Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2015.01.05. hétfő

Miso leves

miso.jpg

A miso talán a legismertebb japán leves, aki evett már sushi étteremben, az biztos találkozott vele. Sajnos itthon a legtöbb helyen instant változatot adnak, ami érthetetlen számomra, hiszem tényleg egy nagyon egyszerű receptről van szó, alig több munka frissen megcsinálni, mint egy zacskó port feloldani vízben.
Az alapanyagok nagy része előre megvásárolható és hosszan eláll, ha megkívánja az ember, elég tofut és újhagymát frissen beszerezni, a többi hozzávalót érdemes a kamrában tartani (úgyis akkora kiszerelésben árulják őket, hogy sok alkalom, míg elfogynak).
Három fő alkotóeleme van, az dashi (alaplé), a miso paszta (ami egyébként csodálatosan passzol más alapanyagokhoz is, pl. a padlizsánhoz vagy a halakhoz) és a betétek. Én a legklasszikusabb változatot csináltam meg, de mind a hármat lehet variálni. Az alaplé készülhet pl. szardíniából vagy gombából (ebben az esetben vegetáriánusok is ehetik); miso pasztából alapvetően két féle van, a fehér és a vörös, ezt is variálhatjuk kedvünkre a dashi függvényében, betétek tekintetében pedig nyugodtan engedjük el a fantáziánkat, rengeteg alapanyag közül válogathatunk, nagyon jól megy hozzá például a spenót, shitake, kagyló, retek, padlizsán.
Minden beszerezhető hozzá bármelyik keleti élelmiszereket árusító boltban, csak első olvasásra tűnhetnek ijesztőnek. És arról se feledkezzünk meg, hogy nagyon egészséges és egy csésze levesben átlagosan 84 kalória van csak!

Hozzávalók 2 főre:

-a dashihoz:
7 dl víz
egy 15x7 cm-es kombu alga 2 cm-es csíkokra vágva
1 dkg bonitopehely (tonhalpehely) (ez kb. egy 2,4 dl-es csészényi)

-a leveshez:
1 ek. világos miso paszta
1 kis marék wakame alga (nagyon megduzzad, érdemes csínján bánni vele)
10 dkg selyemtofu 1,5x 1,5x 1,5 cm-es kockákra vágva (lehet félkemény is, a keményet nem ajánlom ehhez a leveshez)
1 újhagyma ferde csíkokra vágva

A dashihoz az algát közepes lángon felforralom a vízzel, ha már forr, kiszedem a kombut, belerakom a tonhalpelyhet, két percen keresztül forralom őket, lehúzom a tűzről és csak akkor szűröm le, ha már langyosra hűlt.
Ehhez az alapléhez adom a miso pasztát és az apró darabokra tört wakamét, aztán szintén közepes lángon felforralom, hozzáadom a tofut, 2 percen keresztül főzöm, majd tálakba szedem és megszórom a hagymával.

miso2.jpg

8 komment

Címkék: leves japán tenger gyorsétkezde

A bejegyzés trackback címe:

https://mohaessafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr577043865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2015.01.06. 16:38:29

Szerintem nézd át mégegyszer az "alap" receptedet. Az alap miso leves (kombu miso shiru) nem így készül. Nincs benne wakame, és sem a tofut sem az újhagymát nem főzik a levessel együtt, hanem a levet mérik rá a már tányérokba tett anyagokra. Két személyre ennyi miso pastával pedig nagyon híg lesz az egész. Amíg el nem felejtem : nem kettő, hanem háromféle miso pasta van: fehér, sárga és vörös. 1dkg bonito pehely (katsuobusi) iszonyat mennyiség (ahogy írtad ez 2,4 dl - és csészényi) négy adaghoz szoktak általában 2-3 grammnyit adni, ez az általad írt mennyiség 2-3 %-a... Ez egyetlen kicsi csomagnak felel meg, nem csészényinek.

Leslie Bear 2015.01.07. 12:44:42

Mint japán konyhában még járatlannak, de egyébként főzni tudónak és szeretőnek tudna valaki olyan helyet (Bp-n) mondani, ahol ezek a hozzávalók megvásárolhatók?

Leslie Bear 2015.01.07. 12:48:31

@motoroskonyhaja: Kérdezni szeretném, hogy akkor ha a wakame az alaplébe nem kell, akkor egyáltalában nem hozzávaló a leveshez? A tofu és az újhagyma, ha nem a levessel fő akkor külön kell főzni, de miben, milyen lében?
Köszönöm előre a választ!

motoroskonyhaja 2015.01.07. 16:14:40

@Leslie Bear: Az Ázsia bt. jó, ahogy írják is. BP. Pipa utca. Jó dolgok vannak még a Rákóczi téren a koreai boltban, ott viszont nem tudsz kártyával fizetni. Esetleg még Bécs, vagy normálisabb netes boltok (pl japancentre. com)

motoroskonyhaja 2015.01.07. 16:34:16

@Leslie Bear: a wakame alapvetően saláta alapanyag japánban, miso leveshez nem szokták használni. Kombu az alaphoz kell, nori pedig a díszítéshez szokás, bár sok helyen el szokták hagyni. A tofut egyáltalán nem főzik ehhez a típusú misóhoz, simán csak a tányérba teszik felkockázva, nyersen. Sima tofut használnak hozzá, nem pedig selyemtofut. Ez a legehyszerűbb miso, de sok félét lehet (és szoktak is) készíteni (yasai miso shiru, daikon miso shiru, akathasi miso shiru, satsuma miso shiru) ezek a legelterjedtebbek. Ha érdekel keress rá az isteni miso leves re guglin és kattints a motoros konyhája linkre, vagy egyszerűen a motoros konyhája blogon jobb oldalt a címkéknél válaszd a japán címkét. Ott nem csak misot találsz, hanem rengeteg japán ételt, alapanyag-elérhetőségekkel és árakkal együtt. Remélem tudtam segíteni. Bármi kérdés van nyugodtan írj!

Leslie Bear 2015.01.09. 15:31:59

@motoroskonyhaja: Köszönöm a kimerítő választ és a javaslatot.
süti beállítások módosítása