Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2007.10.17. szerda

Spenótos túrógombóc

Ez az étel a tejben(-)vajbannak köszönhetően készült el, ott volt egy poszt arról, hogy ez reménytelen kaja és én gondoltam, hogy majd jól megmutatom, hogy nemisaz. Tényleg nem, nagyon egyszerű megcsinálni és eléggé jól lehet variálni, igazi könnyű vacsi.

Hozzávalók:

fél kg túró
2 tojás
2 csapott evőkanál liszt
4 csapott evőkanál búzadara
30-35 dkg friss fonnyasztott spenót

szerecsendió

6-7 dkg vaj
darált napon szárított paradicsom
1 csésze zsemlemorzsa


tejföl

Az első bekezdésben felsorolt hozzávalókat krumplinyomóval alaposan összedolgozom és hagyom másfél órát pihenni, ez nagyon fontos, mert a búzadarának időre van szüksége, hogy megszívja magát. Mikor lassan letelik a massza összeérésére szánt idő, a vajon megpirítom a zsemlemorzsát és a paradicsomot. A gombócokat kb. tíz perc alatt készre főzöm (akkor jó, ha "ki akar ugrani a fazékból"), aztán átmerem a prézlibe és összeforgatom. Most tejföllel ettük, de el tudom képzelni sajtszósszal is.

4 komment

Címkék: család spenót

A bejegyzés trackback címe:

https://mohaessafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr475651032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek 2007.10.18. 07:08:00

He he :-)
Nagyon finom lehet, látom hatnak rád a kihívások.

Moha és Sáfrány 2007.10.20. 22:57:00

bizony-bizony, abbol tanul az ember, bevallom, enelkul eszembe se jutott volna ilyet fozni. nagyon hianyoztal a talalkozorol (nem csak en emlegettelek), titkon remeltem, hogy te leszel a meglepetes. olyan jo lenne, ha a januarin mar neked is orulhetnenk!

helyettes 2007.10.21. 09:21:00

Azoknak az elvetemülteknek, akik édesen esszük a túrógombócot, spenót nélkül ugyanez az összeállítás egy nagyon könnyű, remegős gombóc lesz.
Főzőbölcsi: ilyenkor a prézlit úgy szoktuk csinálni, hogy pár szem kristálycukrot is beleteszünk, ami nagyon meg tudja bolondítani. Annyi vaj kell hozzá, hogy ne legyen száraz, és a prézlit akkor szórjuk a vajba, mikor az elkezd olvadozni. Könnyen leég az egész, ezért állandóan keverni kell. A prézlibe óvatosan fakanállal forgasd bele a gombócot, és ha a végén kiszedett gombócok alatt már nincs anyag, tegyél rá egy fedőt, és rázd össze.
Főzőbölcsi 2: fél kiló túrót kb. 5 liternyi végig lobogó vízben kell kifőzni, mert ha a fajlagosan sok gombóc lehűti a vizet, szétázik az egész. Amíg újból föl nem forr, érdemes rá fedőt tenni. Onnan tudható, hogy megfőtt-e, hogy kihalászol egy ugrásra kész darabot, és kettévágva megnézed, hogy a közepe is megfőtt-e. Még ha édes is a gombóc, a főzővízbe kell egy mokkáskanálnyi só. Ha kisebb edényed van csak, és részletekben főzöd ki, két adag közt mindig tegyél hozzá egy pohárnyi hideg vizet, és újra forrald föl, mert különben ellustul a főzővíz.- ezt még a Mamóka ajánlotta kislánykoromban erősen a figyelmembe a nagy szilvásgombócos-mákosnudlis-kisgombócos fokhagymaleves készítéses félnapos programok alkalmával. Ő ennek a műfajnak hihetetlen nagymestere volt. További megjegyzés, hogy jobb erre a célra egy lábos, mint egy fazék, mert a nagy felület miatt hamarabb tud újraforrni, és a kiugrásra készülő gombócok mind elférnek a felszínen. Egyébként ezek mindenfajta gombóc, krumplinudli, stb, kifőzésének a szabályai. Ha ezeket az apróságokat betartod, nehéz már aknára futni. Túrógombócban legalábbis.
Attól függően, mi volt az első fogás, jöhet rá olvasztott vaj és tejföl keveréke porcukorral, vagy prézli nélkül csak forró vajban megforgatva friss folyós eperlekvárral és tejszínhabbal, vagy nyáron fagyi-cukorral megfuttatott gyümöls-tejszínhab összeállítással,vagy amit akarsz.

tks 2007.10.22. 12:39:00

mmm ez hidegen is nagyon jo volt!
süti beállítások módosítása