Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2013.12.16. hétfő

Spekulatius

spekulatius.jpg
Akkor próbáltam ki ezt a receptet, mikor rájöttem, hogy én igazából nem vagyok oda a mézeskalácsért, az ízét imádom, de csak akkor, ha ropogós. Azt kell mondanom, hogy határozottan célba találtam, ez a süti a megtestesült karácsony.
Hagyományosan december 5.-én este sütik Hollandiában és Belgiumban, Franciaországban és Németországban pedig karácsonykor. Nálam ez szokott lenni az ünnepek első hírnöke, december elején készül az első adag, mivel dobozban hónapokig eláll és nem változik az állaga vagy az íze.
Tavaly még gecis, pinás faszos süti néven futott, mert akkor kaptam a sütinyomdámat és mi mást is írhatna rá egy felnőtt ember, idén azonban már jobban utána jártam a lényegnek, és megtaláltam az ehhez való célszerszámot, amivel kapcsolatban kétségbeesve ment az éjszakai levél a helyettesnek, hogy szerezzük meg, amire az volt a válasza, hogy nekem van ilyen a fiókban, a tiéd, úgyhogy innen is sok puszi érte! De ha ti nem vagytok ilyen szerencsések az anyukátokkal és már eszközt rendelni sincs idő, nem tragédia, mert bármilyen formával szaggatva csodás lesz a végeredmény.
A recept Alain Ducasse könyvéből van (ami egyébként tökéletes ajándék azoknak, akik tényleg szeretnek sütni, akárcsak az én tányérjaim :) ), de a fűszerezést a saját ízlésem szerint megváltoztattam.

Hozzávalók (ebből nálam 3 tepsi lett):

140 g puha vaj
250 g barna cukor
2 g sütőpor
250 g finomliszt
1-4 ek. víz (nagyon függ a liszttől a mennyisége, könnyen formálható, nem törő tésztát kell kapni) (nálam 3-4 ek. belement simán)
2 tk. őrölt fahéj
0,5 tk. frissen őrölt fehérbors
1,5 tk. őrölt gyömbér (por)
1 tk. őrölt szegfűszeg
1 tk. őrölt kardamom
0,5 tk. őrölt szerecsendió

A vajat elektromos habverővel habosra keverem a cukorral (én ekkor adtam hozzá a fűszereket és sütőport is), majd a liszttel és vízzel homogén tésztát gyúrok belőle. Egy órára a hűtőbe teszem pihenni, aztán alaposan lisztezett deszkán kb. 2-3 mm-esre nyújtom és tetszőleges formára szaggatom, majd 180 fokra előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsin készre sütöm (ez 15-20 percet vesz igénybe, de sütő függő, úgyhogy érdemes folyamatosan figyelni és a képen látott színt várni). Melegen még puha, tehát érdemes megvárni, amíg kihűl és csak utána leszedni a tepsiről.

spekulatius4_1.jpg

spekulatius3_1.jpg

4 komment

Címkék: ünnep karácsony édesség

A bejegyzés trackback címe:

https://mohaessafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr115694901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzakácsnőAzOrdibáláshoz 2013.12.16. 13:50:13

és milyen az a titkos célszerszám, ami eddig dologtalanul lapult a fiókban??
És a gingerman és hóember is ezzel készült?:))))

moha és sáfrány · http://mohaessafrany.blog.hu 2013.12.16. 19:40:34

a titkos célszerszám a link alatt leplezi le magát a szemfüleseknek ;)
gingermanről és a hóemberről még nem beszélünk, mert ők még titkosak a blog előtt, csak a bennfentesek tudhatnak róluk :) de azért annyit elmondhatunk, hogy más szerszám, más izgiség...

theponyhighness 2013.12.16. 19:56:25

aki esetleg tonkolylisztbol keszulne megcsinalni ezt az egyebkent szuperfinom sutit, keszuljon fel arra, hogy az ajanlott 2mm-es vastagsagnal joval vastagabbra, kb. 5mm-re kell hagyni nyujtaskor, kulonben sajnos a lisztezes ellenere szakad

moha és sáfrány · http://mohaessafrany.blog.hu 2013.12.16. 20:04:12

Köszi szépen az egészségesek nevében! <3
süti beállítások módosítása