Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2009.06.14. vasárnap

Fehér spárgás lasagne

feherspaegaslasagne.JPG
Szerintem ez a legjobb dolog, ami a spárgával történhet. A semleges tészta és besamel mellett nagyon koncentráltan van jelen a zöldség tiszta íze.
Először tavaly nyáron ettem ilyet a Donatella's Kitchenben. Azóta vártam remegő térdekkel az idei spárgaszezont, úgyhogy amint beköszöntött, ez volt az első (és azt hiszem az ez évi utolsó is) spárgás kaja nálunk (nem is értem, hogy miért csak az idény végén sikerült föltennem ide, azért remélem más is lesz olyan mázlista, hogy sikerül még a főszereplőből június közepén is szereznie).
Tökéletes hétköznapi vacsora, de én jeles alkalmakra is el tudom képzelni, csak akkor figyelni kell, hogy 1 személyes tálakban süsse az ember, mert nem túl dekoratív tányérra szedve (mivel a lényeg a sok krém, kevés tésztában van).

Hozzávalók 4-5 főre:

20 dkg lasagne tészta (én most boltit használtam, de lehet frisset is)
15 dkg ementáli
3 marék frissen reszelt parmezán

-a spárga krémhez:
1,5 kg fehér spárga (a sípok nélkül)
1 nagyobb vöröshagyma (lehet főzőhagyma is) közepes kockákra vágva
12 dkg mascarpone
3 dkg vaj
olívaolaj

fehérbors
2 marék frissen reszelt parmezán

-a besamelhez:
4 dkg vaj
3 ek. liszt
kb. fél liter tej (amennyit fölvesz a mártás)
2 marék frissen reszelt parmezán

szerecsedió

-a sípokhoz (ez a spárga csúcsa, én a fölső 8 centit hagytam ki a krémből):
a másfél kg spárga sípjai
1 szál újhagyma

(a tetejére érdemes 1-2 egész szál spárgát is félrerakni)

Vaj és olívaolaj keverékén üvegesre párolom a hagymát, majd mehet mellé a kb. 3 centis csíkokra vágott spárga (a sípokat félreteszem), sózom, borsozom, majd felöntöm a vízzel, hozzáadom a mascarpone 1/3-át, és fedő alatt közepes lángon puhára főzöm a spárgákat (a végén érdemes levenni a fedőt, hogy a víz egy része elpárologjon). A végén belekeverem a maradék mascarponét és a parmezánt, majd botmixerrel nagyon simára turmixolom.
A sípokat és az egyben hagyott spárgákat a sóval és újhagymával megfőzöm (annyi vízben, hogy éppen ellepje őket), majd leszűröm, és félreteszem (a hosszú szálak miatt érdemes serpenyőben csinálni).
A besamelhez a vajon megfuttatom a lisztet, a sót és a szerecsendiót, majd folyamatosan adagolom hozzá a tejet és kézi habverővel keverem, amíg el nem éri a megfelelő folyékonyságot, a végén belekeverem a parmezánt.
A besamell 2/3-át a spárgakrémhez keverem, és kezdődhet az összeállítás.
Alulra egy réteg krém kerül, rá egy réteg tészta, amire megint krém, majd a sípok egy része, egy kis ementáli, reszelt parmezán, majd megint tészta, ezt ismétlem addig, amíg 4 vagy 5 réteg tészta lesz, az utolsó réteg tészta tetejére alulra egy kis spárgakrémet kenek, fölülre pedig a maradék besamelt, megszórom reszelt ementálival, ráfektetem az egészben hagyott spárgákat, majd 210 fokos sütőben készre sütöm.

4 komment

Címkék: tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://mohaessafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr25650982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micu 2009.06.14. 19:35:16

két szó: kérek. még.

:)

Moha és Sáfrány 2009.06.14. 19:46:37

:)

akkor at kell menni a masik lakasba. :)

Beatbull 2009.06.14. 20:18:30

Szép és jól is hangzik ez a lasagne! Már csak olvasva is elképzelem, hogy nagyon finom lehetett a spárga a béchamel mártással ;)

Moha és Sáfrány 2009.06.19. 21:11:18

koszonom szepen!
tenyleg nagyon finom volt. ;)
süti beállítások módosítása