Szarvasgombás pecorinoval töltött mangold
Ez az első étel, amit megcsináltam Giorgio Locatelli Made in Italy című könyvéből, amit nem mellékesen alapműnek tartok, rengeteg fantasztikus recept van benne, és nem túl drágán hozzá is lehet jutni.
Az eredeti verzió fontina sajttal készült, nekem azonban sokkal szimpatikusabb volt a szarvasgombás pecorino, ezzel akár ünnepi előétel is lehet ez a fogás.
A mangoldot a szombatonként megrendezésre kerülő biopiacon szereztem be, ahova hatalmas reményekkel indultam el, rengeteg lelkes őstermelőre számítottam, akik kísérleteznek és szeretnek minden egyes zöldséget, amit megtermesztettek. Hát nem ezt kaptam, méregdrága fonnyadt áruval van tele, és kuriózumoknak nyomát sem leltem, a más piacokon megszokott termékek fele sem volt kirakva. Ehelyett ajánlom a szintén szombaton, a Komjádi előtt lévő MDF piacot, ahol a város legfinomabb zöldségeit lehet megvenni igazi őstermelőktől, és kérésre csinálnak érdekeseket is az embernek (bár erről majd csak később).
Na de szomorkodás helyett íme a recept:
Hozzávalók:
8-10 levél "vastag törzsű" mangold
5-7 dkg szarvasgombás pecorino (természetesen lehet mással is, de ezzel nagyon finom volt)
1 marék liszt
2 tojás
2 marék prézli
2-3 dkg frissen reszelt parmezán (a reszelő legkissebb lyukán)
növényi olaj a bő olajban való sütéshez (napraforgó pl.)
olíva olaj
1-2 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma préselve
só
frissen őrölt bors
A mangoldról levágom a vastag, húsos törzsét és 3-5 perc alatt sós vízben előfőzöm. A leveleket kicsit összeaprítom és olíva olajon a fokhagymával együtt puhára párolom, majd a végén sózom, borsozom és rádobom a vajat.
Ezalatt a mangold szárakat megtöltöm a sajtszeletekkel (kb. 3-4 mm vastagra vágom), és a szokásos módon panírozom (először liszt, majd tojás, a végén pedig a parmezánnal kever prézli (az összeset sózom is), aztán bő olajban aranybarnára sütöm őket. A végén parmezánforgáccsal megszórva tálalom.
3 komment
Címkék: olasz előétel
A bejegyzés trackback címe:
https://mohaessafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr855651001
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Gourmandula 2008.06.13. 11:06:00
:))
csatlakozom, de neked ezt nem is kell mondanom. Komjádi rulez. :))
kíváncsivá tettél, ki és mit hoz rendelésre. tipp: sajtos pultos? Róla el tudnám képzelni... :) a múltkori snidlinges juhsajt az all time nr 3ban van.
csatlakozom, de neked ezt nem is kell mondanom. Komjádi rulez. :))
kíváncsivá tettél, ki és mit hoz rendelésre. tipp: sajtos pultos? Róla el tudnám képzelni... :) a múltkori snidlinges juhsajt az all time nr 3ban van.
dolcevita 2008.06.13. 13:27:00
Ezt én is megvettem : ) nagyon jó kis recept! Ha van szg olajam, gondolom legyárthatom én is azt a ricottát. Ilyenkor úgysincs szg
Moha és Sáfrány 2008.06.15. 21:27:00
gourmandula!
igen, ok is nagyon cukik, de en mast kapok, amirol most meg nem sokat arulhatok el, annyit azert igen, hogy zoldseget csinalnak nekem.
dolce vita!
orulok, nagy megtiszteltetes ez toled! :)
en a rozsakertben szoktam olyan olyan pecorinot venni, amiben szarvagomba darabok vannak (nagyon athato az izuk, tehat nem gagyit raknak bele), de nyilvan mindent meg lehet oldani! ;)
igen, ok is nagyon cukik, de en mast kapok, amirol most meg nem sokat arulhatok el, annyit azert igen, hogy zoldseget csinalnak nekem.
dolce vita!
orulok, nagy megtiszteltetes ez toled! :)
en a rozsakertben szoktam olyan olyan pecorinot venni, amiben szarvagomba darabok vannak (nagyon athato az izuk, tehat nem gagyit raknak bele), de nyilvan mindent meg lehet oldani! ;)