Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2014.09.03. szerda

Shakshuka

shakshuka.jpg

Rengeteg fajta lecsó létezik a világon, pl. a szerb (balkáni) dzsuvecs, a francia ratatouille, az olasz peperonata, a török menemen és a közel-keleti shakshuka. Én az összeset imádom természetesen (lehet, hogy majd indítok a blogon egy lecsó sorozatot is :) ), de az egyik kedvencem ezek közül is a shakshuka.
Ahány ház, annyi szokás, rengeteg receptet olvastam el, de két egyformát nemigen lehet találni és természetesen mindenki esküszik a saját verziójára, így teszek én is, ez a kaja csodás így, csináljátok meg, mert nem egy macerás dolog és most eléggé divatos is.
Rengeteg féle képpen lehet variálni a hűtő tartalmától függően, ennél az ételnél semmi nem szentírás, én csomó zöldséggel és fűszerrel el tudom képzelni, mehet bele nyugodtan cukkini, padlizsán, gomba, spenót, szinte bármi, sőt, teljesen zöld verziót is láttam már. Tálalásnál is elengedhetjük nyogodtan a fantáziánkat, sok féle zöldfűszerrel, illetve maggal lehet úgy párosítani, hogy csodálatos legyen a végeredmény.

felulshakshuka.jpg

Hozzávalók 2 főre (egy nagyétkű ember esetén ez 1 fő):

-a shakshukához:
1 nagyon kis fej vöröshagyma vékony csíkokra vágva
egy közepes fej paradicsom meghámozva és kockákra vágva
1,5 dl paradicsom passata
1 nagy gerezd fokhagyma préselve
1 nagy piros húsú paprika csíkokra vágva (nálam most kápia)
2 tojás (lehetőleg bio)
1 tk. római kömény

olívaolaj

-a tálaláshoz:
egy fél marék friss koriander közepesre vágva (tépkedve) (egyeseknél petrezselyem)
2-3 tk. tahini
nigella (nálam)
lepénykenyér (majd egyszer fölrakom annak is a receptjét :) )

A hagymát és a fokhagymát elkezdem olívaolajon párolni közepes lángon, majd 1-2 perc után (mikor a fokhagyma elkezd pirulni, de még nincs színe), mellédobom a friss paradicsomot, pár percig főzöm őket, majd felöntöm a passatával, sózom, fűszerezem (római köménnyel), belerakom a paprikát és fedő alatt viszonylag alacsony lángon készre főzöm a zöldségeket rendszeresen ránézve és megkavarva (ez kb. fél órát vesz igénybe).
Mikor minden megpuhult, beleütöm a tojásokat és fedő alatt szintén alacsony lángon megfőzöm őket (itt is érdemes kukucskálni, én úgy szeretem, ha még folyik a sárgája, de nyilván mindneki csinálja a saját ízlése szerint).
Ha elkészült, tahinit csorgatok rá, és korianderrel meg nigellával megszórva tálalom.

 

csakegytalshakshuka.jpg

5 komment

Címkék: reggeli közel-kelet főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://mohaessafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr306666629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muad\\\'Dib 2014.09.04. 15:41:11

Értem én, hogy a passata utal a paradicsom sűrűségére, de nagyon megerőltető lett volna magyarul írni, ha már ezen a nyelven született a poszt?

baggins21 2014.09.04. 16:52:45

Valami hús bele esetleg?

Nekem a lecsó sem lecsó kolbász nélkül...

moha és sáfrány · http://mohaessafrany.blog.hu 2014.09.04. 18:00:25

@Muad\\\'Dib: Azért írtam passatát, mert ha esetleg valaki szeretné megcsinálni, és elmegy bevásárolni, a közértben ezt a feliratot kell keresnie, mivel az itthon forgalomban lévő termékeken ez szerepel, és így tuti nem keveri össze egy a konyhában kevésbé gyakorlott ember sem véletlenül a paradicsom sűrítménnyel, remélem így már nem haragszol érte! :)

moha és sáfrány · http://mohaessafrany.blog.hu 2014.09.04. 18:02:40

@baggins21: Az eredeti receptben nem szerepel, de ha vágysz rá, szerintem nagyon finom lehet ropogósra sütött kolbász karikákkal a tetején ;)

KeletiGuru 2021.06.04. 20:24:24

Nagyon finom lehet, szerintem a hétvégén megpróbálom
süti beállítások módosítása