Manapság egyre többen csinálnak tök lámpást, de nem mindenki tudja, hogy nem szemét az, amit kiszedünk belőle.
Nálam idén másodszor készült tökfej, és tavaly még a kukában kötött ki a tartalma, idén azonban már taktikusabb voltam és megcsináltam a tökéletes halloweeni horror film nézős nassolni valót.
Ez is az a fajta kaja, amit nagyon jól lehet variálni attól függően, hogy mi van otthon, nekem nagyon bejött ez a kombináció, de szerintem tökéletesen működik valamilyen curryvel is, garam masalával vagy csak simán sóval, de egyesek készítik édesen is fahéjjal.
Abszolút nem macerás a dolog és viszonylag gyorsan kész is van, tehát tökmagra fel!
Hozzávalók:
egy halloweeni tök kikapart belseje (ez általában egy hálós izé és a magok, a hálós izé nyilván nem kell, de ezek össze vannak nőve)
1 tk. só
1 tk. spanyol füstölt paprika
1 tk. cayenne bors
fél ek. olívaolaj
1 dkg vaj
A magokat beáztatom azzal a hálós tökmaradékkal együtt 1-2 órára, ezalatt az izék leúsznak az aljára a magok pedig a tetején maradnak, így meg lehet spórolni a mutatvány legmacerásabb részét.
A cucctól megszabadított magokat 2-3 perc alatt lobogó vízben előfőzöm. Még vizesen egy sütőpapírral bélelt tepsire borítom őket, összekeverem a fűszerekkel és olajjal, majd 175 fokra előmelegített sütőbe rakom (ha szükséges, néha átkavarom). Fél úton rádobom a vajat (kb. negyed óra elteltével), hagyom, hogy ráolvadjon, kiveszem a sütőből és egy kanállal összekeverem a fűszeres vajjal és olajjal, majd mehet vissza. Én kóstolgattam folyamatosan, hogy mikor van kész, ez nálam fél óra volt, de minden sütő más, úgyhogy ajánlom ezt a módszert.
És íme a jószág, akinek a magokat köszönhetem: