Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2007.11.18. vasárnap

Csokis brownie


Mivel tudom, hogy sok olyan ember olvassa a blogot, aki egyébként általában nem a konyhában tölti a szabadidejét, de azért szívesen kísérletezik, igyekszem sok olyan receptet is föltenni, amiket nagyon egyszerű megcsinálni, mégis mindenki elájul a szakácstól. Ez a süti is remek példa erre, nagyon egyszerű megcsinálni, ideális első próbálkozás. És annyira finom, hogy még a legrosszabb nap után is mosolyt tud csalni az ember arcára. Eredetileg egy zsidó édességről van szó, de mindenki amerikaiként ismeri. Remélem a különböző nemzeti konyhák térhódítása révén a magyar háztartásokban is gyakori látogató lesz, ráadásul egy kis fagyival és karamell öntettel egy komolyabb vacsora lezárására is tökéletes. Sok receptet elolvastam, mielőtt nekiláttam a sütésnek, nálam az Ízvarázsban található győzött.

Hozzávalók:

250 g vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
375 g cukor (én a finom szemű kristálycukrot ajánlom)
60 g barna nádcukor (lehet más barna cukor is, de szerintem a barna, ragadós nádcukortól lesz olyan finom)
4 tojás
160 g liszt
16 csapott evőkanál kakaó (ehhez érdemes tényleg jó mínőségű, lehetőleg holland kakót használni)
1/4 teáskanál sütőpor

A vajat habosra keverem a cukorral és a vanília kivonattal (érdemes robotgépet használni, én eléggé megszenvedtem a kézivel), majd egyenként hozzákeverem a tojásokat. Ha már homogén a massza, beleszitálom a lisztet, a sütőport és a kakaót. Alaposan összekeverem, majd egy kb. A4-es méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm úgy, hogy olyan 4 cm magas legyen a süti. A 170 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütöm.

4 komment

Címkék: édesség

2007.11.16. péntek

Póréhagymás, cukkinis, gorgonzolás torta

Már régóta szimpatizálok a leveles tészta alapú tortákkal, mivel nagyon jól variálható és ideális előételnek vagy egy gyors hétköznapi vacsorának. Az elmúlt két napban kb. 3 órát sikerült aludnom és még ilyen állapotban sem tűnt erőfeszítésnek megcsinálni (ajánlom a Velvet olvasóinak). Összesen 10 percet foglalkoztam vele beleértve a zöldségek felvágását és a tortaforma megkeresését. Ráadásul nem kíván különösebb előkészületeket sem, ha az ember tart leveles tésztát otthon, mivel szinte akármit bele lehet pakolni, biztos vagyok benne, hogy egy agglegény lakásban található alapanyagokból is tökéletes tortát lehet sütni.

Hozzávalók:

1 540 g-os csomag Tante Fanny friss leveles tészta fele (eleve 2 részletbe van csomagolva)
1 közepes cukkini karikákra vágva
1/3 póréhagyma karikákra vágva
olíva olaj
2 dkg vaj
1,5 dl tejszín
4-5 dkg ementáli
2-3 dkg frissen reszelt parmezán
4 dkg gorgonzola

frissen őrölt bors

A tésztát kör alakú tortaformába rakom, ez a fajta föl van tekerve és én megfelelő vastagságúnak találtam, ha valakinek nem lenne elég, ki lehet duplán is bélelni a formát. Olíva olajon és vajon 3-4 percig közepes lángon párolom a cukkínit és a hagymát a sóval és a borssal, majd felöntöm a tejszínnel, ekkor alacsonyabbra veszem a lángot és addig a tűzön tartom, amíg bele nem reszelem a sajtokat. Megvárom, míg elolvadnak, hogy egyenletesen jusson mindenhova, majd beleöntöm a tésztával bélelt tepsibe. 175 fokra előmelegített sütőben 30-45 perc alatt készre sütöm.

