Rólam


_mg_6938a_1.jpg

Facebook

Címkék

Címkefelhő
2008.08.16. szombat

VKF! XVIII.- Ricottával töltött cukkinivirág sáfránymártással

Amikor Donatellánál járok, szinte mindig ilyet eszem előételnek, egyszerűen ellenállhatatlan, gyönyörű és letisztult fogás. Már régóta tervezgetem, hogy megcsinálom itthon is, de örülök, hogy vártam vele, így Ízbolygó fordulójában ez lehet az egyik pályaművem.
Mivel a fent emlegetett étterem mellett dolgozom, a héten elmentem előtanulmányokat folytatni a tervemhez, de közölték velem, hogy másfél hete nincsen. Rögtön kétségbe estem, mert azt eszeltem ki, hogy a cukkinivirágot innen fogom beszerezni, már azt hittem, hogy mást kell kitalálnom, de isteni szikraként kipattant a fejemből a Culinaris, föl is hívtam őket és szerencsémre éppen volt, egyébként ha nincs ilyen mázlim, akkor sincs tragédia, mert ha az ember hét elején szól, hogy mit szeretne, a hét második felében meg is érkezik (bigup!).
Ha kedvet kapnál hozzá, szerintem érdemes egy komolyabb vacsora első fogásaként felszolgálni.

Egyéb ricottás és túrós receptek nálam:

Körözött (juhtúró)
Padlizsánkrém (juhtúró)
Cékla krémleves tormás ricotta galuskával (ricotta)
Morzsás lazac szarvasgombás, ricottás szív alakú raviolival (ricotta)
Sült ricottás saláta (ricotta)
Spenótos túrógombóc (túró)
Spenótos, ricottás ravioli madárbegy salátás gorgonzola szósszal (ricotta)

Hozzávalók:

-a cukkinivirághoz:
6 db cukkinivirág
1 doboz (25 dkg) ricotta
2-3 dkg reszelt parmezán (a reszelő legkisebb lyukán lereszelve)
4 bazsalikom levél nagyon apró darabokra vágva

frissen őrölt bors
olíva olaj

-a mártáshoz:
2 dl tejszín
0,5-1 dl száraz fehérbor
1 zacskó sáfrány (0,12 g)
fél gerezd fokhagyma préselve
2 dkg vaj


Érdemes a mártással kezdeni, mivel annak több időre van szüksége, hogy sűrű legyen. Egy lábasba öntöm a bort, beleszórom a sáfrányt és a fokhagymát és magas lángon addig főzöm, amíg el nem párolog belőle az alkohol, ha ez megtörtént, felöntöm tejszínnel, sózom, beledobom a vajat és mérsékelt lángon besűrítem.
A töltelékhez összekeverem a hozzávalókat, a ricottát, a parmezánt, a bazsalikomot, a sót és a borsot. A cukkinivirág bibéit letöröm, megmosom, majd megszárítom őket, és egy habzsák vagy egy lyukas zacskó segítségével teletöltöm. Az első kettőt serpenyőben próbáltam megsütni, de csúfos kudarcot vallottam, lehetetlen megfordítani és tutira kifolyik belőle a töltelék, úgyhogy egy kisebb hiszti után kitaláltam, hogy inkább áttérek a sütőre. Nálunk van partygrill, én abban csináltam, de ennek hiányában érdemes a sütő legmagasabb fokozatát használni (és előmelegíteni azt). A cukkinit és virágát egy ecsettel megkentem olíva olajjal, sózom és 5-6 perc alatt készre sütöm, majd tányérra szedem és meglocsolom a mártással.

2 komment

Címkék: vkf előétel

A bejegyzés trackback címe:

https://mohaessafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr885650992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beatbull 2008.08.27. 09:00:00

Nagyon csinos lett a cukkínivirágod!
Ez tök jó, hogy kis mennyiségű megrendeléseket is elfogadnak - akkor ezek alapján lehet tervezgetni is ;)

Moha és Sáfrány 2008.09.30. 16:35:00

koszonom!
igen, ha itthon jarsz, tuti beszerzesi hely. nagyon jo, hogy egyre tobb helyen figyelnek ennyire oda a vasarlokra, lassan kezdem ugy erezni, hogy meg magyarorszagon is van lehetosegem minden lapanyagot beszerezni.
süti beállítások módosítása