Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2007.09.13. csütörtök

Fekete lencse dahl


A hétvégén összefutottam egy rég nem látott kedves barátommal, és nagy részegségünkben megbeszéltük, hogy akkor átjön vendégségbe a héten. Mivel már moha és sáfrány vagyok, meg egyébként is, ha nem szeretnék főzni, nem is lehetne blogom, úgy gondoltam, hogy ez akkor vacsorát jelent.
Egy ideje imádom az indiai konyhát és régóta vágytam rá, hogy ezeket megcsináljam, ráadásul a fiatalember szereti is az egzotikus ételeket (sajnos a környezetemben sokan nem rajonganak érte), úgyhogy megfelelőnek találtam az estét, hogy véghez vigyem az erről a vacsiról szőtt álmaimat.
Ez az étel nagyon népszerű Indiában, mivel az ott élők jelentős hányada vegetáriánus, és elsősorban hüvelyesek fogyasztásával oldják meg a fehérje bevitelt. Készül babból, lencséből, sárgaborsóból, csicseriborsóból.

Hozzávalók 8 személyre:
fél kg fekete lencse (urid)
1 hámozott paradicsom apró kockákra vágva
1 kis konzerv sűrített paradicsom
sok-sok víz (amennyit fölvesz, nem tudom pontosan, hogy mennyi, mert apránként öntöttem hozzá, de inkább literben mérhető)
2 dl tejszín
4-5 dkg vaj
6 gerezd fokhagyma préselve
egy kövér hüvelykujjnyi friss gyömbér reszelve
3-4 tk garam masala
1-2 tk őrölt koriander
1 tk nigella
3 tk őrölt chili (por)

olaj (napraforgó pl., nem olíva)

A lencsét sós vízben előfőzöm 3/4 órán keresztül, leszűröm, majd az olajban megpirítom a fűszereket, a gyömbért és a fokhagymát. Körülbelül egy perc után mehet bele a hüvelyes, fél dl tejszín, a só, a két féle paradicsom és a víz. Néha megkavarva nagyjából 3 órán keresztül kell főzni (igazából kóstolással eldönteni, hogy puha-e már a lencse), majd a végén hozzákeverni a maradék tejszínt és a vajat. Mi csapatival és hagymás, spenótos pakorával ettük, beszámoló azokról is hamarosan.

1 komment

Címkék: indiai

A bejegyzés trackback címe:

https://mohaessafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr505651043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kár karcsi (nábi) 2007.09.15. 20:50:00

netán Roald azunexpected?
nagyon szeretném azt látni, h 3, 4 esetleg öt Ravi kényeztetne, dahlban fürdetné enmagam!
süti beállítások módosítása