezem, h csinálok paneert, az én kedvencem viszont a paradicsomos.. :)

a tofu sztem tipikusan olyan alapanyag, amivel bátran lehet kísérletezni. egy egészen vad ötlet: a túrós tészta túrója helyett reszelt tofuval, és szójajoghurttal enni..

mohaessafrany 2007.11.21. 16:22:00

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

Moha és Sáfrány 2007.11.21. 16:24:00

Goumandula! Azért biztos jobban értesz a kérdéshez, mint azok, akik nem találkoztak tényleg autentikus indiai ételekkel! Helyes a törekvés, minél több indiai kaját a gasztroblogokra! ;)
Nana! Hajrá, tényleg nagyon jó! Igen, a tofu tényleg eléggé menő és sok dolgot meg lehet csinálni belőle, nálunk is gyakori vendég, csak valahogy nem raktam föl még azokat a kajákat. Másik tipp a túrós tésztához (csuszához): én kiskoromban nagyon szerettem, de amióta nem eszem húst, kimaradt az is az életemből, amíg rá nem jöttem, hogy az egész vékonyra és kicsire vágott vargánya olíva olajon frissen őrölt borssal megpirítva olyan, mint a szalonna (csak húsíz nélkül), azt is érdemes kipróbálni egyszer!

nana 2007.11.21. 16:36:00

vicces, mert a napokban pont azon gondolkodtam, h mivel lehetne helyettesíteni a "pörc"-öt, és az én ötletem pedig a lisztbe forgatott, és kisütött hagyma (a hagymás rostélyos mintájára)!

Moha és Sáfrány 2007.11.22. 19:48:00

Én ettem már mind a kettőt, de nekem a vargánya tűnt a leghasonlóbbnak, érdemes megkóstolni egyszer! :)

baphomet 2010.11.28. 14:35:39

A Mozarella nem jó sajtnak bele?

Moha és Sáfrány 2010.11.28. 19:45:38

hat sajnos szerintem nem igazan mukodik, mivel az olvad, ebbe pedig olyasvalami kell, amit meg lehet sutni alakvaltozas nelkul, ha nincs kedved paneert csinalni, a magyarorszagon kaphato sajtok kozul en talan leginkabb halloumit raknek bele, ezt sajtkereskedesekben talalod meg!
süti beállítások módosítása