Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2008.09.30. kedd

VKF! XIX!- Chilis csokiláva gyömbérfagyival


Ez a legromantikusabb édesség, amit valaha ettem. Az eredeti recept Chili & Vaniliáé, és amióta először megcsináltam, azóta mindig ez kerül elő, ha dugni akarok (azért néha máskor is, pl. a mostani alkalom sem erről szólt). Korábban boltban vásárolt vanília fagyival ettük, ám amióta nekem is van nagyon trendiszexi fagyigépem (erről majd később, de tuti, hogy mindenkit meg fog enni a sárga irigység), végre előkerült a kívül szilárd, belül folyós chilis csoki tökéletes társa a gyömbérfagyi személyében.

Hozzávalók (2-3 személyre):

-a chilis csokilávához:
1 egész tojás
1 tojássárgája
2 púpos ek. finom szemű kristálycukor
2 lapos ek. liszt
6 dkg vaj
6 dkg jó minőségű étcsoki
1 lapos ek. kakaó
egy csipet nagyon erős chili vagy egy friss chilipaprika (én egy thai csajtól kaptam bikaerős szárítottat, azt használom)
1 csipet fahéj
1 tk vaníliakivonat

-a fagyihoz:
5 tojássárgája
2 dl tejszín
3 dl tej
7 dkg finom szemű kristálycukor
egy kis ujjnyi gyömbér reszelve
egy fél lime leve

A fagyihoz a tej és tejszín keverékét fölmelegítem (csak annyira, hogy még éppen ne forrjon), közben fehéredésig keverem a tojássárgákat a cukorral, majd beleöntöm a tej és tejszín keverékét, összekeverem, majd visszaöntöm a fazékba és lassú tűzön (úgy, hogy ne forrjon), 4-5 perc alatt besűrítem, lehúzom a tűzről, hagyom kihűlni, majd a fagyigépben a szokásos módon elkészítem. Ha nincs az embernek ilyen készüléke, akkor sem kell kétségbe esni, mélyhűtőbe kell rakni a masszát és fél óránként- óránként botmixerrel átturmixolni 6-8-szor.

A csokilávához a csokit a vajjal, a chilivel és a fahéjjal vízgőz fölött megolvasztom (az alsó lábasba vizet rakok, és annak a tetejére ültetem az edényt, amiben olvasztani akarok), közben a tojást a cukorral és a vaníliakivonattal fehéredésig keverem (érdemes robotgépet használni), ha kész beleöntöm a csoki, a vaj és fűszerek keverékét, majd a végén a lisztet és kakaót is belekeverem. Kivajazott és lisztezett souffle formákba öntöm a masszát, majd 230 fokra előmelegített sütőben 8 perc (Chili & Vanilia 6-ot ír, az én sütőmben ennyi kell neki, hogy a kérge megsüljön, de belül folyós maradjon) alatt készre sütöm. Tálaláskor egy gombócot kanalazok mellé a fagyiból.

6 komment

Címkék: édesség fagyi vkf

A bejegyzés trackback címe:

https://mohaessafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr305650987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ízbolygó 2008.09.30. 21:14:00

Azt hittem rosszul olvastam a második mondatot...De nem!!! Nagy vagy!!!!:-))))
Mindazonáltal remek menü!

Moha és Sáfrány 2008.09.30. 21:36:00

koszonom! remelem egyszer a masodik mondatban emlitett esemeny is lesz utana. :D

anna 2008.10.01. 01:22:00

oo, ismet nem csalodtam az elso-piknikes korunkben, hehe: te lenyegretoroen, gourmandula anti, en kamu es krumplipure
minden a helyen, ma mar jol fogok aludni

Moha és Sáfrány 2008.10.01. 10:18:00

:D

Moha és Sáfrány 2009.12.30. 18:54:38

annyira buszke vagyok rad! :)
süti beállítások módosítása