Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2007.11.05. hétfő

VKF! X.- Spenót gombás poféznivel


A mostani VKF! témáját Lila Fügének köszönhetjük, aki arra kért minket, gondoljuk át, hogy ki az, akinek a főzési szenvedélyünket köszönhetjük. Nekem nem volt nehéz dolgom, a családom anyai ágán mindenki nagyon jól főz, természetes, hogy ők határozták meg mostani hozzáállásomat az ételekhez. Az itt leírt recept sok generáción keresztül jutott el hozzám, a spenótot Mamókától, a dédnagymamámtól örököltem a nagymamámon és az anyukámon keresztül, a pofézni pedig a Sanyikán (másik dédnagymamám), a nagypapámon és az anyukámon keresztül került hozzám. Igazi generációkon átívelő étel ez és mindig eszembe jut róla az egész család és arra gondolok, hogy milyen is lehetett az, amikor ők ették ugyanezt.

Hozzávalók:

-a spenóthoz:
fél kg fagyasztott spenót vagy annak megfelelő friss fonnyasztva (fagyasztottból az iglot ajánlom)
2-3 gerezd fokhagyma préselve
2-3 evőkanál finomliszt
2 dl tej
2 egész tojás
olaj (ehhez az ételhez szerintem az étolaj passzol)

őrölt fehérbors

-a poféznihez:
3 szikkadt zsömle ( 3 részbe vágva)
3 dl tej
2 tojás felverve
bő olaj a sütéshez

-a pofézni tetejére:
30 dkg csiperkegomba (nem ajánlok más gombát, ehhez a viszonylag semleges ízű passzol)
1 fej vöröshagyma apróra vágva
a pofézniből maradt tojás+ 2 db
1-2 evőkanál petrezselyem (lehet szárított is)

frissen őrölt bors

A főzelékhez az olajon viszonylag magas hőmérsékleten megfuttatom a lisztet és a fokhagymát, majd felöntöm a hideg tejjel. Ezután mehet bele a felolvasztott spenót a só és a bors, majd közepes lángon körülbelül öt percig főzöm. Ha ezzel megvagyok, beleütöm a tojásokat, összekavarom, lehúzom a lángról, botmixerrel összeturmixolom, aztán mehet vissza a tűzre és még egyszer fölforralom.
A poféznihez a zsömlét nagyon gyorsan belemártom a tejbe, aztán szélsebesen a tojásba, utána pedig egyenként a forró bő olajba (a mi villanytűzhelyünkön a legmagasabb fokozat) dobom őket és gyorsan készre sütöm, azért fontos, hogy az olaj nagyon meleg legyen, mert máskülönben a pofézni túlságosan megszívja magát olajjal, így is szükség van arra, hogy az ember papítörőre rakja a zsömléket, mielőtt a tányérra kerülnének.
A gombát és a hagymát kevés olajon a frissen őrölt borssal és a petrezselyemmel készre sütöm, majd sózom és felöntöm a felvert tojásokkal (amiket célszerű szintén megsózni kicsit) és megvárom, amíg azok megszilárdulnak. Ha ez kész, akkor a poféznik tetejére kanalazom a gombát és igyekszem úgy a tányérra rakni, hogy ne áztassa el a spenót.


A képen a nagymamám, a nagypapám és a Helyettes szerepel.

4 komment

Címkék: család spenót vkf

A bejegyzés trackback címe:

https://mohaessafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr165651027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor 2007.11.05. 19:51:00

cuki a választás a cukicsalád öröklődő főzőenciklopédiájából :>

hihij

Moha és Sáfrány 2007.11.05. 19:54:00

cuki a megjegyzes a cukifiuk cukilakasabol :>

nyeeee

Gábor 2007.11.05. 20:00:00

nyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee


:]

helyettes 2007.11.11. 16:27:00

A friss spenótot lobogó vízben szoktuk megfőzni, leszűrni és a továbbiakban felhasználni.
Az összeturmixolás után nagyon gyorsan kell kevergetni, mert könnyen leég és spriccel. Mikor a végefelé spriccel, érdemes rátenni egy fedőt és 1-2 percig úgy főzni. A mirelit spenótot nem mindig szoktuk botmixerezni, csak összeforralás közben nagyon gyorsan keverni. Kicsit darabosabb marad, de van, hogy ez a kívánság.
Ehhez a semleges , de mégis krémes hátteret adó spenóthoz nagyon passzolnak a családi legendárium szerint a sültsajtos-juhtúrós-tejfölös hirtelensült húsok ill. a növényevő sáfrányosnak ugyanez gombával, továbbá a sonkás-gombás omlettekercs, vagy sonkás-gombás hasék, vagy a krumplis csúsztatott palacsinta sonkával, gombával töltve. Mindezen összeállítások képesek a boldog gyerekkor fílingjét nyújtani még azoknak is, akik akkor találkoztak először vele.
süti beállítások módosítása