1 komment

Címkék: előétel sós süti gyorsétkezde

2007.11.13. kedd

Spenótos, gombás, paradicsomos lasagne

Ez az étel a husi szülinapi vacsorájának középső fogásaként készült el. Amikor kérdezgettem, hogy mit kér, akkor azt mondta, hogy a két kedvencére kíváncsi, a sárgarépa krémlevesre és a spenótos, ricottás raviolira gorgonzolaszósszal. Amióta elkezdetem írni a blogot, nem főztem még kétszer ugyanazt, úgyhogy a leves kívánságnak én is nagyon örültem, mivel kicsit hiányzott már, ám a második fogást megvétóztam, mert szerettem volna neki olyasmit főzni, amit talán még nem is evett nálunk. Jelentem a döntésem helyesnek bizonyult, a fiatalemberek kivétel nélkül nagyon elégedettek voltak, és az ünnepelt is azt mondta, hogy ez ugyanolyan finom, mint amit ő kért. Egyszer talán Horvátországból hazafele jövet ettem hasonlót, amikor az öcsém legjobb barátjának az anyukája vendégül látott minket. Mondanom sem kell, rögtön beleszerettem, hiszen a benne lévő alapanyagok közül az összes a kedvencem. Éveken keresztül abban a hitben éltem, hogy én is úgy csinálom, mint ő, aztán a kisfia vacsora közben fölvilágosított, hogy anyáé egészen más. Nagyon egyszerű megcsinálni, csak a mosogatni való sok utána egy kicsit.

Hozzávalók:

-1 csomag friss lasagne tészta (sajnos leadásom volt aznap, úgyhogy napok óta nem aludtam, és nem volt erőm tésztát csinálni, ha nyugodtabb időszakot élek, ezt a receptet használtam volna) (természetesen száraz tésztával is ugyanúgy működik a dolog)

-sajtok
1,5-2 csomag mozzarella
4-5 dkg friss parmezán

-a gombához:
40 dkg csiperke gomba
1 fej vöröshagyma apróra vágva
fél gerezd fokhagyma préselve

frissen őrölt bors
olíva olaj

-a paradicsomszószhoz:
1,5-2 jó minőségű paradicsom konzerv
2-3 gerezd fokhagyma préselve
egy pár friss bazsalikom levél
4 dl víz (függ a konzervtől)

frissen őrölt bors
olíva olaj

-a spenóthoz:
egy csomag mélyhűtött spenót (nem a pürésített fajta)
2 gerezd fokhagyma préselve
szerecsendió
fehérbors

olíva olaj

-a besamelhez:
4-5 dkg vaj
3 evőkanál liszt
5-7 dl tej (annyit kell önteni rá, hogy a szokásosnál hígabb legyen a mártás)
szerecsendió


Olíva olajon megfuttatom a fokhagymát 1-2 bazsalikom levéllel, majd mielőtt színt kapna, ráöntöm a konzerveket és a vizet. Kb. fél óra alatt készre főzöm (a besamelhez hasonlóan ennek is hígabbnak kell lenni, mint a szokásos, mert a tészta csak a sütőben fől és sok folyadékot szív magába), a végén mehet bele a többi levél. Közben a gombát és a hagymát kevés olajon megpirítom a fűszerekkel, ez kb. negyed óra alatt készül el. A harmadik főzőlapon olíva olajon kicsit megfuttatom a fokhagymát, beleöntöm a spenótot, fűszerezem és 3 perc alatt készre párolom. Ezután nekiállok a besamelnek. A vajat megolvasztom és beleszórom a lisztet és a fűszereket, majd egy perc pirítás után elkezdem fokozatosan fölönteni a tejjel állandó kavargatás mellett, ezt egészen addig folytatom, amíg nem kapok az átlagnál sokkal hígabb mártást (valahol egy krémleves és egy normál besamel között van félúton). Ha mindezekkel megvagyok, elkezdtem egymásra pakolni a rétegeket, alulra paradicsomot rakok, fölé tésztát, rá besamelt, arra gombát, aztán elkezdem az úgy rakni a rétegeket, ahogy a végéig fogom: tészta, paradicsom, spenót, tészta, besamel, gomba, sajt (mozzarella és parmezán is), tészta, paradicsom, stb. Igyekszem úgy befejezni, hogy végére egy réteg paradicsom és rá egy réteg besamel kerüljön, megszóróm sajttal és a 190 fokra előmelegített sütőben készre sütöm.

7 komment

Címkék: olasz spenót tészta