
A hétvégén összefutottam egy rég nem látott kedves barátommal, és nagy részegségünkben megbeszéltük, hogy akkor átjön vendégségbe a héten. Mivel már moha és sáfrány vagyok, meg egyébként is, ha nem szeretnék főzni, nem is lehetne
blogom, úgy gondoltam, hogy ez akkor vacsorát jelent.
Egy ideje imádom az indiai konyhát és régóta vágytam rá, hogy ezeket megcsináljam, ráadásul a fiatalember szereti is az egzotikus ételeket (sajnos a környezetemben sokan nem rajonganak érte), úgyhogy megfelelőnek találtam az estét, hogy véghez vigyem az erről a vacsiról szőtt álmaimat.
Ez az étel nagyon népszerű Indiában, mivel az ott élők jelentős hányada vegetáriánus, és elsősorban hüvelyesek fogyasztásával oldják meg a
fehérje bevitelt. Készül babból, lencséből, sárgaborsóból, csicseriborsóból.
Hozzávalók 8 személyre:fél kg fekete lencse (
urid)
1 hámozott paradicsom apró kockákra vágva
1 kis konzerv sűrített paradicsom
sok-sok víz (amennyit fölvesz, nem tudom pontosan, hogy mennyi, mert apránként öntöttem hozzá, de inkább literben mérhető)
2 dl tejszín
4-5 dkg vaj
6 gerezd fokhagyma préselve
egy kövér hüvelykujjnyi friss gyömbér reszelve
3-4
tk garam masala1-2
tk őrölt koriander
1
tk nigella3
tk őrölt
chili (por)
só
olaj (napraforgó
pl., nem olíva)
A lencsét sós vízben előfőzöm 3/4 órán keresztül, leszűröm, majd az olajban megpirítom a fűszereket, a gyömbért és a fokhagymát. Körülbelül egy perc után mehet bele a hüvelyes, fél dl tejszín, a só, a két
féle paradicsom és a víz. Néha megkavarva nagyjából 3 órán keresztül kell főzni (igazából kóstolással eldönteni, hogy puha-e már a lencse), majd a végén hozzákeverni a maradék tejszínt és a vajat. Mi csapatival és hagymás, spenótos
pakorával ettük, beszámoló azokról is hamarosan.