Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2009.11.13. péntek

Sajtos háromszögrétes zöldborsópürével

sajtosreteszoldborsopurevel.jpg

Nyáron csináltam először ilyet, amikor a nagymamám mindig küldött nekem fejtett zöldborsót. Nem igazán szeretem a hagyományos főzelékeket, de a helyettes sajtos rétest csinált, amihez azért valami olyasmi passzol, és akkor villant be, hogyha sok féle zöldségből csinálunk pürét, miért ne lehetne zöldborsóból is. És nyertem, csodás lett, azóta gyakori fogás nálam, mivel nagyon gyorsan elkészül és rengeteg féle feltéttel lehet enni.
A rétest mint korábban említettem, a helyettes kezdte el csinálni a neten található sok recept valamelyike alapján, én pedig tőle vettem át (hosszú évek kísérletezgetése után végre sikerült megtalálni a tökéletes sajtos rétest!). Ha fotózni szeretné az ember (vagy valaki előtt fölvágni), érdemes ezt a formát választani, de ha csak egyedül eszik az ember, simán jó a hagyományos tekerős módszer is.

Hozzávalók:

-a réteshez:
1 csomag rétestészta
3 dkg olvasztott vaj
1 tojás felverve
szezámmag (esetleg nigella, lenmag, mák, szeletelt mandula, fenyőmag)
víz

-a töltelékhez:
4 dkg vaj
1,5 evőkanál liszt
2-3 dl tej
6-8 dkg ementáli reszelve (a reszelő közepes lyukán lereszelve)
20 dkg juhtúró
1 tojás szétválasztva

fehérbors

-a zöldborsópüréhez:
1 nagy fej mogyoróhagyma apróra vágva
fél kg zöldborsó (lehet fagyasztott is)
2 evőkanál mascarpone
2-3 dkg vaj
2-3 dkg resztelt parmezán (a reszelő legkisebb lyukán lereszelve)
1 dl víz (ha friss a borsó, egy kicsit több)
olíva olaj


A réteshez a tölteléket csinálom meg először. A vajon megfuttatom a lisztet, majd apránként hozzáöntöm a tejet, sózom (közben habverővel folyamatosan keverem), majd belereszelem a sajtot, elkeverem a juhtúróval és a tojás sárgájával, és simára dolgozom. Fölverem a tojásfehérjét, és óvatos mozdulatokkal hablapáttal összekeverem őket.
A tésztát 4 részre vágom (a rövidebb oldallal párhuzamosan), majd megfelezem őket (ezt az eredeti hosszú oldallal párhuzamosan), így 8 téglalapot kapok (amik sok réteslapból állnak). Úgy készülnek a háromszögek, hogy bevizezem a lapokat (3-4 van egymáson), megkenem őket olvasztott vajjal, a végére teszek egy teáskanállal a töltelékből, a kívánt formára hajtogatom, majd megkenem a tojással, megszórom a maggal és 200 fokra előmelegített sütőben készre sütöm. Fontos, hogy a lapokat, amikkel éppen nem dolgozik az ember, vizes konyharuhában tartsa.
A püréhez az apróra vágott hagymát olíva olajon megfuttatom, hozzáadom a zöldborsót, sózom, felöntöm vízzel, puhára főzöm a zöldségeket (eddigre a víz is elfő), belekeverem a mascarponét, majd botmixerrel pürésítem (én szeretem, ha egy kicsit darabos marad), utolsó simításként pedig elkeverem a reszelt parmezánnal.

2 komment

Címkék: család főzelék

A bejegyzés trackback címe:

https://mohaessafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr85650974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flat Cat 2009.11.13. 17:47:13

Gyönyörű a fotód! :)
Persze tetszik a recept is... :)

Moha és Sáfrány 2009.11.13. 18:18:16

koszonom!
a tieid is nagyon szepek am! ;)
süti beállítások módosítása