Ez a klasszikus tökfőzelék továbbfejlesztett változata. Gondolom sokunknak vannak szörnyű emlékei a menzán felszolgált rántástól tocsogó főzelékekről, és ezzel együtt averziói is ezekkel az ételekkel kapcsolatban. Ám nem feltétlenül kell a régi iskolát követni és liszttel sűríteni mindent, a most közzétett recept is jó példa erre, mivel itt magát a tököt pürésítettem, és így kapta meg a megfelelő állagot.
Most vöröslencse fasírt készült hozzá, de ugyanolyan jó a gombafasírt is, vagy ha időszűkében van az ember, lehet hozzá halloumit grillezni, illetve ha húsevőknek készül, nagyon jó hozzá a fasírt, csirkemell és egyéb klasszikus feltétek.
Hozzávalók 3-4 főre:
fél kg gyalult tök
2 nagyobb szál újhagyma 2-3 darabra vágva
2-3 dkg vaj
friss kapor nem túl apróra vágva (nálam egy fél marék)
4 evőkanál tejszín (lehet több is)
só
olíva olaj
A vaj és olíva olaj keverékén közepes tűzön megfonnyasztom a hagymát, majd hozzáadom a tököt, sózom (ettől egy kis levet ereszt), hozzáadom a kaprot és fedő alatt készre párolom (ez kb. 10 perc, érdemes folyamatosan ellenőrizni, nem szabad, hogy teljesen szétfőjön), majd a tök harmadát és a hagymákat egy másik edénybe szedem és botmixerrel pürésítem a tejszínnel, végül visszaöntöm a fazékba, és még egyszer fölforralom.
Tökfőzelék
10 komment
Címkék: főzelék
A bejegyzés trackback címe:
https://mohaessafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr335650967
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
fajkon 2010.07.25. 17:50:05
hihhíí!
Anonymous 2010.07.25. 19:58:03
Mindjárt megyünk megkóstolni.
üdv,
kosztos brigád
üdv,
kosztos brigád
Moha és Sáfrány 2010.07.25. 20:03:38
hahaou!
gyertek!
gyertek!
helyettes 2010.07.26. 20:55:39
és ugyanolyan az íze, mint a családi tökfőzeléknek, ami egészen máshogy készül: nagyon vékony kapros mártás egész hagymával, kevés hideg vízzel felengedve, tök bele, só citromlé...fő....majd két felvert tojással tovább sűríteni, kevés tehéntúró, tejföl, még citromlé és cukor - na ezt magyarázza meg egy tanult gasztronómus barátunk!!
helyettes 2010.07.26. 21:00:45
és a piacról elhozott utolsó kókadt kaporból micsoda topmodell vált m-és-s művésznő által)))
Moha és Sáfrány 2010.07.26. 21:48:58
a helyettesnek is kene blogot irnia, hogy ne csak komment formajaban legyenek meg ezek a hasznos tudomanyok!
a helyettes a legcukibb a vilagon! :)*:
a helyettes a legcukibb a vilagon! :)*:
tks 2010.07.28. 11:47:45
az íze tényleg olyan volt mint a legjobb családi tökfőzelék, de az állaga nekem jobban tetszett.
Moha és Sáfrány 2010.07.29. 18:01:58
cuki vagy hzs! :)
Zsuzsa 2010.08.17. 11:05:40
drága Mifi!
a spenótodtól elájultunk, olyan fincsi volt, és ma meg kipróbálom a töködet! mindannyiunk nevében köszönjük a szuper recepteket!
a spenótodtól elájultunk, olyan fincsi volt, és ma meg kipróbálom a töködet! mindannyiunk nevében köszönjük a szuper recepteket!
Moha és Sáfrány 2010.08.17. 21:55:21
hu de orulok! koszonom szepen! remelem finom lett :)
